to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 09.10.2017

Πολιτισμός

«Xenitia»: Μια μουσική παράσταση-ντοκιμαντέρ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ζωντανή μουσική, μαρτυρίες και εικόνες ενός ντοκιμαντέρ συνδυάζονται επί σκηνής σε μια μουσική παράσταση που αναδεικνύει τη νοσταλγία, τη λαχτάρα και τον καημό που μοιράζονται όλοι οι μετανάστες. Συναισθήματα τα οποία έχουν μεταφερθεί σε μουσική με αμέτρητα τραγούδια της ξενιτειάς


Το σχετικό κάλεσμα:

XENITIA: Μια μουσική παράσταση - ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση

Ξενιτειά : η ξένη γη

ξενιτεύομαι: φεύγω για μια ξένη χώρα προκειμένου να εγκατασταθώ εκεί για πολύ καιρό ή και για πάντα.


Στην “Xenitia”, ζωντανή μουσική, μαρτυρίες και εικόνες ενός ντοκιμαντέρ συνδυάζονται επί σκηνής σε μια μουσική παράσταση που αναδεικνύει τη νοσταλγία, τη λαχτάρα και τον καημό που μοιράζονται όλοι οι μετανάστες. Συναισθήματα τα οποία έχουν μεταφερθεί σε μουσική με αμέτρητα τραγούδια της ξενιτειάς. Τρεις μουσικοί, ένας σκηνοθέτης και μία δημοσιογράφος μέσα από τις ιστορίες Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν την δική τους, σύγχρονη εκδοχή της ξενιτειάς και της μουσικής της. Θα παρουσιαστεί το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου στις 9:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία.

Η “Xenitia” ακολουθεί τα ίχνη του τελευταίου κύματος Ελλήνων μεταναστών στην Ευρώπη.
Συνολικά η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βιώνει μαζικά κύματα μεταναστών -παρόμοια με αυτά μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- πράγμα το οποίο κάνει την έννοια της ξενιτειάς πιο σύγχρονη από ποτέ. Θλίψη, νοσταλγία και απόγνωση. Και αυτών που φεύγουν και αυτών που μένουν πίσω.
Συναισθήματα που έχουν τραγουδηθεί σε άπειρα παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια της ξενιτειάς. Άλλοι θρηνούν και άλλοι αποζητούν παρηγοριά. Δεκαοκτώ Έλληνες μετανάστες που έφυγαν λόγω της οικονομικής κρίσης μιλάνε για την προσαρμογή, την έννοια της πατρίδας και την προσωπική τους διαδρομή. Οι φωνές τους, οργανωμένες με μαεστρία, από τον σκηνοθέτη Fabio Dondero και την δημοσιογράφο Chiara Somajni μεταφέρονται στη σκηνή μαζί με τις σύγχρονες διασκευές τραγουδιών της ξενιτειάς καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις της Εύης Φιλίππου, της Andrea Voets και της Κατερίνας Φωτεινάκη. Μία τολμηρή προσέγγιση, στην οποία
μουσική και συνεντεύξεις γίνονται ένα επί σκηνής. Με ένταση αλλά και χιούμορ. Μία οπτικοακουστική εμπειρία, ένας διάλογος, μια ιστορία για την μετανάστευση σήμερα.

Μετά από μία αυστηρή διαδικασία επιλογής, η παράσταση “Xenitia” χρηματοδοτήθηκε από το Ολλανδικό Υπουργείο Πολιτισμού ως μέρος του Φεστιβάλ “Europe by people“ με αφορμή την πολιτιστική προεδρία της Ολλανδίας στην ευρωπαϊκή ένωση το 2016. Μετά την πρεμιέρα στο Compagnietheater στο Άμστερνταμ (30 Απριλίου 2016), το πρόγραμμα ξεκίνησε μία ευρωπαϊκή περιοδεία με πρώτες στάσεις την Οστάνδη(Βέλγιο) και το Bremenhaven(Γερμανία). Ακολουθούν εμφανίσεις σε Γάνδη, Βερολίνο, Mechelen και Καλσρούη.

Κρουστά: Εύη Φιλίππου (Evi Feelippou)

Άρπα: Andrea Voets

Φωνή - κιθάρα - τραγούδια: Κατερίνα Φωτεινάκη (Katerina Fotinaki)

Σκηνοθεσία και δραματουργία: Fabio Dondero, Chiara Somajni

Trailers/videos: https://xenitiatheshow.com/videos/

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)