to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:11 | 14.04.2018

Διεθνή

Αβέβαιο το τοπίο στη συριακή κρίση μετά τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας (όλες οι εξελίξεις)

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια στη Συρία σε συνεργασία με τη Γαλλία και τη Βρετανία - Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση και τη χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» - «Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις - Οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες, διαμηνύει η Ρωσία - Δεν πέρασε το σχέδιο καταδίκης του χτυπήματος στο Σ.Α.- Νέο σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσαν Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο στο Σ.Α. για τη Συρία


(κτίριο στα βόρεια της Δαμασκού, που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς - φωτ.: Louai Beshara/AFP/Getty Images)

Επίθεση στη Συρία εξαπέλυσαν, στις 04.00 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία. Χτυπήθηκαν επιστημονικά ερευνητικά κέντρα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σ' ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως κανένα από  τα δυτικά πλήγματα στη Συρία δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις της αεροπορίας και του ναυτικού που διατηρεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος.

Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.

«Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

(o χάρτης των Financial Times με τα δυτικά πλήγματα στη Συρία)

Εξάλλου διοικητής μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πως στους στόχους της δυτικής επίθεσης περιλαμβανόταν μια αεροπορική βάση δυτικά της Δαμασκού και κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η αεροπορική βάση αλ-Σιράι, που αποτέλεσε στόχο, βρίσκεται στην αλ-Ντιμάς, δήλωσε ο διοικητής στο πρακτορείο Ρόιτερ. Από την επίθεση επλήγησαν επίσης θέση στη Μασιάφ, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, στρατιωτικές αποθήκες στην ανατολική περιφέρεια Καλαμούν βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, στην περιοχή Κισουέχ νότια της Δαμασκού και μια θέση στους λόφους Κασιούν που δεσπόζουν της πρωτεύουσας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την τιμωρία του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ για φερόμενες επιθέσεις σε πολίτες με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα. Δήλωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

   

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την επιχείρηση, έγραψε στο Twitter ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της συριακής κυβέρνησης “πραγματοποιήθηκαν άψογα,” προσθέτοντας ότι: “Η Αποστολή Εξετελέσθη.”

“Ο αεροπορικός βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε άψογα χθες το βράδυ. Ευχαριστώ την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την σοφία και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η Αποστολή Εξετελέσθη! Έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

"Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος", δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Δεν θα μείνει αναπάντητη» λέει η Ρωσία

Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και tη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ.
 
"Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", τόνισε ο Αντόνοφ.
 
"'Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι", πρόσθεσε.
 

Έκτακτο Σ.Α. μετά από ρωσικό αίτημα

Η Ρωσία δεν κατάφερε χτες να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε και στο οποίο καταδικάζονταν τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του.

Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

«Το πρωί της ανθεκτικότητας»

Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση, τονίζοντας ότι είναι "καταδικασμένη να αποτύχει", ενώ τη χαρακτήρισε μια "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η συριακή προεδρία ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να πηγαίνει για δουλειά, μερικές ώρες μετά την υπό τις ΗΠΑ επιδρομή στη Συρία σε απάντηση για μια φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα.

«Το πρωί της ανθεκτικότητας» γράφει η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram και εικονίζει τον Άσαντ με κοστούμι και γραβάτα να κρατά έναν χαρτοφύλακα καθώς περπατά στη μαρμάρινη είσοδο ενός κτιρίου.

Ο Άσαντ δεν μιλάει στη διάρκεια του βίντεο, που διαρκεί 8 δευτερόλεπτα.

Εξάλλου το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει από τη Δαμασκό πως εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώθηκαν χτες σε μεγάλες πλατείες της συριακής πρωτεύουσας κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατώντας συριακές σημαίες για να δείξουν ότι αψηφούν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

 

«Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε 71 από τους 103 δυτικούς πυραύλους κρουζ»

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71 από τους 103 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος.

«Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των (αντιαεροπορικών) συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.

Ο στρατηγός Ρουντσκόι δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα S-300 τη Συρία και άλλες χώρες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ενέργειες στη Συρία έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή. Η κατάσταση στη Δαμασκό και τις άλλες πόλεις της Συρίας είναι τώρα ήρεμη, δήλωσε ακόμη ο ρώσος στρατηγός.

 

Αντιδράσεις και δηλώσεις:

Όλες οι εξελίξεις σε liveblog:

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)