to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:27 | 24.02.2022

Διεθνή

Σφοδρή και πολυμέτωπη η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, μάχες ως τα περίχωρα του Κιέβου (liveblog)

Σε εξέλιξη η πολυμέτωτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Εκρήξεις από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ακόμα και σε περιοχές κοντά στο Κίεβο, όπου οι Ρώσοι έχουν μάλλον ήδη καταλάβει στρατιωτικό αεροδρόμιο μετά από μάχη, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη - Διεθνής κατακραυγή - Δεύτερο πακέτο κυρώσεων ετοιμάζει η Ε.Ε., σε λίγο το διάγγελμα Μπάιντεν- Τι είπε ο Πούτιν στο διάγγελμά του που σήμανε την έναρξη της επίθεσης


Φωτογραφία από ουκρανικά ΜΜΕ, με προφανώς ρωσικά ελικόπτερα πάνω από το Κίεβο

Πολυμέτωπη επίθεση, από όλο το εύρος των συνόρων της με την Ουκρανία, έχει εξαπολύσει η Ρωσία από το ξημέρωμα σήμερα, μετά το πολεμικό διάγγελμα Πούτιν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι Ρώσοι χτυπούν από το μεσημέρι ακόμα και περίχωρα του Κιέβου, όπου έχουν πλέον καταλάβει και ουκρανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Μάχες φέρεται να δίνονται ακόμα και στο Τσέρνομπιλ, τόπο του τραγικού πυρηνικού δυστυχήματος του 1987,  καθώς ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει στην απαγορευμένη ζώνη από την πλευρά της Λευκορωσίας, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. 

Οι αρχές της Χερσώνας, στα νότια της χώρας, ανακοίνωσαν πως πλέον η περιοχή δεν είναι υπό ουκρανικό έλεγχο. Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, τουλάχιστον 6 άνθρωποι αόμα στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο επίσης κοντά στο Κίεβο, ενώ μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad. 

Πού έχουν χτυπήσει μέχρι στιγμής οι Ρώσοι

Στο γράφημα από τον βρετναικό  Γκάρντιαν καταγράφονται τα σημεία των ρωσικών επιθέσεων ως το απόγευμα της Πέμπτης

Διεθνείς αντιδράσεις

Η ρωσική εισβολή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τη Δύση, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, γ.γ. του ΝΑΤΟ, να κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να μεταβούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την πρόεδρο της Κομισιόν να αναγγέλει νέο πακέτο «σκληρών» οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Κίνα, πάντως, δηλώνει ότι «δεν είναι εισβολή – Είναι μια "περίπλοκη ιστορική κατάσταση"».

Δεκάδες συλλήψεις σε αντιπολεμική διαδήλωση στη Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις

H ρωσική αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει άτομα που συμμετείχαν σε αντιπολεμική διαδήλωση κατά της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στην πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας. Δεκάδες συλλήψεις και σε άλλες πόλεις, μεταδίδει η ρωσική Novaya Gazeta, εφημερίδα που αντιτίθεται στον πόλεμο και σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα κυκλοφορήσει αύριο και στα ουκρανικά (αναλυτικά)

Το διάγγελμα Πούτιν που σήμανε την έναρξη της επίθεσης

Σε διάγγελμα που μεταδόθηκε από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα περί τις 05:00 ώρα Ελλάδος την 24η Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζιστοποίηση» της Ουκρανίας, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς να καταθέσουν τα όπλα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου. «Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ακόμη ο κ. Ζελένσκι τους Ουκρανούς. Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία.Πού έχουν χτυπήσει μέχρι στιγμής οι Ρώσοι.

Καταγράφουμε τις εξελίξεις σε Liveblog:

Οι εξελίξεις ως την Τετάρτη 23/2 στο προηγούμενο κεντρικό μας θέμα: Ουκρανία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία - Ομοβροντία κυρώσεων κατά Ρωσίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)