to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 31.03.2018

Πολιτική

Το Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ανατολική Αττική

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπραο ολοκληρώθηκε το Συνέδριο στην Ανατολική Αττική


Οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Οικονομίας - Ανάπτυξης και ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Ομιλίες το Σάββατο 31/3:



Οι ομιλίες της πρώτης ημέρας

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Λαύριο, στην Ανατολική Αττική, για να προσθέσουμε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα μιας σπουδαίας υπόθεσης: της ανάταξης της εθνικής οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης των υγιών, ιδιωτικών και δημόσιων δυνάμεων του τόπου, με εργαλείο τη στρατηγική της περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την έναρξη των εργασιών της πρώτης ημέρας του Περιφερειακού Συνερδίου. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «για πρώτη φορά, οικοδομούμε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, μακριά από τις αθηνοκεντρικές λογικές». «Ο στόχος είναι σαφής: να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια αναπτυξιακή διαδικασία στη βάση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και όχι στη βάση κάποιων αόριστων επιταγών από την πρωτεύουσα προς το κέντρο. Αλλάζουμε έτσι έμπρακτα τη φορά και το περιεχόμενο της αναπτυξιακής στρατηγικής: για πρώτη φορά δεν διατάζει η Αθήνα αλλά οι ακρώρειες της πατρίδας, οι Περιφέρειες – από τον Έβρο ως την Κρήτη».

«Σκέψεις μιας άλλης αντίληψης, που βρίσκει βέβαια μέχρι ένα σημείο, αποκούμπι, στα υφιστάμενα προγράμματα και αναπτυξιακά εργαλεία» κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη στόχος του συνεδρίου είναι «να επεξεργαστούμε από κοινού το πρόγραμμα στη νέα μεταμνημονιακή εποχή, να εξειδικεύσουμε την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, να αναζητήσουμε τρόπους σχεδιασμού της ανάπτυξης, της υλοποίησης των αποφάσεων με τη συμμετοχή και τον έλεγχο της κοινωνίας. Να εκπονήσουμε το σχέδιο της χώρας με την ελληνική κοινωνία και όχι χωρίς αυτή».

Στις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και στις παρεμβάσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ ώστε να αρθούν οι επιπτώσεις από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του κατά την απογευματινή ειδική θεματική συνεδρία του περιφερειακού συνεδρίου για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής, που πραγματοποιείται στο Λαύριο. 

Το συνέδριο είναι το 12ο που πραγματοποιείται στον κύκλο των Περιφερειακών Συνεδρίων για την διαμόρφωση της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021» μέσα από έναν αποκεντρωμένο διάλογο με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Αττικής στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μέσω της διαβούλευσης, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την Περιφέρεια, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της περιοχής, από την εποχή της κρίσης στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης. 

Στο μεταξύ και για την καλύτερη προετοιμασία του συνεδρίου ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος είχε χθες ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους Αν Αττικής για θέματα περιβάλλοντος.

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν η πρόοδος των έργων αποχέτευσης και των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατ. Αττικής, η ανάρτηση των δασικών χαρτών, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει στην Ανατ. Αττική, το σχέδιο διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Natura και η ΕΠΜ - Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη-, που ξεκινάει για το σχέδιο Π.Δ. της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Αττικής, μετά τον πρόσφατο νόμο του ΥΠΕΝ για τις περιοχές Natura και η αποκατάσταση ΧΑΔΑ και εγκαταλελειμμένων λατομείων καθώς και η εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)