to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 15.03.2013

Πολιτισμός

Ξεκινά σήμερα το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Εικόνες του 21ου Αιώνα» ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου 2013, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.


Το  πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις- ανοιχτές συζητήσεις, ομιλίες, masterclass, έκθεση. Θα παρουσιαστεί και το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», με ταινίες που χαρακτήρισαν το θεσμό από τη γέννησή του έως σήμερα. Επίσης, η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον χιλιανό ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκουσμάν, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως, ο οποίος όμως, λόγω έκτακτου προβληματος, δεν θα μπορέσει Να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.



ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ


Την αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πρώτη θέση» της Μπες Κάργκμαν, που, κατά το σχέτικό δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ, «μας ξεναγεί στον εντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, όπου πίσω από τη θεαματική όψη κρύβεται ο σκληρός αγώνας για την τελειότητα. Το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών που προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς χορού στον κόσμο. Μέσα από τα πορτρέτα τους, η σκηνοθέτιδα καταρρίπτει τα στερεότυπα του μπαλέτου, αναδεικνύοντας ένα γοητευτικό μωσαϊκό πολιτισμών και χαρακτήρων, βιωμάτων και αισθήσεων, σε μια ταινία – ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή».

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ «15 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ»


Στην 15η επετειακή διοργάνωση θα θυμηθούμε ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη. Ντοκιμαντέρ που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του φεστιβάλ, καθορίζοντας την εξέλιξη και την πορεία του μέσα στο χρόνο. Ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, τα οποία κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού χάρη σε ένα ελκυστικό συνδυασμό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ
Ο Πατρίσιο Γκουσμάν έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην τέχνη του ντοκιμαντέρ υπογράφοντας έργα που ξεπερνούν το χρόνο και τον τόπο. Στην καρδιά των ιστορικών συγκυριών, ο σκηνοθέτης ανακαλύπτει και ξεδιπλώνει το ταλέντο του, καταγράφοντας με το φακό του γεγονότα που διαμόρφωσαν μια νέα ανθρώπινη πραγματικότητα. Το αφιέρωμα συνοδεύεται και από μια δίγλωσση έκδοση για το έργο του κινηματογραφιστή.

Τα τμήματα του Φεστιβάλ είναι: το Ελληνικό Τμήμα  με 58 ελληνικές ταινίες, το τμήμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και το «Κοινωνία και Περιβάλλον». Τον βασικό κορμό του προγράμματος του Φεστιβάλ συνθέτουν, επίσης, οι καθιερωμένες ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Μικρές Αφηγήσεις», ενώ από φέτος η ενότητα «Μουσική» μετονομάζεται σε «Μουσική και Χορός» και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που εστιάζουν και στις δυο αυτές μορφές τέχνης.

Η σελίδα του Φεστιβάλ με περισσότερες πληροφορίες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)