to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 31.07.2020

Κοινωνία

Ξεκινά στα… μουλωχτά η επέκταση της Μόριας, σειρά παίρνει η ΒΙΑΛ

Πλήρης επιβεβαίωση όσων κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί επέκτασης και δη στα… μουλωχτά του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας


Σε πλήρη επιβεβαίωση όσων κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί επέκτασης και δη στα… μουλωχτά του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, στην Λέσβο, προέβησαν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του astraparis.gr (Χίος).

Το θέμα είχε αναδειχθεί από τον Μάιο με σχετικό ρεπορτάζ με αφορμή την ανάθεση υπηρεσιών εκτίμησης ακινήτων σε Σάμο, Λέρο και Κω, για την δημιουργία των ΚΥΤ, καθώς και στην Μόρια (ονομαστικά) και στη Χίο (γενικώς).

Σε ό,τι αφορά τα νησιά Σάμος, Λέρος και Κως έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί τα πράγματα με την μίσθωση ιδιωτικών εκτάσεων και την υπογραφή σχετικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους, με μηνιαίο μίσθωμα 180 ευρώ το στρέμμα και διάρκεια μίσθωσης έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ξεκίνησε η διαδικασία στην Μόρια

Στην Μόρια φαίνεται ότι κάτι κινείται, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας https://www.lesvospost.com/ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020, συνάντηση στελεχών του Υπουργείου με ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πέριξ του ΚΥΤ για την μίσθωσή τους με 180 ευρώ το στρέμμα, με στόχο – όπως τονίζεται στο δημοσίευμα – την επέκταση του ΚΥΤ Μόριας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε περίπτωση μη ενοικίασής τους επίκειται η επίταξη των εκτάσεων αυτών.

Οι νέες αποκαλύψεις φαίνεται να έχουν θορυβήσει τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, πλην – όμως – είναι αδύνατον να διαψευσθούν, δεδομένου ότι μετά την άρση της επίταξης στη περιοχή Καραμπά, όπως και στο Αίπος, στη Χίο, ως μόνη «λύση» προβάλλει πλέον αυτή των επεκτάσεων στα ΚΥΤ της Μόριας και της ΒΙΑΛ στις πέριξ των ΚΥΤ καταπατημένες γεωργικές εκτάσεις.

Επιβεβαιώνει τα πάντα το Υπουργείο

Οι πηγές του Υπουργείου δεν διαψεύδουν, διατυπώνοντας με προσεκτικό τρόπο ότι «το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για κατασκευή νέας δομής στη Μόρια. Ούτε έχει εκδώσει πρόσκληση για την εκμίσθωση γεωτεμαχίων και σε καμία περίπτωση δεν μελετά την επίταξη εκτάσεων».

Τα πάντα αληθή, ούτε νέα δομή θα γίνει, απλώς θα επεκταθεί η υφιστάμενη, ούτε πρόσκληση μίσθωσης έχει εκδοθεί, απλώς γίνονται πρώιμες συζητήσεις, ούτε μελετά επίταξη, αφού προφανώς έχει ως δεδομένο ότι θα βρει ιδιοκτήτες να μισθώσουν τα χωράφια τους.

Και για να μην μείνει ούτε σκιά ότι όντως σκοπεύει να προχωρήσει στον σχεδιασμό του τονίζει ότι «είναι επίσης δεδομένο ότι δεν προστατεύει ούτε τους διαμένοντες, ούτε τους κατοίκους η παρούσα κατάσταση. Χρειάζεται να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών, να κλείσουν οι άναρχες εγκαταστάσεις και να λειτουργούν μόνο ασφαλέστερες δομές, με χωρητικότητα σαφώς μικρότερη των σημερινών. Και με επαρκή χώρο ανά διαμένοντα ώστε να μην επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες. Και παράλληλα με επαρκή χώρο για την διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διαδικασία που πρέπει να γίνει με ειλικρινή διάλογο όλων μας». 

Τι σαφέστερον;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)