to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:47 | 23.10.2017

Οικονομία

Συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών: Ανοίγει ο δρόμος για έγκριση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM

Υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ από τον ESM την Πέμπτη


Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και την Τρίτη, ενώ το θέμα για την αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους:
- Πήγε καλά, είναι σε καλό κλίμα η συζήτηση. Συζητήθηκε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017. Συμφωνούν όλοι ότι θα είμαστε σημαντικά πάνω από τον στόχο. Συζητήθηκε η πρόβλεψη του 2018, που επίσης πήγε πολύ καλά, και θα συνεχιστεί η συζήτηση την Πέμπτη. Τελείωσε και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Δημοσιογράφος: Άρα παίρνουμε τη δόση;
- Η καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων είναι πάνω από το στόχο που είχε θέσει ο ESM.

Δημοσιογράφος: Πόσο είναι;
- 1,5 δισ. ευρώ, Απρίλιο με Σεπτέμβριο. Εάν θέλετε το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, το τρίμηνο δηλαδή, η μεταβολή είναι περίπου 1,25 δισ. ευρώ. Με μεγάλη προσπάθεια  πολλών φορέων και ειδικά της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΠΥ, εκεί, δηλαδή, που ήταν και οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες. Το καλοκαίρι του 2016 εκκαθαρίσαμε 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα σε τρεις μήνες. Αυτή τη φορά εκκαθαρίσαμε 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες. Ο ρυθμός, δηλαδή, είναι ο ίδιος: περίπου 500 εκ. ευρώ το μήνα. Αυτό το γνωρίζαμε εκ των προτέρων γι' αυτό και βάλαμε στόχο το τέλος Οκτωβρίου του 2017. Πήγαμε καλά και περιμένουμε μετά το EWG και το ESM, την Πέμπτη να εγκριθεί η καταβολή της υποδόσης των υπολοίπων 800 εκ. ευρώ. Είναι τυπικό.

Το αποτέλεσμα του 2017 πόσο είναι ;
- Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος που θέλουμε να πιάσουμε, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περεταίρω δαπάνης της τάξης των 800 εκ ευρώ. Αυτό γράφει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ.  των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%.

Θα πάρουμε την Παρασκευή το πρωί τα 800 εκ, ευρώ με τα οποία θα πρέπει να πληρώσουμε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές;
- Ακριβώς τα 800 εκ ευρώ συν 400 εκ. ευρώ δικά μας, σύνολο 1,2 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Μέχρι πότε;
Η εκταμίευση προφανώς θα γίνει αρχές Νοεμβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Υπολογίστε, αντίστοιχα, για να μην έχουμε τα ίδια, 2,5 μήνες. Το δεύτερο, δηλαδή, μισό του Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή, θα έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες κατά 1,2 δισ. ευρώ, κατ' ελάχιστο.

Και τον Φεβρουάριο θα πάρουμε ακόμα μία δόση 700 εκ. ευρώ;
- Θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, με βάση το πλάνο, οπότε η δόση που θα συνοδεύει το κλείσιμο της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και ληξιπρόθεσμες και cash buffer.

Υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018;
- Όχι. Έγινε συζήτηση για την πρόβλεψη του 2018. Πήγε πάρα πολύ καλά, θα συνεχιστεί η συζήτηση και πιστεύω ότι θα κλείσει πριν το τέλος της εβδομάδας. Προφανώς ο προϋπολογισμός του 2018 θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου. Άρα ακόμα κι αν η συζήτηση δεν ολοκληρωθεί θα υπάρξει περιθώριο ενός μήνα για ανανέωση των δεδομένων.

Για το μέρισμα;
- Είναι κοινή εκτίμηση ότι θα υπάρξει υπέρβαση. Και η υπέρβαση θα είναι μεγάλη.

2,2% πρωτογενές πλεόνασμα συν 800 εκ. ευρώ;
- Αν δείτε το προσχέδιο αυτό λέει.

Που θα πάει το μέρισμα;
- Δεν συζητήθηκε. Συζητήθηκε το μέγεθος του αποτελέσματος και είναι κοινή η εκτίμηση ότι υπάρχει υπέρβαση.

Το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

09.30 Ενέργεια -Γ.Σταθάκης

11.00 ​Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -​Δ. ​Παπαδημητρίου

12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- ​Δ.​Παπαδημητρίου, ​Ε.​Τσακαλώτος, ​Σ.​Κοντονής​,​ ​Ε.​Αχτσιόγλου

14:30 Επισκόπηση προγράμματος -​Ε.​Τσακαλώτος​,​ ​Γ.​Χουλιαράκης, ​Ε.​Αχτσιόγλο​​υ, ​Δ.​Λιάκος

Σε θετικό κλίμα έγινε η σημερινή συζήτηση της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, για το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση για τους μικροοφειλέτες, αυτή υπενθυμίζεται ότι προβλέπει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επίσης προτείνεται η μηνιαία δόση (ανώτερο ύψος δόσεων οι 120) προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, αλλά το ποσό που θα "κουρεύεται" θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία. 

Ειδικότερα, το περιέχομενο των σημερινών διαπραγματεύσεων:

- Διαπιστώθηκε ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση πάνω από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. «Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος που θέλουμε να πιάσουμε, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περαιτέρω δαπάνης της τάξης των 800 εκ ευρώ. Αυτό γράφει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ.  των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%» σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο.Στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκε το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος το οποίο όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα διανείμει σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

- Για το 2018 έγινε συζήτηση η οποία, όπως σημειώνεται «πήγε καλά». Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος της εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπάρχει χρόνος ως και την κατάθεση του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου.

- Υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ από τον ESM την Πέμπτη. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Η καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν 1,5 δισ. ευρώ ή 1,25 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν πολλοί φορείς όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΕΦΚΑ αλλά και ο ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι του 2016 είχαν καταβληθεί για τον σκοπό αυτόν 1,5 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες και τώρα 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα και της δόσης που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

 

Ο ESM θα εξετάσει στις 26 Οκτωβρίου την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει στις 26 Οκτωβρίου την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που συνδέονται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Με σημερινή ανακοίνωση του ο ESM αναφέρει ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρει η ανακοίνωση του ESM.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την τρίτη δόση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, και την αποδέσμευση 7,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)