to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 11.10.2018

Πολιτική

Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Κατά τάχθηκαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή


Άρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για την «Ίδρυση Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Κατά τάχθηκαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, έκανε λόγο «για ένα φιλόδοξο σχέδιο που ξεκίνησε το 2010, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Όπως τόνισε, η ένωση των δύο μουσείων, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου 'Άλε Μυλωνά, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης θα δώσει νέα ώθηση και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια τους.

Η κ. Ζορμπά έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας-μουσείων που θα μπορεί να στηρίξει και να προβάλει τα δύο μουσεία κάτω από ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας.

«Με τις νέες ρυθμίσεις θα έχουμε μια διοικητική αναδιάρθρωση. Ανασυγκροτείται ένας ολόκληρος πολιτιστικός χώρος» είπε.

Έμφαση έδωσε επίσης η κ. Ζορμπά στο ότι, για πρώτη φορά θα γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί για την πλήρωση των θέσεων διευθυντών και δεν θα διορίζονται από εδώ κι εμπρός από το υπουργείο Πολιτισμού

Για καινοφανές εγχείρημα έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευσταθία Σαλτάρη Γεωργοπούλου, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικό όχημα για την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη δημιουργία πλατφόρμας-μουσείων».

 

Η εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται με καθυστέρηση και χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για διαφάνεια, αξιολόγηση και αξιοκρατία ενώ αναπαράγεται όπως είπε, η προσπάθεια δημιουργίας νέου πελατειακού κράτους.

«Συμμεριζόμαστε την ιδέα της συνένωσης. Δεν είμαστε όμως καθόλου αισιόδοξοι για την ευέλικτη λειτουργία του οργανισμού. Αν και συμφωνούμε με την ιδέα επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια» πρόσθεσε η κ. Κεφαλογιάννη.

Για «ωραία μεγαλόπνοη ιδέα» μίλησε η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι «το νομοσχέδιο έχει αρκετές ασάφειες και γκρίζες ζώνες» και το κόμμα της επιφυλάσσεται επί της αρχής για την Ολομέλεια.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα του.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, καταλογίζοντας μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση προσπάθεια χειραγώγησης των καλλιτεχνών, ενώ τόνισε ότι όχι μόνο διατηρεί αλλά αυξάνει την πολιτική παρέμβαση στον χώρο των εικαστικών τεχνών.

«Ελπιδοφόρα ιδέα» χαρακτήρισε τη συνένωση των δύο μουσείων ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, με την προϋπόθεση όμως, όπως τόνισε, ότι θα γίνει σωστή διαχείριση, θα υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία και διαχείριση των δομών και θα αποφευχθούν κομματικού τύπου αντιπαραθέσεις.

«Δεν μπορεί να μας βρει αντίθετους ένα νομοσχέδιο που βελτιώνει έστω κάποια πράγματα. Είμαστε θετικοί στο να αναπτύξουμε την κουλτούρα μας, όμως μας φοβίζει η τακτική της κυβέρνησης να στηρίζει τους δικούς της ανθρώπους» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Απόλυτα ικανοποιημένος με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δήλωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις.

Να επανέλθει η αρχική διάταξη που αφαιρέθηκε και προέβλεπε ότι, μέχρι την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού του οργανισμού είναι δυνατή η σύναψη συμβάσεων για την πρόσληψη προσωπικού με απόφαση του ΔΣ του Μουσείου Φωτογραφίας, ώστε όπως τόνισαν, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Γιάννης Αμανιτίδης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη με την ακρόαση φορέων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)