to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ξεκινούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Μάνδρας

Μπαίνουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής στα δύο σημεία που «έπνιξαν» την Μάνδρα για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, μετά την πίστωση των απαραίτητων κεφαλαίων και την χρονοβόρο διαδικασία έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο


Μπαίνουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής στα δύο σημεία που «έπνιξαν» την Μάνδρα για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, μετά την πίστωση των απαραίτητων κεφαλαίων και την χρονοβόρο διαδικασία έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Ο ίδιος περιέγραψε το πώς δύο ρέματα που «έσβησαν» από την δόμηση οδήγησαν στο πλημμυρικό φαινόμενο, ενώ ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση τέτοιων έργων.

Το αντιπλημμυρικό έργο στα ρέματα της Αγίας Αικατερίνης και στις Σούρες, «σύμφωνα με την μελέτη θα ολοκληρωθεί σε δέκα μήνες περίπου», όπως είπε ο κ. Βασιλείου και αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς προέκυψε το φονικό πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή.

«Αυτό της 15 Νοεμβρίου 2017 προέκυψε ως εξής: το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, που είναι στο πάνω μέρος της Μάνδρας, "σβήνει" στα πρώτα σπίτια της πόλης, με βάση το ΓΠΣ που είχε επεξεργαστεί και ψηφιστεί από την Βάσω Παπανδρέου. Δεν είχαν δίοδο διαφυγής τα νερά, κατέβηκαν, διαπέρασαν τον οικιστικό ιστό και προκάλεσαν το πλημμυρικό φαινόμενο», είπε αναφερόμενος στο πρώτο ρέμα.

«Από την άλλη μεριά», συνέχισε, «υπήρχε το ρέμα Σούρες, που πάει παράλληλα με την Παλαιά Εθνική, που επίσης "έσβηνε" και δεν είχαν οδό διαφυγής τα νερά στο παλιό αμαξοστάσιο της Μάνδρας».

Απάντηση με δύο έργα

Ο κ. Βασιλείου στη συνέχεια περιέγραψε την διαδικασία μέχρι την σημερινή έναρξη των έργων. «Για να γίνει οποιοδήποτε έργο, πρέπει να υπάρχουν πιστώσεις, δεν γίνονται έργα χωρίς χρήματα. Η Περιφέρεια Αττικής, επειδή το αντιπλημμυρικό Αγία Αικατερίνη-Σούρες δεν είχε πιστώσεις όταν αναλάβαμε, το "πιστώσαμε" 1,5 χρόνο πριν την εκδήλωση της πλημμύρας, στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού το 2016, με 11 εκατ. ευρώ περίπου», όπως είπε.

Στη συνέχεια, προχώρησαν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, έγινε η πλημμύρα και μετά συνέβησαν δύο καθοριστικά γεγονότα, όπως είπε χαρακτηριστικά:

  • η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου τα έργα αυτά να γίνουν με διαδικασίες κατεπείγοντος

  • η επικαιροποίηση της μελέτης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

«Έτσι, μαζί με το Ελεγκτικό Συνέδριο που αναμέναμε την απόφασή του, φτάσαμε στο σημείο σήμερα να ξεκινάει αυτό το μεγάλης σημασίας έργο στην περιοχή της Μάνδρας», όπως ανέφερε.

Το άλλο έργο είναι αυτό στις Σούρες, «η αποκατάσταση της Παλαιάς Εθνικής Αθηνών - Θηβών. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς στην πλημμύρα του 2015 χάθηκαν στον δρόμο αυτό», όπως θύμισε.

«Υπήρχε δεξιά και αριστερά ένα μικρό ρυάκι. Έναντι αυτού, το νερό έχει διανοίξει πια μόνο του τον δρόμο που ήθελε. Υπάρχουν ανοίγματα μέχρι 5 μέτρα πλάτος και 3 μέτρα βάθος, τέτοια ένταση και ποσότητα είχε το νερό. Και αυτό το έργο πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο (με την δεύτερη, καθώς η πρώτη απορρίφθηκε, έγινε ένσταση και υιοθετήθηκε) και εντός των ημερών αναμένουμε να δούμε τα μηχανήματα, να ξεκινήσει και αυτό το μεγάλης σημασίας έργο, που επίσης χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής».

Δεν είναι θέμα προσωπικού η αναποτελεσματικότητα

Σχολιάζοντας τον χρόνο που χρειάστηκε για να δοθούν οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι «υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, που δεν έχει σχέση με την απόδοση των δημόσιων υπαλλήλων όπως επιδιώκουν ορισμένοι να πουν».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή κυβέρνηση να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες, φυσικά νόμιμα, με διαφάνεια, πάνω από το τραπέζι, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις που πολλές φορές στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές», κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)