to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 22.04.2021

Πολιτική

Ξενογιαννακοπούλου: Επί 18 μήνες αρνούνταν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις

Για «απαράδεκτη τροπολογία» που έχει καταθέσει ο υπουργός Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης, με την οποία εμπλέκει ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές, στην απονομή των συντάξεων και στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ


Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης “Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων” στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Λαμβάνω το λόγο προκειμένου να τοποθετηθώ εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την απαράδεκτη τροπολογία που έχει καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης, με την οποία εμπλέκει ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές, στην απονομή των συντάξεων και στη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Η πραγματικότητα είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες έχουν υπερτριπλασιαστεί από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα, και έχουν ξεπεράσει πλέον τις 400.000, έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επί 18 μήνες μετά τις εκλογές υπήρχε άρνηση να παραδεχτούν ότι υπήρχε πρόβλημα. Μετά τον ανασχηματισμό ο κ. Χατζηδάκης -λες και δεν παρέλαβε από Υπουργό του ίδιου κόμματος και της ίδιας κυβέρνησης- το μόνο που κάνει είναι να απαξιώνει τον ΕΦΚΑ, να μιλάει για “κόπρο του Αυγείου”, να μιλά για “σαράβαλο” όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, να υποτιμά και να απαξιώνει τους δημοσίους υπαλλήλους.

Είναι προφανώς ένας διπλός στόχος. Αφενός, κατά τη προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η μετάθεση ευθυνών. Πότε δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες, μεταθέτει σε κάποιους άλλους, στην προκειμένη περίπτωση στους δημόσιους υπαλλήλους, λες και υπάρχει πολιτική ηγεσία. Αφετέρου, υπηρετεί το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του κακού και προβληματικού, γραφειοκρατικού δημοσίου και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ' αυτή την τροπολογία, που θα καταψηφίσουμε για μια σειρά από λόγους:

- Πρώτα απ’ όλα είναι αντισυνταγματική. Αντιβαίνει το άρθρο 22, παράγραφος 5 του Συντάγματος, που ρητά αναφέρει ότι η κοινωνική ασφάλιση, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα είναι στην αποκλειστική μέριμνα του κράτους. Να είμαστε σαφείς. Τί έπρεπε να κάνει ο κ. Χατζηδάκης; Να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ, γιατί δεν υπάρχουν τα στελέχη, έχουν μειωθεί κατά 48% τη δεκαετία της κρίσης και ταυτόχρονα να επιταχύνει τη ψηφιακή αναβάθμιση του ασφαλιστικού ιστορικού, που είναι και ο μεγάλος λόγος των καθυστερήσεων.

- Δεύτερος λόγος, που είμαστε αντίθετοι: Αποτελεί κερκόπορτα αυτή η τροπολογία, ανοίγει δηλαδή το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου συνολικά στη δημόσια διοίκηση. Και εδώ δεν μιλάμε για κάποιες συμβάσεις με εταιρείες για υπηρεσίες λογισμικού ή άλλες υποδομές. Εδώ μιλάμε για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που είναι στη καρδιά της δημόσιας υπηρεσίας, για την οποία είναι αυτονόητο ότι οφείλει να εξυπηρετείται ο πολίτης, καθώς ο φορολογούμενος και ο ασφαλισμένος στη συγκεκριμένη περίπτωση πληρώνει τα έξοδα λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

- Ο τρίτος λόγος είναι ότι αυτή τη ρύθμιση έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, δεν είναι δηλαδή μια προσωρινή ρύθμιση για να αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Δεν βάζει κανένα όριο, άρα στην ουσία κάνει μία μόνιμη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω απαξίωσή του. Θα είναι απλώς για να πρωτοκολλεί και να επικυρώνει αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και έτσι ποτέ δεν θα αντιμετωπιστεί η ουσία του προβλήματος. Θα είναι και ατελέσφορη αυτή η ρύθμιση.

- Ο τέταρτος λόγος: Υποχρεώνει τους ίδιους ασφαλισμένους, τους υποψήφιους συνταξιούχους να πληρώνουν από τη τσέπη τους, για την αυτονόητη υποχρέωση του δημοσίου, δηλαδή να βγει σύνταξή τους. Αναφέρει ότι οι ασφαλισμένοι αναθέτουν στους επαγγελματίες δικηγόρους και λογιστές. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάθεση είναι μία σύμβαση στην οποία πληρώνει ο ασφαλισμένος. Μάλιστα εδώ έχουμε το πρωτάκουστο και απαράδεκτο, ο ασφαλισμένος ο όποιος έχει να πληρώσει θα προηγείται, ακόμα και αν η αίτηση του είναι μεταγενέστερη, από τον ασφαλισμένο που προηγείται η δική του αίτηση.

- Έτσι φτάνουμε στον επόμενο λόγο για τον οποίο είμαστε αντίθετοι. Εδώ έχουμε παραβίαση της βασικής αρχής της χρηστής διοίκησης, δηλαδή ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο με το οποίο λειτουργούν όλα τα κράτη δικαίου στον κόσμο. Παραβιάζεται και ο Υπαλληλικός Κώδικας, ο οποίος θεωρεί ότι είναι και πειθαρχικό αδίκημα εάν υπάλληλος παραμελήσει παλαιότερη αίτηση και εξυπηρετήσει πρώτα νεότερη.

- Ταυτόχρονα, θέτει εκβιασμό στα ίδια τα στελέχη του ΕΦΚΑ, στους υπαλλήλους, για να μην κάνουν σωστά τον έλεγχο αυτών των φακέλων που θα τους φέρνουν οι ιδιώτες. Τους βάζει αποκλειστική προθεσμία 30 ημερών, τους υποχρεώνει δηλαδή να υπογράψουν. Αλλά επειδή ο κ. Χατζηδάκης, πονηρά και δικολαβικά, γνωρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αρνηθούν να υπογράψουν, ακριβώς για να μην περιπέσουν σε μια σειρά από πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, λέει ότι αν στις 30 μέρες δεν υπογράψουν, τότε αυτόματα ισχύει αυτό που καταθέτουν ιδιώτες. Δεν υπάρχει προηγούμενο ούτε για αυτό. Και φυσικά δεν υπάρχει έλεγχος ούτε πριν ούτε μετά, γιατί ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% δεν είναι επαρκής.

Και πάμε τώρα στην ωμή παραβίαση του δημοσίου συμφέροντος. Κατά την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, ακριβώς για επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, υπεγράφη από τον ΕΦΚΑ μία σύμβαση με ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να γίνει ψηφιακή αναβάθμιση του ασφαλιστικού ιστορικού. Στοίχισε στον κρατικό προϋπολογισμό και στον φορολογούμενο 6 εκατομμύρια Ευρώ.

Ερώτηση πρώτη: τι έκανε απ' το 2019 και μετά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί το έργο;

Ερώτηση δεύτερη: θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, ο ασφαλισμένος και ο φορολογούμενος τρεις φορές το ίδιο έργο; Δηλαδή, ως ασφαλισμένοι  και φορολογούμενοι για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Πληρώνει ο φορολογούμενος την εταιρεία 6 εκατομμύρια και για το ίδιο έργο, και θα πληρώσει τώρα ξανά ο ΕΦΚΑ τους ιδιώτες, αλλά και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Θα κάνω μία πρόβλεψη: τελικά αυτή η διάταξη, πέραν όλων αυτών των προβληματικών ρυθμίσεων που φέρνει, θα είναι και ατελέσφορη. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Στην ουσία, και παραβιάζετε το δημόσιο συμφέρον και το Σύνταγμα και θα επιφέρετε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επίλυση αυτού του κρίσιμου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)