to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 04.06.2013

Κοινωνία

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου «Πράξη»!

Ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου «Πράξη» την Κυριακή 19.5.2013, σε μια εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν οι στόχοι του δικτύου.


Εν τω μεταξύ, ο χώρος της Θουκυδίδου 75, όπου θα στεγάζεται πλέον η «Πράξη», έχει διαμορφωθεί με προσωπική εργασία των μελών της νέας αυτής δομής αλληλεγγύης,  φιλοδοξώντας να γίνει στέκι και χώρος έκφρασης και δημιουργίας.

Μετά από μια ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα για τους στόχους του δικτύου συζήτηση, οι άνθρωποι που συμμετείχαν  γεύτηκαν τα νόστιμα εδέσματα της πρώτης συλλογικής κουζίνας της «Πράξης». 

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου «ΠΡΑΞΗ» αποτελεί πρωτοβουλία πολιτών από διάφορα κοινωνικά στρώματα που θέλουν να αντισταθούν στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που κάθε μέρα  μεγαλώνει όλο και πιο πολύ στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή, σε πολλά μέρη του κόσμου, στη χώρα μας, αλλά και στο Δήμο μας, οι πολίτες οργανώνονται δημιουργώντας Κοινωνικά Δίκτυα πολιτών, άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα  ή και άλλες κινήσεις, που συνεργάζονται και ανιχνεύουν τρόπους κοινής δράσης και αλληλοβοήθειας με στόχο:

• να ανακουφίσουν τον πόνο και να αντιμετωπίσουν τη βίαιη αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου των ιδίων και των συμπολιτών τους

• να συμβάλλουν στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής

• να αποδείξουν στην πράξη τη σπουδαιότητα της συλλογικής δράσης εφόσον αυτή διέπεται από την αρχή «Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη»

• να προσφέρουν την απαραίτητη συμπαράσταση αλλά να «χτίζουν» και συνειδήσεις οι οποίες να ξυπνάνε  στις ψυχές των ανθρώπων όχι την ευγνωμοσύνη αλλά την ανάγκη προσφοράς και από μέρους τους και την αγωνιστική διάθεση να αλλάξουν τις συνθήκες που τους έφεραν στην κατάσταση της ένδειας.

Το δίκτυο θα λειτουργεί με αυτοδιαχείριση και δημοκρατικές διαδικασίες και θα γίνεται προσπάθεια οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συναίνεση μέσα από την ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που θα γίνεται κάθε 1η και 3η Πέμπτη κάθε μήνα στις 19:00..

Είναι αυτόνομο, αλλά θα συνεργάζεται και θα ανταλλάσσει εμπειρίες, πληροφορίες με παρόμοια Δίκτυα  και θα προσπαθήσει να οργανώσει τον  κοινό αγώνα απέναντι σε αυτούς που μας έφτασαν ως εδώ, όχι στη βάση της «φιλανθρωπίας» που κατευνάζει και απενοχοποιεί, αλλά στη βάση της αλληλεγγύης που αφυπνίζει και ενεργοποιεί. 

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, την προσφορά, τις ανάγκες, την υποδομή κ.λπ. του Δικτύου οι επιμέρους στόχοι θα διευρύνονται και αν χρειαστεί θα αναπροσαρμόζονται. 

Οι άμεσοι στόχοι του κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης «ΠΡΑΞΗ» είναι :

α) Η σύσταση του Δικτύου με την πλατιά συμμετοχή πολιτών που μοιράζονται τις ανησυχίες μας για τη σημερινή κατάσταση και την επιθυμία για αλληλέγγυα δράση.

β) Η καταγραφή των άμεσων κοινωνικών προβλημάτων των συμπολιτών μας με πιεστικές ανάγκες που οι κρατικές υπηρεσίες δεν καλύπτουν με επάρκεια. 

γ) η συλλογή και η διανομή τροφίμων σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

δ) Η παροχή νομικών, οικονομικών-λογιστικών συμβουλών, κλπ..

ε) η συλλογή φαρμάκων που δεν έχουν λήξει και η διοχέτευσή τους σε κοινωνικά φαρμακεία.

ζ) Η Άμεση επαφή με το δίκτυο «χωρίς μεσάζοντες».

η) Η Συμβολή  στην αλληλοπληροφόρηση των δομών αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας και σε όλη την Αθήνα ώστε να κατευθύνονται οι πολίτες που θα έρχονται σε επαφή με το δίκτυο, σε δομές ανάλογα με τις ανάγκες τους

θ) Η στέγη που εξασφαλίσαμε  θα λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης (κοινωνικό στέκι) και αναφοράς για την υλοποίηση του προγράμματος αλληλοβοήθειας.

Κανείς μόνος του στην κρίση

Μπορούν να υπάρξουν και άλλες δράσεις με την ενεργή συμμετοχή σας 

Επόμενη Ανοιχτή Συνέλευση: 6 Ιουνίου 

Η «Πράξη» είναι ανοιχτή καθημερινά 7:00-9:00μμ 

Σάββατο 10:00-12:00 πμ 

& 7:00-9:00μμ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)