to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:03 | 15.11.2016

Κοινωνία

Ξεκίνησε η δίκη για τις οροθετικές που διαπομπεύθηκαν επί Λοβέρδου - Συγγνώμη από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ξεκίνησε η δίκη των οροθετικών γυναικών που είχαν συλληφθεί το 2012 ως «παράνομα εκδιδόμενες», είχαν υποχρεωθεί σε εξετάσεις και είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους, βάσει διάταξης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία είχε αναφορά σε αναγκαστικό νόμο του 1940 σχετικά με τον «περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων».


Στο εδώλιο του δικαστηρίου ήταν παρούσες οι τέσσερις, από τις 11 κατηγορούμενες, που είναι αντιμέτωπες για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της παράβασης του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών. Τρεις από τις γυναίκες που περιλαμβάνονται στην δικογραφία δεν βρίσκονται στην ζωή.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκε σήμερα και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισής τους, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τις γυναίκες για την «διαπόμπευσή τους με την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους και των στοιχείων τους τον Απρίλιο του 2012».

Όπως ανέφερε ο κ. Ρόζενμπεργκ: «Είναι υποχρέωσή μου να πω δημοσίως ένα συγγνώμη για τη συμπεριφορά και μεταχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις γυναίκες αυτές. Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η διάγνωση οροθετικότητας είναι εντελώς απόρρητη και δεν μπορούν να δοθούν χωρίς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για τον λόγο που είχαν κοινοποιηθεί τα στοιχεία των γυναικών, είπε: «Προέβαλαν αρχικά τον ισχυρισμό ότι έγινε για λόγους δημόσιας υγείας. Δευτερευόντως ενημερώθηκαν ότι η κίνηση αυτή επιβλήθηκε τότε από το υπουργείο Υγείας».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Δημ. Μανάτος, ο οποίος, μέχρι το 2014, συμμετείχε στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» που αφορούσε την «επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών» στις χώρες τους. Ο αξιωματικός κατέθεσε, πως αφορμή της όλης επιχείρησης κατά των γυναικών, ήταν όταν τον Απρίλιο του 2012 είχε συλληφθεί μία οροθετική σε οίκο ανοχής στις Αχαρνές. Όπως είπε ο αστυνομικός, την επόμενη μέρα ξεκίνησε όλη η επιχείρηση, ενώ τόνισε πως υπήρχαν «άνωθεν εντολές» προκειμένου «όλες “οι προσαγωγές” να οδηγηθούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ». Ο μάρτυρας είπε πως μετά την διαδικασία του ΚΕΕΛΠΝΟ «όσες γυναίκες βρέθηκαν θετικές μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής και συνελήφθησαν» ενώ επεσήμανε πως «πριν από αυτό το σκηνικό πάντως, δεν είχε τύχει να πάμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό; Είστε σε θέση να γνωρίζετε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Δεν μπήκα στη διαδικασία να ρωτήσω αυτά τα πράγματα, ούτε μου έπεφτε λόγος. Απ’ όσο γνωρίζω ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία. Πολλές από τις κοπέλες μας άνοιγαν την καρδιά τους, δεν ξέρω τι έκαναν. Υπήρχαν κοπέλες που μας έλεγαν ότι πελάτες επέμεναν να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Για τις συγκεκριμένες όμως δεν ξέρω.

 

Η δίκη συνεχίζεται στις 21 Νοεμβρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)