to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 21.05.2022

Πολιτική

Με ομιλίες στελεχών συνεχίζεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πράσινος ήλιος και πρόσκληση σε Σημίτη, Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου

Εκτός από την επιστροφή στο όνομα και τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο, που θα ανεμίζουν έως την Κυριακή στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα επαναλάβει το μήνυμα της ανανέωσης, θα καλωσορίσει και τον Κώστα Σημίτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι συμμετέχουν μετά από πρόσκλησή του


Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 21/5) του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής, ξεκίνησε με ομιλίες στελεχών και μελών του κόμματος.

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη στήριξη στο Νίκο Ανδρουλάκη και τη νέα γενιά που έδωσε δυναμικό παρόν στη χθεσινή έναρξη ενώ οι Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ηλίας Κικίλιας παρουσίασαν το προγραμματικό πλαίσιο που εκπονήθηκε και θα συζητηθεί στη πορεία προς τις εκλογές επισημαίνοντας ότι «προοδευτικό κόμμα σημαίνει προοδευτικό πρόγραμμα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διεκδίκησε τον περασμένο Δεκέμβριο την ηγεσία του κόμματος, επεσήμανε οτι η πρόβλεψή του οτι μπορεί να υπερδιπλασιαστεί η δύναμη του γίνεται πραγματικότητα καθώς, όπως είπε, «οι πολίτες μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Είναι στο χέρι μας οι δημοσκοπήσεις να γίνουν εκλογική δύναμη».

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω στις αρχές του και μ’ αυτές στηρίζει το νέο Πρόεδρο, το κόμμα και τη παράταξη παραβλέποντας μικροπρέπειες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη Βουλή. «Όλοι στο κοινό αγώνα για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ παραμερίζοντας προσωπικά ζητήματα. Μόνο η πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Γ. Παπανδρέου: «Όχι σε συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτόνομη πορεία»

Ο μέχρι τώρα γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, καταχειροκροτήθηκε όταν έκανε αναφορά στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι «της χρωστάμε που μας κράτησε ενωμένους και μας έμαθε να δίνουμε τον αγώνα με ηθική και πίστη στις αρχές μας». Ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν ταιριάζει ο δεύτερος ρόλος ούτε ετεροπροσδιορίζεται και πρόσθεσε ότι δεν περισσεύει κανείς με τη συλλογικότητα να είναι απέναντι στις ατομικές φιλοδοξίες του καθενός.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής της Γραμματείας για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, Θόδωρος Μαργαρίτης, υπερασπίστηκε τη επιλογή της Ανανεωτικής Αριστεράς να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες συνθήκες, το 2015, ενώ τόνισε ότι η σύνθεση του τίτλου δείχνει την ώσμωση και ενότητα των δυνάμεων της νέας Σοσιαλδημοκρατίας. Ζήτησε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

«Ανασύρει» Σημίτη, Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου

Σημειολογικά, όπως σημειώνει η Αυγή, η παρουσία στο συνέδριο εμβληματικών προσώπων που είτε είχαν απομακρυνθεί είτε είχαν αποστασιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τα τεκταινόμενα του κόμματος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεδομένου ότι, πέραν των ενδεχόμενων προσωπικών στοχεύσεων καθενός εξ αυτών, σηματοδοτεί και ένα ενδιαφέρον από την πλευρά Ανδρουλάκη σε σχέση με τα μηνύματα που αποστέλλονται από τα πρόσωπα καθαυτά. Οπωσδήποτε ενδυναμώνουν την προσπάθεια Ανδρουλάκη να προσελκύσει διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. που εντάσσονται στο «μετριοπαθές Κέντρο».

Το εάν θα πρόκειται για μια συγκυριακή θεσμική συμμετοχή πρώην πρωθυπουργών και προέδρων σε μια πανηγυρική διαδικασία ενός συνεδρίου ή θα δοθεί και συνέχεια ως προς τον ρόλο τους, στο σύνολό τους ή ορισμένων εξ αυτών, θα φανεί στη συνέχεια. Πάντως, όπως έχει γνωστοποιηθεί, μετά και το θερμό άρθρο του Κ. Σημίτη υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη, διατηρούν τακτική επικοινωνία. Η επικοινωνία όμως ανακτήθηκε και με τον Ευ. Βενιζέλο, καθώς, πέραν της τυπικής τηλεφωνικής πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Ν. Ανδρουλάκης, είχαν και τετ α τετ συνάντηση την Τετάρτη στο γραφείο του πρώην προέδρου.   

Ένα από τα σημεία όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στο συνέδριο είναι και οι τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του κόμματος, όπως και των βουλευτών που εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις, και δη τα μηνύματα που θα στείλουν ευθέως ή εμμέσως για την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών. 

«Ο λαός θα πει με ποιον θα κυβερνήσουμε»

Με την εισαγωγική ομιλία του και με κεντρικό μότο του συνεδρίου «η κοινωνία στο προσκήνιο», ο Ν. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τη χώρα και θα επαναλάβει τις αποστάσεις του από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε χθεσινή συνέντευξή του (ρ/σ ΣΚΑΪ) διαμήνυσε ότι είναι υπέρ της σταθερότητας από την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, βάλλοντας τόσο κατά του Αλ. Τσίπρα («όταν βάζεις διλήμματα πρέπει να θυμάσαι και την ιστορία σου») όσο και κατά του Κυρ. Μητσοτάκη («δεν θέλει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, θέλει μόνο τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, δεν πιστεύει σε συνεργασίες»). «Είναι λάθος να περιφρονείς τη λαϊκή εντολή και ετυμηγορία. Δεν μπορεί, πριν ψηφίσει ο λαός, να λέω εγώ στο παρασκήνιο με ποιον θα κυβερνήσω», δήλωσε.

Την Κυριακή εκλέγεται η νέα Κ.Ε., η οποία στην πρώτη συνεδρίασή της θα εκλέξει το Πολιτικό Συμβούλιο και τον νέο γραμματέα -στη θέση του απερχόμενου Μανώλη Χριστοδουλάκη-, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. 

Χαιρετισμοί Κόστα και Στάνισεφ

Ως προς το ζήτημα των συνεργασιών και της προοδευτικής διακυβέρνησης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο συνέδριο θα χαιρετίσουν μεταξύ άλλων ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα (με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ (διά ζώσης), ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και γ.γ. του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα, που είχαν στείλει σαφή μηνύματα προ μηνός στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αναγκαιότητα κοινής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις ακραίες δυνάμεις και την Ακροδεξιά.

Ενημέρωση για ΗΠΑ ζητάει ο Ανδρουλάκης

Κριτικά και μακριά από τις κυβερνητικές θριαμβολογίες σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτή «θα αξιολογηθεί τους επόμενους μήνες από τη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε πως το «πιο κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης Μητσοτάκη είναι αν το Κογκρέσο θα κάνει πίσω στους εκβιασμούς του Ερντογάν», επισημαίνοντας ότι «θα κριθεί στο επόμενο διάστημα αν οι ΗΠΑ είναι πλέον πιο κοντά μας». Τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιβραβεύεται το παζάρι του Ερντογάν από τις ΗΠΑ» και ότι «Ε.Ε. και ΗΠΑ πρέπει να παγώσουν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Τουρκία». Πρόσθεσε πως «ο Ερντογάν είναι ένας μικρός Πούτιν», που προβάλλει θεωρίες αναθεωρητισμού.

Σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης για την απόκτηση F-35 αρκέστηκε να αναφέρει ότι «θα πουν οι ειδικοί αν τα χρειαζόμαστε», συμπληρώνοντας ωστόσο πως πρέπει να συζητάμε βάσει των αναγκών μας και να μην εξαγγέλλουμε αγορές όπλων κάθε φορά που πάμε στις ΗΠΑ. Μάλιστα, απαντώντας στο σχόλιο πως αυτή η θέση ακούγεται σαν την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχολίασε ότι «δεν μπορεί όποιος κάνει κριτική στην κυβέρνηση να λέτε ότι προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ». Χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, προσθέτοντας ότι θεωρεί αδιανόητο να γίνεται το επίδικο μιας σύγκρουσης.

Πηγές: Αυγή, ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: ΠΑΣΟΚ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)