to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:45 | 09.12.2017

Διεθνή

Η Ουάσινγκτον πιο απομονωμένη από ποτέ στον ΟΗΕ

Αυτή η απόφαση «δεν ευνοεί την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή» υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της έκτατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ βρέθηκαν «απομονωμένες».


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χτες εκτάκτως, συζητώντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αποτελείται από 15 κράτη μέλη, ζητήθηκε από τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βολιβία, την Ουρουγουάη, την Αίγυπτο και τη Σενεγάλη.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», διαμήνυσαν χτες οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας.

Αυτή η απόφαση «δεν ευνοεί την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή» υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της έκτατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ βρέθηκαν «απομονωμένες».

Οι πρεσβευτές απηύθυναν επίσης έκκληση «προς όλα τα μέρη και όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ηρεμίας».

Ανησυχία για το τριήμερο οργής
 

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατυπώνει τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης» μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

«Το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου» κηρύχθηκε «τριήμερο οργής» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μια βιντεοσύνδεση από την Ιερουσαλήμ, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των οκτώ εκ των κρατών μελών του στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον.

Ο αξιωματούχους του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η απόφαση να πυροδοτήσει «τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».

«Η Ιερουσαλήμ είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα» προς επίλυση στο πλαίσιο της διένεξης Ισραηλινών- Παλαιστινίων» τόνισε ο Μλαντένοφ, κάνοντας λόγο για το «σύμβολο της χριστιανικής, εβραϊκής και μουσουλμανικής πίστης» που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη. Μονάχα η «διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών» μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για το μέλλον της.

Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «επιδείξουν οξύνοια» προκειμένου η ηρεμία να επιστρέψει στην περιοχή.

Τι υποστήριξαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και είναι ένας αξιόπιστος μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, διαβεβαίωσε από τα ΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Απορρίπτοντας τα «κηρύγματα και τα μαθήματα», η Χέιλι επισήμανε ότι ο ΟΗΕ βλάπτει παρά προωθεί τις προοπτικές να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστες απέναντι και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί, και δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί προς μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει την περιφρόνησή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ» τόνισε η Χέιλι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Κατανοώ ότι η αλλαγή θα είναι δύσκολη» για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπλήρωσε η ίδια. Όμως «οι ενέργειές μας στοχεύουν στο να καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για ειρήνη».

«Θέλουμε μια συμφωνία που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» και ο Τραμπ δεν «πήρε θέση για τα όρια ή τα σύνορα». Το «στάτους κβο παραμένει ως έχει στους ιερούς τόπους».

Η Βρετανία ζητεί λεπτομερείς προτάσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Η Βρετανία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν τις λεπτομερείς προτάσεις τους για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε "μη βοηθητική" την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό επί δεκαετίες προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον ένας σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

"Οι αποφάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή", σχολίασε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνήλθε εκτάκτως χτες για να εξετάσει τις εξελίξεις. "Ενθαρρύνουμε σθεναρά την αμερικανική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να στηρίξει την πρόοδο και το όραμα μιας βιώσιμης ειρήνης", συνέχισε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις

Πολλά κράτη μέλη κρίνουν πως η αμερικανική απόφαση παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πρόκειται για «παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα, μιλώντας για μια «πόλη υπό κατοχή».

Η αμερικανική απόφαση αποτελεί «παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα, κάνοντας λόγο για «κατεχόμενη πόλη».

Ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ντελάτρ υπογράμμισε ότι «χωρίς απόφαση για την Ιερουσαλήμ, δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία». «Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια, ενώ ο Ιταλός Σεμπαστιάνο Κάρντι επεσήμανε ότι η χώρα του θα διατηρήσει την πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ.

Ο Ρίαντ Μάνσουρ, Παλαιστίνιος πρεσβευτής υπό το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ, κατήγγειλε μια «ανεύθυνη απόφαση», ενώ η Ιορδανή ομόλογός του Σίμα Σάμι Μπάχους κάλεσε τις ΗΠΑ να είναι «ένας ουδέτερος μεσολαβητής».

Ο Σουηδός ομόλογός του Ολόφ Σκογκ υπενθύμισε το ψήφισμα 2334, που εγκρίθηκε την 23η Δεκεμβρίου του 2016 και το οποίο υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν θα αναγνωρίσει καμία τροποποίηση των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, περιλαμβανομένων εκείνων της Ιερουσαλήμ, μονάχα εκείνων που συμφωνήθηκαν από τα μέρη μέσω της διαπραγματευτικής οδού».

Αυτό το ψήφισμα είχαν εγκρίνει 14 κράτη μέλη, ενώ οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα εκείνη την εποχή είχαν επιλέξει την αποχή, γεγονός που επέτρεψε την υιοθέτηση του ψηφίσματος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)