to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 11.10.2014

Διεθνή

Ξεκινά την Κυριακή η διάσκεψη «δωρητών» για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γάζας

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα απευθύνει έκκληση για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, που έχουν παγώσει από τον Απρίλιο. Στα 4 δισ. το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας μετά τη δολοφονική 50ήμερη επίθεση του Ισραήλ το καλοκαίρι.


Από την καλοκαιρινή επίθεση στη Γάζα που κατέστρεψε τεράστιο μέρος της Λωρίδας. Οι «διεθνείς δωρητές», μεταξύ άλλων, «ανησυχούν» για τυχόν νέες «εχθροπραξίες» που θα καταστρέψουν ό,τι χτιστεί. 

 

Ξεκινά την Κυριακή στο Κάιρο η διάσκεψη των δωρητών για την ανοικοδόμηση Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να απευθύνει έκκληση για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, που έχουν παγώσει από τον Απρίλιο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Κέρι θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, σημείωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Κέρι αναμένεται να φτάσει αύριο στο Κάιρο, όπως και περίπου 30 ομόλογοί του καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για να συμμετάσχουν στη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας, για την οποία τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν το ποσό ρεκόρ του 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Γενικότερα, έχουμε όφελος να σταματήσουμε τον κύκλο των πολέμων και της ανοικοδόμησης που συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια», υπογράμμισε ένας αμερικανός διπλωμάτης.

Στην ομιλία του στο Κάιρο «θα ακούσετε τον υπουργό να επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οδοιπορικό στη Γάζα λίγες μέρες μετά το τέλος της επίθεσης.

Ο Κέρι θα ζητήσει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο Κέρι θα εκφράσει «την επιθυμία μας να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις και να συνεισφέρουμε ώστε να διευκολύνουμε την επιτυχία τους», σημείωσε. Ο αμερικανός υπουργός «θα μιλήσει για την ανάγκη να επιλυθούν οι υποκείμενες αιτίες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης προκειμένου να βρεθεί μια πραγματικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Γάζας».

Ένας άλλος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο Κέρι θα συναντηθεί με τον Αμπάς. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ανδρών είχε γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Τζον Κέρι ήταν ο πρωτεργάτης των τελευταίων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, από τον Ιούλιο του 2013 ως τον Απρίλιο φέτος. Μετά την αποτυχία τους δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα μιας επανέναρξης.

Όμως οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι τεταμένες, κυρίως εξαιτίας του θέματος του εβραϊκού εποικισμού και των πρόσφατων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε περίπου 2.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά και  άμαχοι.

Κι αν οι δωρεές γίνουν πάλι σκόνη από τα ισραηλινά αεροσκάφη;

Πάντως ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το αν οι διεθνείς δωρητές θα δεσμευτούν να προσφέρουν στους Παλαιστίνιους το σύνολο του ποσού των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητούν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ελπίζει ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας θα ωθήσει τους δωρητές να είναι λιγότερο επιφυλακτικοί να προσφέρουν χρήματα για τον παλαιστινιακό θύλακα.

Όμως δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο γενναιόδωροι θα φανούν, με δεδομένη την έλλειψη προόδου προς την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και του κινδύνου να ξεσπάσουν και πάλι εχθροπραξίες καταστρέφοντας ό,τι έχει χτιστεί.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι οι δωρητές θέτουν σοβαρά ερωτήματα», είπε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στις ανησυχίες ότι αν δεν σπάσει ο κύκλος της βίας, «θα επιστρέψουμε εδώ να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά σε ένα ή δύο χρόνια».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι στη διάσκεψη θα γίνουν δεσμεύσεις για «σημαντικές συνεισφορές» για την ανοικοδόμηση της Γάζας κυρίως από τις χώρες του Κόλπου, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Όμως είπε: «Δεν ξέρω αν κάποιος πιστεύει ότι θα φτάσουμε στα 4 δισεκατομμύρια (δολάρια) ή αν χρειαζόμαστε αυτές τις δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι αλ Χαμντάλα έχει εκτιμήσει το κόστος για την πλήρη ανοικοδόμηση της Γάζας στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών ετών.

Μετά τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ το καλοκαίρι εκτιμάται ότι καταστράφηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα 18.000 σπίτια, ενώ και οι υποδομές έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Πληροφορίες από ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)