to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 12.05.2020

Ρένα Δούρου

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ξεκινάμε

Οι φωνές μας όμως δεν πρέπει να μείνουν “εντός των τειχών”. Η παραβίαση του ευρωπαϊκών Οδηγιών, του κοινοτικού κεκτημένου και η περιφρόνηση της στρατηγικής της νέας πράσινης συμφωνίας από μια κυβέρνηση που λειτουργεί απροκάλυπτα με όρους “αποφασίζομεν και διατάζομεν”, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μία χώρα ή ένα κόμμα


Το ανακοίνωσε υπερήφανα ο υπουργός Περιβάλλοντος (;) κ. Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την άρον-άρον, χωρίς διαβούλευση συζήτηση του αντι-περιβαλλοντικού και αντισυνταγματικού νομοσχεδίου, που πλέον έγινε νόμος: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ο «πράσινος πρωθυπουργός» της Ε.Ε.!! Στα λόγια, το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. είναι πράσινο. Όμως πια ούτε τα λόγια δεν καλύπτουν τα αδικαιολόγητα. Η ψήφιση, μόνο από τη Ν.Δ., του νόμου έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα. Και πλέον το “πράσινος πρωθυπουργός της Ε.Ε.” θα πρέπει να θεωρείται σύντομο ανέκδοτο.

Γιατί τα άρθρα του περιβαλλοντοκτόνου νόμου μπορούν κάλλιστα να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα προς αποφυγή για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Η προκλητική, αντιδημοκρατική ψήφιση αυτού του αντιπεριβαλλοντικού εκτρώματος μας δείχνει τον δρόμο της αντίδρασης. Γιατί όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να περάσει αυτή η απορρύθμιση του πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος, που παραβιάζει βάναυσα τις διεθνείς συνθήκες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το σύνταγμα της χώρας, είναι βαθιά γελασμένοι. Η πρόκληση κατά της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος που συνιστούν οι διατάξεις αυτού του νόμου αποτελοεί σήμερα τον οδικό χάρτη δράσης για την κατάργησή του.

Έναν οδικό χάρτη συντονισμένων, ευρηματικών, οργανωμένων δράσεων, πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα - τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό. Η κατάργηση των φορέων προστατευόμενων περιοχών πλήττει τις τοπικές κοινωνίες - η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία ο νόμος προσπαθεί να περιθωριοποιήσει και να απαξιώσει, έχει λόγο και μέσα, για να ακουστούν / συντονιστούν όλες οι φωνές αντίδρασης σχετικά με την επερχόμενη οικολογική και οικονομική καταστροφή. Η κοινωνία των πολιτών, με τις οικολογικές οργανώσεις, τους αρμόδιους φορείς, την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών ώς τον Συνήγορο του Πολίτη και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μπορεί να ασκήσει πολυεπίπεδες πιέσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες -πολιτικές, νομικές, οικονομικές- προκειμένου ο αντισυνταγματικός νόμος, που παραβιάζει το άρθρο 24, να μείνει στα χαρτιά.

Οι φωνές μας όμως δεν πρέπει να μείνουν “εντός των τειχών”. Η παραβίαση του ευρωπαϊκών Οδηγιών, του κοινοτικού κεκτημένου και η περιφρόνηση της στρατηγικής της νέας πράσινης συμφωνίας από μια κυβέρνηση που λειτουργεί απροκάλυπτα με όρους “αποφασίζομεν και διατάζομεν”, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μία χώρα ή ένα κόμμα. Πρόκειται για παραβίαση της δημοκρατίας και των στοιχειωδών δικαιωμάτων, για την οποία πρέπει να ενημερωθούν και να πάρουν θέση όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί: από την Ε.Ε. ώς το Συμβούλιο της Ευρώπης. Γιατί το δικαίωμα στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί οικουμενική και πανανθρώπινη αξία, όχι εργαλείο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής Μητσοτάκη, που βάφει “πράσινες” τις “ρυθμίσεις” μικρών και μεγάλων συμφερόντων, υπονομεύοντας το μέλλον του τόπου.

Οργανωνόμαστε κόντρα στους σχεδιασμούς μιας επικίνδυνα τυραννικής κυβέρνησης. Διεκδικούμε την κατάργηση του νόμου. Καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις και δεσμεύσεις. Αγωνιζόμαστε για τη δίκαιη μετάβαση της κοινωνίας και της οικονομίας μας στην κλιματική ουδετερότητα, διασφαλίζοντας δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα για να έχουν αύριο τα παιδιά μας.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)