to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 19.09.2016

Οικονομία

Διακόπηκε η δίκη για το σκάνδαλο με τα δάνεια του Τ.Τ. - Ένσταση Σέρβου κατηγορούμενου που παρέλαβε αμετάφραστο βούλευμα

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Σέρβου κατηγορούμενου, το θέμα της μετάφρασης έχει τεθεί προ ενός έτους στην Εισαγγελία Εφετών, αλλά απορρίφθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα


Το αμετάφραστο βούλευμα σε κατηγορούμενο σερβικής καταγωγής, δημιουργεί προβλήματα στην εκδίκαση της υπόθεσης των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που διακόπηκε για τις 6 Οκτωβρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.  Με την έναρξη της διαδικασίας, σήμερα, ο συνήγορος του αλλοδαπού κατηγορούμενου υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς δεν έχει παραδοθεί στον εντολέα του, μεταφρασμένο στην «γλώσσα που κατανοεί» όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Σέρβου κατηγορούμενου, το θέμα της μετάφρασης έχει τεθεί προ ενός έτους στην Εισαγγελία Εφετών, αλλά απορρίφθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Μετά όμως την απόφαση του δικαστηρίου της SIEMENS, που ανέβαλε επ’ αόριστον την εκδίκαση, κρίνοντας ότι αποτελεί ακυρότητα η μη μετάφραση του βουλεύματος, το θέμα της μετάφρασης για τον Σέρβο κατηγορούμενο, τέθηκε από την Εισαγγελία Εφετών στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, η επίμαχη μετάφραση για την υπόθεση του ΤΤ θα είναι έτοιμη μετά τον Ιανουάριο του 2017.  Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καλούνται να λογοδοτήσουν συνολικά 35 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλλιπίδης, στελέχη της Τράπεζας, επιχειρηματίες κ.α.

Η δίκη αφορά δανειοδοτήσεις, στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010, οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την Τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες, που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, πλην του κ. Φιλλιπίδη, είναι στελέχη του ΤΤ την επίμαχη περίοδο, όπως η κ. Αναστασία Σακελαρίου, που ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.

Για την υπόθεση διαβάστε και το σχετικό ρεπορτάζ της Μαρίας Δήμα στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Η δίκη των «επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ξεκινά -εκτός απροόπτου- με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, το οποίο προβλέπεται «πλούσιο» σε επίπεδο εκδίκασης αλλά και διερεύνησης κρίσιμων υποθέσεων που έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν είναι οι πρώην επικεφαλής του Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης και Δημήτρης Μπακατσέλος, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, καθώς και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.

Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να μην παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά να εκπροσωπηθούν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, οι οποίοι λόγω της πληθώρας των κατηγορουμένων θα κατακλύσουν τα δικηγορικά έδρανα, ενώ προέρχονται από μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας.

Με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αποδίδεται στους κατηγορουμένους σωρεία πράξεων που φέρεται να προκάλεσαν ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, τα οποία πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ορισμένες, μάλιστα, από τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι επισείουν βαρύτατες ποινές).

Ειδικότερα, οι κατηγορίες για τις οποίες έχουν παραπεμφθεί στη δίκη είναι αυτές της απιστίας, της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αδικήματα τα οποία επισείουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με παραγγελία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2014, έπειτα από ενδελεχή έρευνα, η τότε επίκουρη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, ασκεί ποινικές διώξεις και στο πόρισμά της -150 σελίδων- περιγράφει τα φερόμενα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε διάφορους επιχειρηματίες, χωρίς καμία εξασφάλιση και χωρίς να αποπληρώνονται.

Παράλληλα ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς εκδίδει εντάλματα σύλληψης για πολλούς κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους οι Δημήτρης Κοντομηνάς και Αγγελος Φιλιππίδης.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της παραπομπής των κατηγορουμένων είχε ταχθεί με σχετική πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο και η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη, η οποία είχε προτείνει την παραπομπή πρώην στελεχών του Τ.Τ., επιχειρηματιών και άλλων εμπλεκομένων για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που είχαν χορηγηθεί από το 2008 έως το 2010 στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες (των οποίων προτείνεται η παραπομπή).

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόταση, που υιοθετήθηκε και από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, «υπήρξαν περιπτώσεις που δανειολήπτες, εκμεταλλευόμενοι αφ' ενός τις μεταξύ τους σχέσεις και αφ' ετέρου τις σχέσεις με πρόσωπα σε καίριες θέσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ευκαιρίες που παρείχε στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε επίπεδο τραπεζικού δανεισμού, αποκόμισαν περιουσιακά οφέλη ύψους εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος της περιουσίας της τράπεζας και εντεύθεν του Δημοσίου».

Η εισαγγελέας τότε στην πρότασή της -η οποία περιλαμβάνεται στο βούλευμα που συνοδεύει τους κατηγορουμένους στο εδώλιο- είχε καταγράψει τις σχέσεις που φέρονται να είχαν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι, οι οποίες κατά την άποψή της εμφανίζονται να κρύβονται πίσω από ένα πολύπλοκο σχήμα εταιρειών που όμως είχαν κοινό παρονομαστή τα ίδια πρόσωπα, αν και φαινομενικά δεν συνδέονταν μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, μέσω ιδιοκτησιών γης η εισαγγελέας συνδέει τον κατηγορούμενο Π. Ευθυμίου με το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα.

Επίσης, σε άλλο σημείο συνδέει τον πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. Αγγελο Φιλιππίδη με τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη, καθώς καταγράφει παλαιότερη μεταξύ τους συνεργασία και σύμπραξη στην ίδρυση τράπεζας στο Μαυροβούνιο.

Στην ίδια περιοχή ο Αγγελος Φιλιππίδης φέρεται να έχει συστήσει εταιρεία με τον επίσης κατηγορούμενο Μάριο Βαρότση.

Το Μαυροβούνιο είναι περιοχή δραστηριοποίησης και για τον κατηγορούμενο Radomir Zivanic, ενώ η εισαγγελέας θεωρεί δεδομένη τη γνωριμία μεταξύ αυτού και των Αγγελου Φιλιππίδη και Βίκτωρα Ρέστη.

Επίσης καταγράφεται η σύνδεση του Ιωάννη Ρόρρη, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BESTLINE, συμφερόντων Κοντομηνά, κατά τη σύμπραξη με το Τ.Τ., με το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα καθώς εμφανίζονται να είχαν συστήσει εταιρείες στην Αγγλία.

Τέλος, σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, «στην κατηγορία των "μη μεταβιβαζόμενων στοιχείων" υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάστηκε να καταγγείλει την 3.10.2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων.

Πρέπει δε να τονιστεί ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με τον Ν. 3864/2010 με σκοπό τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)