to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:53 | 22.10.2013

Διεθνή

Ξεκινούν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία

Αύριο το μεσημέρι ξεκινούν επισήμως, στα κεντρικά γραφεία του CDU στο Βερολίνο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στην Γερμανία.


 

Η διαπραγμάτευση θα αρχίσει υπό τους αρχηγούς των κομμάτων — Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ — και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις των ομάδων εργασίας, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κομμάτων, θα ολοκληρωθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Η «ατζέντα» των Σοσιαλδημοκρατών

Το SPD προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με κατάλογο δέκα «αδιαπραγμάτευτων» σημείων, ο οποίος καταρτίστηκε στο πλαίσιο του μίνι-Συνεδρίου του την περασμένη Κυριακή και δεν αποκλείεται να αποτελέσει αιτία ακόμη και εμπλοκής στις προσπάθειες επίτευξης συναίνεσης.

Βασικό σημείο των διεκδικήσεων των Σοσιαλδημοκρατών αποτελεί η θέση υπέρ της εισαγωγής υποχρεωτικού κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ ανά ώρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο σε άνδρες και γυναίκες, ενώ στα δέκα σημεία περιλαμβάνονται οι επενδύσεις στις υποδομές και την παιδεία και η κοινή στρατηγική για την ώθηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Αμέσως μετά τις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες έσπευσαν να απορρίψουν το αίτημα για τον κατώτατο μισθό, με το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει σε μεταφορά επιχειρήσεων εκτός συνόρων, κυρίως στην Τσεχία και στην Πολωνία και, επομένως, σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο βασικός επικριτής της πρότασης, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε, ωστόσο, πρόσφατα ότι «εφ'όσον η εφαρμογή του κατώτατου μισθού γίνει κατά τρόπο ο οποίος θα εγγυάται ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι τα CDU και CSU θα «δώσουν» τον κατώτατο μισθό, με στόχο να διατηρήσουν τους φόρους στα σημερινά επίπεδα και να μην αυξήσουν τους συντελεστές από το 42% στο 49% για τους πιο εύπορους Γερμανούς, όπως ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το ζήτημα της φορολογίας απουσιάζει εντελώς από τα «10 σημεία» του SPD.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση είναι ακόμη τα κοινωνικά επιδόματα για μητέρες, αλλά και η εισαγωγή διοδίων για τους ξένους οδηγούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Ζεεχόφερ ήταν εκείνος που έθεσε προεκλογικά το ζήτημα και έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να το αποσύρει.

Σημαντικότερα ωστόσο ζητήματα, όπως η ενεργειακή μεταρρύθμιση και οι οικονομικές σχέσεις κυβέρνησης-κράτους, αναμένεται να απασχολήσουν τις ομάδες εργασίας πολύ περισσότερο.

Ανάμεσα στα θέματα που θα περιληφθούν στην προγραμματική συμφωνία είναι ακόμη τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, θέμα στο οποίο τόσο η καγκελάριος όσο και ο Χ. Ζεεχόφερ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν σημαντικές παραχωρήσεις, κυρίως όταν πρόκειται για το δικαίωμα στην υιοθεσία. Ούτως ή άλλως το θέμα έχει τεθεί ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και όλες οι πολιτικές δυνάμεις προτιμούν να λυθεί σε αυτό το επίπεδο.

«Άρωμα» Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις

Η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Σοσιαλδημοκρατών στις διαπραγματεύσεις.

Εκτός από το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στην γερμανική προσέγγιση, είναι ήδη αισθητές οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συντάχθηκαν προεκλογικά με τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες κατά ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, επιμένουν ωστόσο να απορρίπτουν τον ρόλο του ΕΜΣ στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τάσσονται υπέρ της επιβολής φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και ζητούν ένα επενδυτικό πρόγραμμα στα πρότυπα του Σχεδίου Μάρσαλ για τις χώρες της Ευρωζώνης που τελούν υπό κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο,αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ταυτιστεί προσωπικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική και η Άνγκελα Μέρκελ θα θεωρήσει «ήττα» ενδεχόμενη απομάκρυνσή του, υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών που θέλουν με την αντικατάστασή του να σηματοδοτήσουν την αλλαγή πολιτικής.

Πηγή: Κέρδος online

Διαβάστε επίσης:

Υπηρεσιακή πρωθυπουργός από σήμερα η Μέρκελ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)