to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 25.09.2019

Πολιτική

Ξεκίνημα για την επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Αποφασίστηκε ομόφωνα οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα είναι ανοιχτές, θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Πέμπτη και θα ξεκινούν στις 10 το πρωί


Ανοιξε σήμερα στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, η αυλαία της αλλαγής του συνταγματικού χάρτη της χώρας, με τη συζήτηση επί της αρχής, των συνολικά 49 αναθεωρητέων διατάξεων που είχε προτείνει η προηγούμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Σημείο αιχμής στη σημερινή διαδικασία που ξεκίνησε με τους γενικούς εισηγητές των κομμάτων και περιορίστηκε σε μία καταρχήν συζήτηση ιδεολογικού χαρακτήρα, ήταν η ερμηνεία του άρθρου 110 του συντάγματος και το κατά πόσο δεσμεύει η προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή ως προς την κατεύθυνση και την ερμηνεία των αναθεωρητέων άρθρων, την παρούσα αναθεωρητική Βουλή.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, με τον γενικό εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας Κώστα Τζαβάρα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδη Στυλιανίδη, να υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή είναι προτείνουσα και η παρούσα Βουλή είναι αναθεωρητική και αποφασίζει για την κατεύθυνση των προτεινόμενων συνταγματικών διατάξεων. Άποψη με την οποία συντάχθηκαν το ΚΙΝΑΛ και η ΜεΡΑ25.

Ωστόσο, τόσο ο γενικός εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Έφη Αχτσιόγλου, επέμειναν ότι η προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή δεσμεύει την παρούσα αναθεωρητέα Βουλή.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, υποστήριξε ότι η προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή προτείνει τα υπό αναθεώρηση άρθρα και η παρούσα αναθεωρητική Βουλή αποφασίζει ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο τους.

«Η παρούσα αναθεωρητική Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 9ης Ιουλίου, θα επιτελέσει κατά κυριολεξία το αναθεωρητικό εγχείρημα και θα αποφασίσει τα σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις τις οποίες προσδιόρισε η προηγούμενη προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή», είπε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε:

«Η προηγούμενη προτείνουσα Βουλή, είχε την αρμοδιότητα να διαπιστώσει την ανάγκη αναθεώρησης διατάξεων. Η παρούσα όμως αναθεωρητική Βουλή, έχει αποκλειστικά και αδέσμευτα την αρμοδιότητα να προσδιορίσει, χωρίς να δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις και υποδείξεις της προηγούμενης αναθεωρητικής επιτροπής, το περιεχόμενο».

«Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την ασύνδετη αναθεωρητική διαδικασία και την χωρίς δέσμευση της παρούσας αναθεωρητικής Βουλής, από την προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή που δίνει κατεύθυνση», αντέτεινε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Αν δεχόμασταν ότι δεν υπάρχει αιτιολογία και κατεύθυνση των αναθεωρητέων άρθρων στην προηγούμενη Βουλή, τότε ποιο κοινοβουλευτικό κόμμα θα ξεκινούσε μια διαδικασία πολιτικά ανεξέλεγκτη; Το Σύνταγμα θέλει διάρκεια, για αυτό ξεκινά η αναθεωρητική διαδικασία από την προτείνουσα Βουλή και ολοκληρώνεται στην επόμενη Βουλή, γιατί ακριβώς, επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις διάρκειας και όχι αιφνιδιασμούς και παίγνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

«Θα ήταν παράλογο, άλλη κατεύθυνση να δίνει η προτείνουσα Βουλή και άλλη η αναθεωρητική Βουλή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, που υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η παρούσα αναθεωρητική βουλή δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις που έδωσε η προτείνουσα Βουλή ενώ υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ υποτιμά το ίδιο το σύνταγμα.

«Το σύνταγμα μας διασφαλίζει τη σταθερότητα σε δύο ισοδύναμες βουλές με συναινέσεις με συναινέσεις μακράς διάρκειας για αυτό προβλέπει αναθεώρηση σε δύο φάσεις. Αν ήταν μόνοι οι αριθμοί των άρθρων τότε δεν θα είχαν το σκεπτικό για αναθεώρησή τους», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε .

«Ακούστηκε το επιχείρημα από τη ΝΔ ότι έχει μεσολαβήσει η λαϊκή ετυμηγορία και άρα δεν δεσμεύεται η παρούσα Βουλή. Η άποψη όμως αυτή, καταργεί τη συνταγματική πρόνοια για μακροχρόνιες συναινέσεις, διαφορετικά γιατί να απαιτεί δύο Βουλές;».

Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, συντάχθηκε με την άποψη της ΝΔ ως προς την ερμηνεία του άρθρου 110 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι η προτείνουσα προηγούμενη Βουλή δεν δεσμεύει σε καμία περίπτωση, ως προς την κατεύθυνση και την ερμηνεία των αναθεωρητέων διατάξεων, την παρούσα αναθεωρητική βουλή.

Από την πλευρά της, η γενική εισηγήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, υποστήριξε ότι «ο θεματικός προσδιορισμός και όχι η κατεύθυνση είναι ο κρίσιμος παράγοντας της προτείνουσας Βουλής» και τόνισε ότι «η παρούσα Βουλή θα ερμηνεύσει η ίδια το πώς αντιλαμβάνεται το υπό αναθεώρηση θεσμικό πλαίσιο».

«Η προτείνουσα Βουλή, σε καμία περίπτωση δεν έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει την επόμενη αναθεωρητική βουλή, απλώς διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης διατάξεων. Αυτή είναι η άποψη και κορυφαίων συνταγματολόγων», ανέφερε η κ. Αδαμοπούλου.

Διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων για ιδεολογικό προσανατολισμό αναθεώρησης αλλά και παραδοχή της ανάγκης ευρύτατων συναινέσεων Στη σημερινή πάντως πρώτη συζήτηση της Επιτροπής, όλοι οι ομιλητές, παρά τις όποιες διαφωνίες και τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις που είχαν επί των προτεινόμενων αναθεωρητέων διατάξεων, συμφώνησαν στην ανάγκη μιας ευρύτερης συναινετικής σύγκλισης πάνω σε μια τόσο κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι θα είναι βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας η αλλαγή της διάταξης που ορίζει ότι ο εκλογικός νόμος ισχύει από τις επόμενες εκλογές αφού υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές – και το ίδιο όπως είπε, ισχύει και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους.

«Και εμείς θέλουμε το διάλογο, αναγνωρίζουμε ότι συναινέσεις δεν μπορεί να υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα λόγω των ιδεολογικών μας διαφορών, όμως δεν πρέπει αυτή η διαδικασία να αντιμετωπιστεί ως παίγνιο. Ακούστηκε η άποψη ότι μπορούμε να αναθεωρήσουμε την ελάχιστη πλειοψηφία του εκλογικού νόμου για να ισχύσει στην επόμενη Βουλή. Αυτή η λαθροχειρία δεν μπορεί να γίνει. Κανείς δεν μπορεί να βάλει βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας. Μιλάμε για την αλφαβήτα του Συντάγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την πλήρη διαφωνία του κόμματος του εξέφρασε και για τη δυνατότητα εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί με το άθροισμα της πλειοψηφίας να διατηρεί το αξίωμα του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος.

«Η συγκεκριμένη, 9η κορυφαία αναθεωρητική Βουλή σημαίνει και πλήρη επιστροφή στη κανονικότητα, κάτι για το οποίο αισθανόμαστε περήφανοι στο ΣΥΡΙΖΑ διότι πετύχαμε την έξοδο από το μνημόνια ενώ σε επίπεδο θεσμών θεραπεύσαμε τις πληγές της κρίσης. Η σημερινή λοιπόν συνταγματική διαδικασία πρέπει να βάλει οριστικά τελεία και παύλα στη κρίση», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μίλησε ακόμα για προσπάθεια της ΝΔ να «συνταγματοποιηθεί ο νεοφιλευθερισμός», ενώ υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, άξονάς τους ήταν και είναι η διεύρυνση και η εμβάθυνση της δημοκρατίας με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κρίσιμα ζητήματα, και η θεραπεία των θεσμικών αμαρτιών όπως η απαράδεκτη ασυλία του πολιτικού προσωπικού.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή δοκιμασία που θα κρίνει τη σοβαρότητα κάθε πολιτικής δύναμης για την επαναφορά του πολιτικού συστήματος στη κανονικότητα», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στη ΝΔ για το ότι δεν κατέληξε η προηγούμενη Βουλή σε συγκλίσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 24 για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι υπήρξαν ακραίες υπονομευτικές απόψεις.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)