to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 05.05.2012

left.gr

πηγή: https://left.gr/95

Διεθνή

Ξένος Τύπος: βέβαιη η αβεβαιότητα στην Ελλάδα

Ο ξένος τύπος για τις ελληνικές εκλογές


Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης, επισημαίνουν δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, συμπεραίνοντας ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί μεν την παραμονή της χώρας στο Ευρώ, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να ψηφίσει τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας τα οποία διαμηνύουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής μέσα από το Μνημόνιο. Ανταποκριτές γνωστών εφημερίδων στην Αθήνα μιλούν για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας. Παραδοχές στελεχών του ΔΝΤ ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα.

Ψήφος με συναίσθημα

Η γερμανική Frakfurter Allgemeine Zeitung επικαλείται δηλώσεις του δημοσκόπου Τάσου Γεωργιάδη: «Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι, τα συναισθήματα παίζουν μεγάλο ρόλο». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι μπορεί μία μικρή πλειοψηφία εδρών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αρκεί για το σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο, στην πράξη θα είναι δύσκολο για τα δύο κόμματα να κυβερνήσουν, εν μέσω και των αναμενόμενων αντιδράσεων για το νέο «πακέτο» μέτρων τον Ιούνιο: «και έως τώρα ούτε μία δημοσκόπηση δεν ‘δίνει’ σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποσοστό άνω του 50%».

Ασκήσεις επί χάρτου για νέες εκλογές

Οι αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήδη προετοιμάζονται για τον ενδεχόμενο και νέων εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες, μεταφέρει η αμερικανική Wall Street Journal, περιγράφοντας σαφώς ένα σκηνικό αστάθειας στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλείται πληροφορίες που θέλουν να διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές είτε τον Ιούνιο είτε ακόμη και το Φθινόπωρο. Σύμβουλοι του προέδρου της ΝΔ φέρονται να εκτιμούν ότι στην περίπτωση επανάληψης των εκλογών οι ψηφοφόροι θα έχουν εκτονωθεί συναισθηματικά και άρα θα αξιώνουν πλέον μία σταθερή κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η WSJ αναφέρεται στις προβλέψεις για μία κατακερματισμένη Βουλή των Ελλήνων και προσθέτει ότι η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στη χώρα επιτείνει την αβεβαιότητα για την κρίση συνολικά στην Ευρωζώνη.

Επικίνδυνες για την ευρωζώνη οι ελληνικές εκλογές
 
Aν και η προσοχή στην Eυρώπη στρέφεται περισσότερο στην εκλογική αναμέτρηση της Γαλλίας, μεγαλύτερο κίνδυνο για την Eυρωζώνη συνιστούν οι εκλογές στην Eλλάδα, εκτιμά το Reuters σε ειδική ανάλυση.
 
Eπισημαίνοντας πως οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να προκύπτει ξεκάθαρος νικητής, με τα δύο μεγάλα κόμματα να κερδίζουν γύρω στο 40%, αναφέρει πως είτε N.Δ. - ΠAΣOK θα προχωρήσουν σε μια απρόθυμη συνεργασία με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε θα πρέπει να διερευνηθεί δυνατότητα να σχηματιστεί ευρύς συνασπισμός με μικρότερα κόμματα, τα οποία αντιτίθενται στο Mνημόνιο.
 
Kάτι τέτοιο θα ενίσχυε την πίεση για επαναδιαπραγμάτευση του Mνημονίου, με τις απόψεις να διίστανται για τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι αλλά και πηγές της Eυρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο μιλούν για απειλή εξόδου από το ευρώ.

Το Μνημόνιο δεν «βγαίνει»

Στο μεταξύ, ενδιαφέρουσες πληροφορίες αναφορικά με συμπεράσματα στελεχών του ΔΝΤ μεταδίδει η γερμανική Der Standard η οποία εφηύρε τον τίτλο: «Τολμηρά πειράματα στο ελληνικό εργαστήριο». Υποστηρίζει ότι τεχνοκράτες του ΔΝΤ παραδέχονται πλέον πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας δεν «δουλεύει». Ειδικότερα, οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η μέθοδος της «εσωτερικής υποτίμησης» έχει αποδειχθεί ιστορικά δύσκολο εγχείρημα με λίγα παραδείγματα επιτυχίας. Ως αποτρεπτικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στην Ελλάδα, επισημαίνουν το υψηλό δημόσιο χρέος, τις υψηλές κοινωνικές δαπάνες, την έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας και την απουσία ευρείας πολιτικής στήριξης στην εφαρμογή των μέτρων.

Εθελοτυφλεί ο Σαμαράς

«Ο αρχηγός του ελληνικού συντηρητικού κόμματος Σαμαράς, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, επιδίδεται σε πολεμική εναντίον της συμμετοχής των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση. Μάλλον ανεπιτυχώς», εκτιμά η γερμανική ιστοσελίδα Zeit Online.

«Πονοκέφαλος» για τη Μέρκελ

Οι εκλογές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες στη Γαλλία αλλά και στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταιν, όπου αναμένεται το επόμενο πλήγμα για το γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, απασχολούν αναμφισβήτητα και την καγκελάριο Μέρκελ. Εξού και ο τίτλος σε δημοσίευμα του Spiegel Online: «Η Μέρκελ πρέπει να φοβάται την Υπερ-Κυριακή», με τον ιστότοπο να αναρωτιέται αν άραγε διακυβεύεται η πολιτική του Βερολίνου για το Ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)