to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:35 | 19.12.2017

Πολιτική

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2018 από την Ολομέλεια της Βουλής

Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Καταψήφισαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές - Όλο το ρεπορτάζ


(φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας)

Ψηφίστηκε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός Προϋπολογισμός 2018 (εδώ το φωτορεπορτάζ του Άγγελου Καλοδούκα για το Left.gr).

Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων).

Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Όπως ενημέρωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας διήρκησαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

 

Δείτε απευθείας την ψηφοφορία:

 

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


Οι τοποθετήσεις της Τρίτης 19/12:

«Ασφαλής έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση»

«Είναι ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικούς περιορισμούς, όμως είναι κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός. Πιστεύουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δίνει μια σημαντική δυνατότητα να σχεδιάσουμε την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση» επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας. «Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για διαφάνεια. Και αυτή η μάχη θα δοθεί μεταξύ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς παράταξης, την πιο ακραία που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα» τόνισε και κατέληξε: «Μόνο καθαρά χέρια και μάτια τίμια μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού». «Σας μένει πια μόνο το τελευταίο σας ιδεολόγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά, ούτε καθαρή είναι ούτε έξοδος. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν περνά τα τρία βασικά κριτήρια. Δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι δίκαιος και δεν είναι αναπτυξιακός» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος. 

 Για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος.

«Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Η ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα θα είναι πιθανότατα η τελευταία με το "παραδοσιακό" σύστημα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής. «Η ψηφοφορία που θα γίνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ελπίζω και είναι πολύ πιθανό να είναι η τελευταία ψηφοφορία που γίνεται με το γνωστό τρόπο, εδώ και δεκαετίες μέσα στη Βουλή», είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά δεν θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας για χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί -δύο με τρεις εβδομάδες-, αλλά θα αξιοποιηθεί για λίγο καιρό η Γερουσία, ώστε να εγκατασταθεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, που θα είναι πολύ σύγχρονο και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο γρήγορα η ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τις βασικές τοποθετήσεις της Δευτέρας 18/12:

Δ. Βέττας: «Ο Προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός»

«Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε τη Δευτέρα 11/12 ο Δημήτρης Βέττας, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι σοβαρή υπόθεση για εμάς και όχι ένα πολιτικό παιχνίδι. Για μας προϋποθέτει στρατηγική στόχευση και προσήλωση σε αυτή. Ο ελληνικός λαός μάς ανέθεσε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τη γενική της κρίση και όχι μόνο από την οικονομική - και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε», είπε ο κ. Βέττας. Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση «κόντρα στην καταστροφολογία, κόντρα στον πόλεμο των μιντιακών και συστημικών συμφερόντων του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αγωνίζεται με σχέδιο, με διάλογο με την κοινωνία, ώστε του χρόνου τέτοιο καιρό να σχεδιάζουμε και να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό για την πατρίδα μας, που θα έχει βγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα προχωρά σε μια διαφορετική πορεία με αξιοπρέπεια και προοπτική».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για κρυφή ατζέντα. «Η ΝΔ λέει πως αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία, πως ακολουθούμε φορομπηχτική πολιτική, δεν φέρνουμε επενδύσεις, ενώ η ίδια μπορεί να λύσει εύκολα το πρόβλημα, να μειώσει τους φόρους, να περιορίσει το σπάταλο κράτος και να φέρει την ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα πακέτο μείωσης φόρων που αγγίζει τα 4,2 δισ. ευρώ. Αυτή η μείωση κρύβει δύο πράγματα: Είτε πρόκειται για πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα την ώρα που βρίσκει το δρόμο της είτε θα μας πει ποια θα είναι αυτή η περικοπή, δηλαδή ποιες δομές θα κόψει, πόσους υπαλλήλους θα απολύσει, ποια σχολεία θα κλείσει, ποια νοσοκομεία θα κλείσει, ποια κοινωνική πρόνοια θα μειώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει», είπε ο Δημήτρης Βέττας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε πως υφίστανται φορολογικές αδικίες, ιδίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό και με το φορολογικό σύστημα, για να υπογραμμίσει όμως, πως η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, κλείνει χωρίς δημοσιονομικά νέα μέτρα. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ήταν η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, πολιτική που οδήγησε στην παραγωγή ελλειμμάτων και χρέους.

«Έχουμε ξεπεράσει τα πιο δύσκολα. Αλλά έχοντας πλέον εμπειρίες χωρών που ήταν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε», είπε ο Δημήτρης Βέττας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τις βασικές εξελίξεις και τοποθετήσεις μέχρι και την Τετάρτη 13/12: 

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)