to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:06 | 04.08.2012

left.gr

Κοινωνία

''Ξένιος Ζευς'': Αν έτσι αντιμετωπίζονται οι φύλακες, με τους φυλασσόμενους τι θα συμβεί;

Με απίστευτη προχειρότητα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα επιδιώκει η Κυβέρνηση να διαχειριστεί το ζήτημα εισροής μεταναστών στη χώρα, αλλά και αυτό της αστυνόμευσης. Όχι μόνο μετακίνησε 1880 αστυνομικούς στη Θράκη, χωρίς κριτήρια, αλλά δεν σχεδιάστηκε καν η διαμονή τους.


800x600 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}

Την αποδέσμευση των αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη «διάσημων προσώπων» και τη μετάταξή τους σε υπηρεσίες φύλαξης συνόρων ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, δήλωση – πυροτέχνημα που προκάλεσε θετικά σχόλια.


Η πραγματικότητα, όμως, διαφέρει αρκετά από τις εξαγγελίες του υπουργού, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως επρόκειτο για ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία νύχτα ελήφθη η απόφαση μετακίνησης 1880 αστυνομικών στη Θράκη με σκοπό τη «φύλαξη των συνόρων». Ωστόσο, όσοι μετατάχθηκαν προήλθαν από συνοριακά τμήματα της Βορείου Ελλάδας, (περιοχές Ιωαννίνων, Κιλκίς, Σερρών κλπ.), κι όχι, φυσικά, από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν αρκετά Τμήματα να αδειάσουν σε ένα βράδυ, μένοντας πίσω μόνο ο Διοικητής και μάλιστα σε περιοχές όπου οι ανάγκες αστυνόμευσης παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες.


Χαρακτηριστική περίπτωση της προχειρότητας  της όλης επιχείρησης είναι αυτή της μετακίνησης των 400 περίπου αστυνομικών στην περιοχή Ορεστιάδας – Διδυμοτείχου στον Έβρο, για τους οποίους δεν προβλέφθηκε καν η διαμονή σε κατάλληλους χώρους, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία τους.


Ειδικότερα, στην περιοχή Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, παρά του ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας ζήτησε την ενίσχυση των υπηρεσιών με 400 άτομα, με απόφαση του υπουργού το πρωί της Παρασκευής έφτασαν πάνω από 800 αστυνομικοί! Οι μισοί εξ’ αυτών επρόκειτο να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ενώ οι 410 στη Σχολή Δοκίμων Αστυνομικών στο Διδυμότειχο.


Το συγκεκριμένο κτήριο, όμως, είναι χωρητικότητας 180 ατόμων, ενώ δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις διαμονής , όπως ψυγεία και ικανοποιητικό αριθμό χώρων υγιεινής. Οι αστυνομικοί θα στοιβάζονταν ανά πέντε σε ένα δωμάτιο, όταν μάλιστα τηρούν και κυλιόμενο ωράριο εργασίας.


Οι συνθήκες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των αστυνομικών οι οποίοι δεν δέχτηκαν να μπουν στη Σχολή Δοκίμων. Αντιθέτως, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Σχολή στο Διδυμότειχο. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη με συνδικαλιστές της Αστυνομίας και τοπικούς και πολιτικούς φορείς από περιοχές της Β. Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει διαχείριση του ζητήματος. Σημειώνεται ότι έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Δημάρχων από τις περιοχές από όπου μετακινήθηκαν οι αστυνομικοί, τονίζοντας ότι αποδυναμώνεται η αστυνόμευση.


Με το τέλος της σύσκεψης, γύρω στις 21.00 το βράδυ και χωρίς καμία απάντηση από το υπουργείο ή το Αρχηγείο της Αστυνομίας, οι 400 αστυνομικοί μετακινήθηκαν έξω από το κτήριο της Αστυνομίας στην Ορεστιάδα, όπου και παραμένουν μέχρι και αυτή τη στιγμή διαμαρτυρόμενοι.


Το κυριότερο αίτημά τους είναι η ανάκληση των υπεράριθμων ατόμων στις προηγούμενες υπηρεσίες τους, από τη στιγμή που είχαν ζητηθεί μόνο 400 αστυνομικοί. Ακόμα και στην περίπτωση που παραμείνουν, όμως, στον Έβρο διεκδικούν ανθρώπινες και κατάλληλες συνθήκες διαμονής. Παράλληλα, κατήγγειλαν τον Υπουργό για τον τρόπο αντιμετώπισής τους, ενώ ήδη έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση μετάταξής τους είναι νομικά διάτρητη. Στην Ορεστιάδα βρίσκεται από την Παρασκευή και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αστυνομικών Ελλάδας, κ. Χρήστος Φωτόπουλος, ο οποίος μεσολαβεί στην επικοινωνία με το αρχηγείο της Αστυνομίας.


Πέρα από την έλλειψη σχεδιασμού στη διαμονή των αστυνομικών που μετακινήθηκαν, την προχειρότητα του εγχειρήματος φανερώνει και η επιλογή μετακίνησης  χωρίς κοινωνικά κριτήρια. Δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τις μητέρες ανήλικων παιδιών ή γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες ή ακόμα και αστυνομικούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι οποίοι μετακινήθηκαν μέσα σε μία ημέρα. Πληροφορίες λένε ότι αρκετοί Εβρίτες αστυνομικοί που διαμένουν στην Αθήνα, ζήτησαν να μετακινηθούν οικειοθελώς στον Έβρο στα πλαίσια της εν λόγω επιχείρησης, όμως υπήρξε άρνηση από τη Διοίκηση.


Ενδεικτική είναι η ανησυχία των αστυνομικών αναφορικά με τον σκοπό έλευσής τους, μιας και δεν έχουν ενημερωθεί για τον ακριβή λόγο για τον οποίο έχουν μετακινηθεί, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποψιάζονται ότι η Κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί προκειμένου να δημιουργήσει «ομάδες ταχείας επέμβασης», αλλά και να ενισχύσει κέντρα κράτησης μεταναστών που επρόκειτο να κατασκευαστούν.


Δεδομένων και το γεγονότων που συνέβησαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή με τη μετακίνηση μεταναστών σε νέα κέντρα κράτησης, διάχυτη είναι η πεποίθηση στην τοπική κοινωνία του Έβρου ότι η μετακίνηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού αστυνομικών δεν προσβλέπει στη φύλαξη των συνόρων, αλλά στη στελέχωση των νέων κέντρων κράτησης μεταναστών η δημιουργία των οποίων έχει ήδη αποφασιστεί.


Το ερώτημα που τίθεται είναι, πως αν αυτές είναι οι συνθήκες αντιμετώπισης των φυλάκων, τι ακριβώς επιφυλάσσει η Κυβέρνηση για τους φυλασσόμενους.


Ρεπορτάζ: Νατάσα Γκαρά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)