to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 05.12.2018

Διεθνή

Ξενοφοβική στροφή από τη Δανία: Νησί - φυλακή για τους ανεπιθύμητους ξένους

Εκεί θα εξορίζει στο εξής η κυβέρνηση της Δανίας τους ανεπιθύμητους στη χώρα αλλοδαπούς, εκείνους που έχουν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα ή των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση για χορήγηση ασύλου...


Από ψηλά θυμίζει το Αλκατράζ, το διαβόητο νησί-φυλακή στη «μπούκα» του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο που, ξεκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και κυκλωμένο από τα ισχυρά, ψυχρά θαλάσσια ρεύματα της περιοχής, ήταν για 29 χρόνια, από το 1934 έως το 1963, η απαραβιάστη ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνταν οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί της Αμερικής. Αυτό λέγεται Λίντχολμ, βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα νότια της Κοπεγχάγης και έχει παρόμοια γεωγραφικά χαρακτηριστικά: μια απροσπέλαστη ακατοίκητη νησίδα στο μέσο του κόλπου Στέγκε, στην περιφέρεια Βόρτινγκμποργκ, έκτασης μόλις 0,07 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου στεγάζονται τα εργαστήρια, οι στάβλοι και τα κρεματόρια ενός ερευνητικού κέντρου για μολυσματικές ασθένειες ζώων...

Εκεί θα εξορίζει στο εξής η κυβέρνηση της Δανίας τους ανεπιθύμητους στη χώρα αλλοδαπούς, εκείνους που έχουν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα ή των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση για χορήγηση ασύλου. «Είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία κι αυτό θα το νιώσουν» έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η υπουργός Μετανάστευσης Ίνγκερ Στόγιενμπεργκ. Ως και το όνομα του ενός από τα δύο φέρι - μποτ που εκτελούν δρομολόγια στο απομονωμένο νησί -«Ιός»- μοιάζει να συμπληρώνει με τον ειρωνικό ρεαλισμό του το «μήνυμα» της υπουργού.

Η απόφαση για τον εκτοπισμό των ανεπιθύμητων ξένων αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Παρασκευή ανάμεσα στη δεξιά κυβέρνηση της Δανίας και τους συμμάχους της από το αντιμεταναστευτικό μέτωπο του Δανικού Λαϊκού Κόμματος (D.F.). Ήταν ένα είδος πολιτικής συνδιαλλαγής προκειμένου το D.F. να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμό.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς το πνεύμα της απόφασης. Στον επίσημο λογαριασμό του D.F. στο Twitter αναρτήθηκε βίντεο κινουμένων σχεδίων που δείχνει ένα πλοίο να «αδειάζει» έναν άνθρωπο με σκουρόχρωμο δέρμα σε κάποιο ερημικό νησί... Και ο επίσημος κομματικός εκπρόσωπος μίλησε χωρίς υπεκφυγές: «Οι ξένοι εγκληματίες δεν έχουν κανέναν λόγο να βρίσκονται στη Δανία. Μέχρι να απαλλαγούμε από αυτούς, θα τους μεταφέρουμε στο νησί Λίντχολμ, όπου θα παραμείνουν στο νέο κέντρο απελάσεων και θα φρουρούνται σε 24ωρη βάση από την αστυνομία».

Η Υπηρεσία Φυλακών και Αναστολών θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του κέντρου, που αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία έως το 2021. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Τζένσεν, που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με το D.F., προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι που θα εκτοπίζονται στο Λίντχολμ δεν θα είναι «φυλακισμένοι» καθώς θα μπορούν να αναχωρούν την ημέρα με το φέρι - μποτ, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν το βράδυ για να διανυκτερεύουν εκεί. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του D.F. Μάρτιν Χένρισκεν διαβεβαίωσε πως «θα ελαχιστοποιήσουμε όσο μπορούμε τα δρομολόγια των φέρι - μποτ και θα κάνουμε όσο τον δυνατόν πιο ακριβά τα εισιτήρια» προκειμένου να μην μπορούν οι κρατούμενοι να φεύγουν από το νησί.

Σαφώς η απόφαση για τη δημιουργία του κέντρου κράτησης στο απομονωμένο νησί προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο επικεφαλής του Εναλλακτικού Κόμματος, κοινωνικός λειτουργός, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ούφε Έλμπεκ καυτηρίασε με σκληρή γλώσσα τη συμφωνία κυβέρνησης - D.F., κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «ανθρωπιστική κατάρρευση». «Απάνθρωπες πολιτικές δημιουργούν μια εντελώς διαφορετική Δανία από εκείνη που αγαπώ» τόνισε ο Έλμπεκ. Επίσης, η Λουίζ Χολκ, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Δανικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέστησε σαφές ότι η οργάνωσή της θα παρακολουθήσει πολύ στενά την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για πιθανές παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της Δανίας.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Δ. Παπαδημούλης: «Η απόφαση της δανικής κυβέρνησης γεννά έντονη ανησυχία, τόσο ως προς την ουσία της διασφάλισης, του σεβασμού, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και ως προς τις θεμελιώδεις πρακτικές υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Στην απόφαση της κυβέρνηση της Δανίας να εξορίσει στο νησί Lindholm αιτούντες άσυλο, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί, καθώς και ξένους υπηκόους, που δεν έχουν άδεια παραμονής, αναφέρεται με επείγουσα ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι «η απόφαση της δανικής κυβέρνησης γεννά έντονη ανησυχία, τόσο ως προς την ουσία της διασφάλισης, του σεβασμού, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και ως προς τις θεμελιώδεις πρακτικές υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση της χώρας είχε προχωρήσει και το 2016 σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση,που προέβλεπε την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων και κατά συνέπεια ενίσχυε τις πολιτικές διάκρισης κατά των προσφύγων».

Σε αυτό πλαίσιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν πώς αξιολογεί αυτή την απόφαση, εάν ενισχύει την πολιτική των διακρίσεων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κατά πόσο είναι συμβατή με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθεί η επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Η κυβέρνηση Δανίας εξορίζει πρόσφυγες σε απομονωμένο νησί

Όπως ανακοίνωσε στις 4 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Kristian Jensen, η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να εξορίσει στο νησί Lindholm αιτούντες άσυλο, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί, καθώς και ξένους υπηκόους, που δεν έχουν άδεια παραμονής.

Η απόφαση της δανικής κυβέρνησης γεννά έντονη ανησυχία, τόσο ως προς την ουσία της διασφάλισης, του σεβασμού, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και ως προς τις θεμελιώδεις πρακτικές υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Να θυμίσουμε ότι το 2016, η κυβέρνηση της Δανίας είχε προχωρήσει στην ψήφιση ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, που ενίσχυε τις πολιτικές διάκρισης κατά των προσφύγων και προέβλεπε την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Πώς αξιολογεί την απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να εξορίσει σε απομονωμένο νησί αιτούντες άσυλο και μετανάστες;

  • Συμφωνεί ότι η απόφαση αυτή ενισχύει την πολιτική των διακρίσεων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες;

  • Γνωρίζει εάν αυτή η απόφαση είναι συμβατή με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)