to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 12.06.2017

Κοινωνία

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι των κατοικιών στους Ανάργυρους - Αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού μετά την κατολίσθηση

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη μεγάλη κατολίσθηση του Σαββάτου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανακοίνωσε ότι το χωριό Ανάργυροι θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για να δρομολογηθούν ορισμένες άμεσες ενέργειες προς όφελος της ασφάλειας και της ζωής των κατοίκων. Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.


Ξεκίνησαν οι έλεγχοι του τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Κοζάνης στο χωριό Ανάργυροι που έχει πληγεί από την τεράστια μετακίνηση εδαφικών μαζών του Ορυχείου Αμυνταίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την μεγάλη κατολίσθηση του Σαββάτου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανακοίνωσε ότι το χωριό Ανάργυροι θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για να δρομολογηθούν ορισμένες άμεσες ενέργειες προς όφελος της ασφάλειας και της ζωής των κατοίκων. Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου

Σε εξέλιξη οι έλεγχοι

Δυο συνεργεία εξιδεικευμένων μηχανικών πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστεί κατοικίες και αποθηκευτικοί χώροι.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα ανακοινωθεί από τον ΤΑΣ ποια από τα σπίτια είναι επικίνδυνα οπότε θα διαταχθεί η κατεδάφισή τους και ποια είναι επισκευάσιμα και κατάλληλα προς κατοίκηση.

Οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και έχουν εκκενωθεί, αλλά και πολλοί άλλοι που φοβούνται να μείνουν στα σπίτια τους, πέρασαν το δεύτερο βράδυ τους στα ξενοδοχεία της Πτολεμαΐδας. Τις δαπάνες διαμονής τους έχει αναλάβει με απόφασή της η ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόσβαση προς τις κατοικίες, που βρίσκονται πιο κοντά στην γραμμή του ορυχείου, όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση και οι οποίες έχουν υποστεί τις περισσότερες ζημιές απαγορεύτηκε από την αστυνομία, έως ότου εκτονωθεί πλήρως το φαινόμενο.

Χθες το βράδυ επισκέφθηκε την περιοχή των Αναργύρων ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος δήλωσε ότι τις επόμενες δύο μέρες θα εγκατασταθούν στην περιοχή εξοπλισμός και μηχανήματα μέσω των οποίων θα γίνεται η παρακολούθηση των ρηγμάτων που έχουν προκληθεί, καθώς και το υπέδαφος της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή των Αναργύρων διέρχεται ένα μεγάλο τεκτονικό ρήγμα, κατά μήκος του δρόμου που διασχίζει το χωριό και εκτείνεται σε μήκος δέκα περίπου χιλιομέτρων.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος Αναργύρων: Τους είχαμε προειδοποιήσει για την κατολίσθηση

Αναγκαστική απαλλωτρίωση κι όχι μετεγκατάσταση

«Στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα εισάγουμε την τροποποίηση του νόμου 3937/2011 ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας» δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Οικισμού και κατέληξε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο «λύνουμε ένα πρόβλημα που έχει ο οικισμός και που έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές».

Ο Γιώργος Σταθάκης εξήγησε ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον νόμο του 2011, τροποποιώντας το άρθρο 28 προκειμένου «να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των Αναργύρων». Δήλωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση» και διευκρίνισε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης» για τις οποίες θα χρειαστούν συνέργειες και πολιτικές από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και τους αντίστοιχους δήμους της περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού και σημείωσε ότι οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανακοίνωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανακούφιση των κατοίκων και σε άμεση συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κι ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες από εξειδικευμένα συνεργεία Μηχανικών που θα ελέγξουν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και θα κρίνουν εάν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν με ασφάλεια οι ιδιοκτήτες τους.

Βαρύ το κόστος για τη ΔΕΗ

«Τα οικονομικά μεγέθη αναφορικά με τη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα», επαναλαμβάνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, ύστερα από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι υπάρχουν επαρκή κοιτάσματα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου υπό το σημερινό καθεστώς περιορισμένης (λόγω περιβαλοντικών όρων) λειτουργίας καθώς και ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ.

Αναλυτικά η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής:

«Οι οικονομικές επιπτώσεις για την Εταιρεία είναι άμεσες (βραχυπρόθεσμες) και μακροπρόθεσμες. Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις σχετίζονται με τη βλάβη που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός, η αξία του οποίου έχει σε σημαντικό βαθμό αποσβεσθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αξία αντικατάστασής του είναι της τάξης των 3-4 δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά αυτή δεν είναι αναγκαία να γίνει δοθέντος ότι μπορεί να αξιοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα Ορυχεία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αφορούν στο τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αξιοποιήσιμο, η αξία του οποίου θα αποτιμηθεί μετά από κάποιο διάστημα, και αφού καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διενέργεια των αναγκαίων εργασιών. Σε κάθε περίπτωση, το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων που έχει απομείνει στο Ορυχείο αφορά στην επέκταση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά από σχετική περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, τη δεκαετία 2021-2030. Για τη λειτουργία των μονάδων ως έχουν, υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ωρών, υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση και του οποίου η εξόρυξη θα αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ. Τέλος, σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων η ακριβής αποτύπωση θα γίνει μετά τις προβλεπόμενες κατά το νόμο ενέργειες και διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης».

Συγκρότηση επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου
 
Με απόφαση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη συγκροτήθηκε σήμερα Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων κατολίσθησης της 10ης Ιουνίου 2017 στο Ορυχείο Αμυνταίου.
Η επιτροπή αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
 Παπαγεωργίου Χρήστος, Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τέως Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας
 Καββαδάς Μιχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωτεχνικής ΕΜΠ
 Μαρίνος Παύλος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας ΕΜΠ
 Γκαζέτας Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωτεχνικής ΕΜΠ
 Κολοβός Χρήστος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών και Έργων της Διεύθυνσης Λειτουργιών Υποστήριξης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας
 Ρούμπος Χρήστος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικού Σχεδιασμού Διεύθυνσης Κεντρικής Υποστήριξης Ορυχείων
 Μαχτής Κων/νος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Κλάδου Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς
 Χαλούλος Κων/νος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, τέως Διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων
 
Το Πόρισμα της Επιτροπής θα πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)