to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 07.08.2012

left.gr

Πολιτική

''Ξένιος Ζευς'': Σε εξέλιξη γιγάντια επιχείρηση Σαμαρά για αλλαγή πολιτικής ατζέντας

Με την κυβέρνηση να έχει ήδη εγκαταλείψει όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και εν' όψει της ανακοίνωσης νέων μέτρων που θα αγγίξουν τα 15 δισ. ευρώ, βυθίζοντας την κοινωνία ακόμη βαθύτερα στην άβυσσο της λιτότητας, με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού επιχειρείται μια βίαιη επιστροφή στην ατζέντα της ασφάλειας.


"Ξένιος Ζευς"


Με αυτήν την ονομασία επέλεξαν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να ονομάσουν το σχέδιο εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας, επάνδρωσης και "οχύρωσης" των συνόρων και τέλος, μεταφοράς μεταναστών από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας σε άλλα αυτοσχέδια στρατόπεδα ανά την ελληνική επικράτεια. Ονομασία η οποία ξυπνάει οργουελιανούς εφιάλτες αφού ο γκαιμπελίσκος εμπνευστής της επέλεξε να χρησιμοποιήσει το θεό προστάτη των ξένων για να χαρακτηρίσει τα νέα πογκρόμ εις βάρος τους, καθώς και τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών σε εκτεταμένη κλίμακα.

Το σχέδιο, το οποίο διατηρήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό αφού ούτε βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, επιφορτισμένοι με ζητήματα μετανάστευσης, γνώριζαν την ύπαρξή του, ξεκίνησε να υλοποιείται την περασμένη Δευτέρα, με την απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, για μετάταξη 1881 αστυνομικών στον Έβρο ως συνοριοφύλακες. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι μεγάλο μέρος αυτής της αστυνομικής δύναμης θα προερχόταν από όσους είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη πολιτικών και άλλων προσώπων. Η διαδικασία για τις μετατάξεις πραγματοποιήθηκε αστραπιαία, η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τις δηλωμένες προθέσεις του κ. Δένδια: Όλοι οι αστυνομικοί που μετατέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας έτσι ολόκληρα αστυνομικά τμήματα μόνο με τους διοικητές τους, δίχως άντρες ή εξοπλισμό. Παράλληλα ενώ τουλάχιστον 200 αστυνομικοί με καταγωγή από τον Έβρο δήλωσαν πρόθυμοι να μετατεθούν από την Αθήνα, οι αιτήσεις τους δεν έγιναν αποδεκτές με το δικαιολογητικό ότι ανήκουν στην ομάδα ΔΙΑΣ - και άρα θα είναι πολύ πιο χρήσιμοι για το κράτος καταστέλλοντας διαδηλώσεις και άλλες διαμαρτυρίες από Σεπτέμβριο.

Η απόφαση της μετάταξης προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, καθώς δεν ήταν γνωστό για ποιο ακριβώς έργο θα ήταν αρμόδια η γιγαντιαία αυτή αστυνομική δύναμη. Ερωτηματικά τα οποία λύθηκαν μετά τη νέα αιφνιδιαστική απόφαση Δένδια για μεταφορά 500 μεταναστών από το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας στη Ξάνθη και την Κομοτηνή, προκειμένου να "φιλοξενηθούν" στις παντελώς ακατάλληλες, από οποιαδήποτε άποψη, σχολές αστυφυλάκων των δυο νομών της Θράκης.

Παράλληλα, μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της αστυνομίας, εντοπισμού και σύλληψης μεταναστών δίχως χαρτιά, ξεκίνησε την Παρασκευή στην Αθήνα, με τους συλληφθέντες να οδηγούνται στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, ολοκληρώνοντας έτσι το παζλ του πρωθυπουργικού σχεδίου. Ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρήστος Μανούρας, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιχείρηση τέτοιας κλίμακας στη χώρα μας, προσδιόρισε ως τρεις πυλώνες του σχεδίου το "σφράγισμα" του Έβρου, τον επαναπατρισμό των μεταναστών και την απομάκρυνσή τους από το κέντρο της Αθήνας, ενώ υπογράμμισε ότι το σχέδιο θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου.


Αντιδρούν οι τοπικοί φορείς


Οργισμένη ήταν η αντίδραση των τοπικών φορέων και στις δύο περιπτώσεις, αφού βρίσκονταν σε πλήρη άγνοια των σχεδίων του υπουργείου και καμία διαβούλευση δεν είχε προηγηθεί για το ζήτημα αυτό. Στην Κομοτηνή έκτακτη σύσκεψη για το θέμα διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής. Συμμετείχαν οι αστυνομικοί υπάλληλοι νομού Ροδόπης, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παύλος Δαμιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και άπαντες κάλεσαν την τοπική κοινωνία να αντιδράσει.

Οι προαναφερόμενοι βρέθηκαν έξω από τη Σχολή Αστυνομίας Κομοτηνής, μαζί με ομάδες πολιτών, θεσμικούς φορείς, εκπρόσωπους κομμάτων, διαδηλώνοντας την αντίδρασή τους στην στρατηγική του υπουργείου και της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Σχολή Αστυνομίας Κομοτηνής σε κέντρο φύλαξης λαθραία εισερχομένων μεταναστών, μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όπου έφτασαν τα λεωφορεία με τους μετανάστες.




Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου, τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ απέναντι σε 22 άτομα (από τα 150 που ήταν αρχικά), όσα δηλαδή είχαν μείνει ως αργά στην είσοδο της Σχολής, υπομένοντας την κόπωση από την πολύωρη αναμονή αλλά και το «κρυφτούλι» των εντεταλμένων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη μεταφορά των μεταναστών, κατάφεραν να κάμψουν τους διαδηλωτές και τα λεωφορεία να μπούνε στην Σχολή. (Πηγή: http://piazzadelpopolo.blogspot.gr/)

Οι φορείς της πόλης, σε νέα σύσκεψή τους το πρωί του Σαββάτου, αποφάσισαν τον αποκλεισμό της γέφυρας του Νέστου, προκειμένου να εμποδίσουν κι άλλα λεωφορεία να περάσουν προς τη Θράκη, ενώ αντιπροσωπεία θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα για συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Να σημειωθεί ότι και οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντιδρούν στο πρωθυπουργικό σχέδιο, ζητώντας όμως ουσιαστικά όχι την ακύρωσή του, αλλά την υλοποίησή του σε άλλους νομούς και όχι στις δικές τους εκλογικές περιφέρειες. 


Μπάχαλο και στην αστυνομία


Η προχειρότητα και η αποσπασματικότητα του σχεδίου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της αστυνομίας αφού, εκτός από το περιστατικό στην Ορεστιάδα όπου τουλάχιστον 411 αστυνομικοί διανυκτέρευσαν σε πλατεία της πόλης ή στα αυτοκίνητά τους, μη βρίσκοντας κατάλυμα για τη νύχτα, ερωτηματικά προκαλούν και τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι μετατάξεις. Πολλοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν σε εσωτερική μετανάστευση, την στιγμή που σοβαροί λόγοι είτε οικογενειακοί ή υγείας, δεν τους επιτρέπουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές μόνιμης κατοικίας τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου αναρωτιέται αν "υπάρχει τελικά σχέδιο", δηλώνοντας ότι θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους συναδέλφους της, αν και δεν πιστεύει ότι  το μεταναστευτικό ζήτημα λύνεται με κατασταλτικά μέσα "αφού όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει πολιτική λύση". Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι είναι κάθετα αντίθετη στο σχεδιασμό της επιχείρησης και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν επιχειρηθεί ο νομός Έβρου "να μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, οι διατάζοντες θα μας βρουν απέναντί τους".

Επιχείρηση "αλλαγή ατζέντας"


Ο Αντώνης Σαμαράς μπροστά στα αδιέξοδα της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής, επιστρέφει εσπευσμένα στην προεκλογική ατζέντα της ασφάλειας. Το σχέδιο "Ξένιος Ζευς" δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρόχειρα σχεδιασμένο, το οποίο δε πραγματοποιείται για να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά προκειμένου να αποπροσανατολίσει την ελληνική κοινωνία από τη βαρβαρότητα των επερχόμενων μέτρων, με τη συνδρομή πάντα των κυρίαρχων ΜΜΕ. Η τρικομματική κυβέρνηση αναμένεται έτσι να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σέρνοντας χιλιάδες μετανάστες σε πρόχειρα στρατόπεδα ανά τη χώρα, χιλιάδες αστυνομικούς να φυλάνε τις εγκαταστάσεις αυτές- μακρυά από τις οικογένειές τους, αλλά και τις γειτονιές, αφήνοντας τις τελευταίες ουσιαστικά ανυπεράσπιστες- και προκαλώντας αναβρασμό στους κατά τόπους φορείς.  Όλα στο βωμό του μνημονίου...


Διαβάστε επιπλέον: Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣYN: Τα σημερινά στρατόπεδα για τους μετανάστες θα γίνουν αύριο στρατόπεδα για μας τους ίδιους

Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τον ''Ξένιο Ζευ''

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Το σχέδιο "Ξένιος Ζευς" δεν φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα

"Τυφλή" ικανοποίηση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για τον "Ξένιο Ζευς"

''Ξένιος Ζευς'': Αν έτσι αντιμετωπίζονται οι φύλακες, με τους φυλασσόμενους τι θα συμβεί;

Ένωση Αφρικανών Γυναικών: Ο παλιός θεός άλλαξε γνώμη και δεν μας προστατεύει πια

"Ενα απεχθές πογκρόμ εναντίον φτωχών και ανέστιων"

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την εν μία νυκτί απόσπαση των αστυνομικών στον Έβρο

Δήλωση του Δ. Τσουκαλά για το απεχθές πογκρόμ εναντίον μεταναστών που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)