to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 09.02.2022

Διεθνή

Ξεκινούν τον Μάρτιο οι εργασίες ανοικοδόμησης του μιναρέ του αλ Νούρι της Μοσούλης

Η ανοικοδόμηση ενός περίφημου μιναρέ της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, που καταστράφηκε το 2017 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καθώς και δύο εκκλησιών, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η UNESCO.


Τον Ιανουάριο, τοπικοί αξιωματούχοι υπηρεσιών αρχαιοτήτων ανακοίνωσαν την ανακάλυψη των θεμελίων μιας μουσουλμανικής αίθουσας προσευχής που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο υπόγειο του ιστορικού τεμένους αλ Νούρι, όπου ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκάντι, τότε επικεφαλής του ΙΚ, είχε ανακηρύξει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του στη μοναδική δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούνιο του 2014.

Το τέμενος και ο μιναρές --που φέρει το παρατσούκλι από τους ντόπιους "ο καμπούρης" (αλ Χάντμπα)-- είχαν καταστραφεί τον Ιούνιο του 2017, με τον ιρακινό στρατό να κατηγορεί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ότι είχαν τοποθετήσει εκεί εκρηκτικά.

«Έπειτα από τρία χρόνια εντατικής προπαρασκευαστικής εργασίας, οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του μιναρέ αλ Χάντμπα και των εκκλησιών αλ Σάα (σ.σ. Η Παναγία της Ώρας) και αλ Ταχίρα θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τον Μάρτιο», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της UNESCO.

Αυτή η κοινή ανακοίνωση της UNESCO και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που χρηματοδοτούν την αποκατάσταση του μιναρέ, του τεμένους και των δύο εκκλησιών, ακολουθεί μια επίσκεψη στον χώρο αυτήν την εβδομάδα του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Πολιτισμού της UNESCO, Ερνέστο Οτόνε Ραμίρες.

Τον Μάρτιο «η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρεϊ Αζουλάι, θα ταξιδέψει στη Μοσούλη για να παρευρεθεί στην έναρξη των εργασιών», δήλωσε ο Ραμίρες σύμφωνα με την ανακοίνωση.

France's Azoulay re-elected to head UNESCO as it seeks to woo back Israel,  US | The Times of Israel

Σε ό,τι αφορά το τέμενος αλ Νούρι, η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί «προς τα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου», και οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μέχρι σήμερα, η UNESCO έχει συγκεντρώσει 110 εκατομμύρια δολάρια για να "αναβιώσει το πνεύμα της Μοσούλης"», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο έργο που ξεκίνησε το 2018 από την οργάνωση για την ανοικοδόμηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ιράκ, ύστερα από τέσσερα χρόνια υπό τον ζυγό των τζιχαντιστών.

Εκτός από την αποκατάσταση αυτών των μνημείων με κόστος 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το έργο περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση 122 ιστορικών κατοικιών στην παλιά πόλη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 38,5 εκατομμυρίων, εκ των οποίων περίπου 60 θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο κατά την επίσκεψη της διευθύντριας της UNESCO, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Το ιστορικό κέντρο θα αρχίσει να ξαναζωντανεύει την άνοιξη», τόνισε με χαρά ο αξιωματούχος.

Η μακρά διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών εξηγείται τόσο από τις αναγκαιότητες «της επιχείρησης αποναρκοθέτησης των τεσσάρων τοποθεσιών που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές από παγιδευμένα αντικείμενα, επικίνδυνα υλικά και μη εκραγέντα πυρομαχικά», όσο και από την επίπονη διαδικασία εκκαθάρισης που ακολούθησε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Δεν πρόκειται μόνο για την απομάκρυνση συντριμμιών, αλλά και για τη διαλογή από τα ερείπια «στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν κατά τη φάση της ανοικοδόμησης», υπογράμμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)