to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 12.01.2021

Διεθνή

Προκλητικός μέχρι και την τελευταία ημέρα

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων δρομολόγησε για δεύτερη φορά ύστερα από ένα έτος τη διαδικασία για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο αρνούμενος να παραδεχτεί την ήττα του, αρνούμενος να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν από το πέρας της θητείας του (20 Ιανουαρίου)


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραμπ, από τον Λευκό Οίκο. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, εξακολουθεί να αρνείται την καθαρή νίκη του Τζο Μπάιντεν προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και γράφοντας την πλέον πολυτάραχη μετάβαση εξουσίας που έγινε ποτέ.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο οι δύο άνδρες είχαν μια «καλή συζήτηση» στον απόηχο της προσβλητικής για την ιστορία των ΗΠΑ εισβολής στο Καπιτώλιο.

AP Photo/Susan Walsh)
Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο την κυβερνητική πηγή, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εξέφρασε πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν από το πέρας της θητείας του, την 20ή Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς δεν έχει πρόθεση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων άρχισε χθες τη συζήτηση παραπομπής του Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης σε βία».

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο αντιπρόεδρος προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα κατέληξαν στο συμπέρασμα «ότι όσοι παραβίασαν τον νόμο και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο δεν αντιπροσωπεύουν το κίνημα ‘Πρώτα η Αμερική’ που υποστηρίζεται από 75 εκατομμύρια Αμερικανούς», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Νέα πρόκληση απο τον Ντ. Τραμπ
Το «κερασάκι στη τούρτα» έβαλε ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος όταν υποστήριξε κατ’ ιδίαν ότι μέλη του αντιφασιστικού κινήματος των ΗΠΑ («Antifa people») και όχι οπαδοί του, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Η αποκάλυψη έρχεται από τον έγκυρο ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios και ενώ υπάρχουν αναρίθμητα βίντεο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μπήκαν στο εμβληματικό κτίριο ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους υποστηρικτές του Τράμπ.

Να θυμίσουμε πως οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν πρόταση παραπομπής τού απερχόμενου προέδρου, η οποία θεα τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες (ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη). Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα και θα είναι η δεύτερη φορά που παραπέμπεται ο Τραμπ στην 4ετή θητεία του.

Στην πρόταση παραπομπής αναφέρεται «ότι ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ ενεπλάκη σε βαριά εγκλήματα και πλημμελήματα, υποκινώντας τη βία κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών». Το κείμενο αναφέρεται σε όσα διαδραματίστηκαν στις 6 Ιανουαρίου, ενώ επισημαίνονται οι προγενέστερες προσπάθειες του προέδρου να ανατρέψει και να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατόπιν όλων αυτών, σημειώνεται στην πρόταση, «ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των θεσμών της κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και έθεσε σε κίνδυνο ένα σώμα ισότιμο με την κυβέρνηση. Επομένως, ο Ντόναλντ Τραμπ με αυτή τη συμπεριφορά έδειξε ότι θα παραμείνει απειλή για την εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατία και το σύνταγμα, εάν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία».

«Σχεδιάζονται ένοπλες κινητοποιήσεις»

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) προειδοποίησε ότι σχεδιάζονται ένοπλες κινητοποιήσεις στην Ουάσινγκτον και στις πρωτεύουσες και των 50 Πολιτειών των ΗΠΑ, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, στις 20 του μηνός, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Τα μέλη μιας μη κατονομαζόμενης ένοπλης ομάδας φέρονται ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον στις 16 Ιανουαρίου. Απειλούν με εξέγερση αν γίνει προσπάθεια να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του, σύμφωνα με έναν ρεπόρτερ του ABC, ο οποίος επικαλείται ένα ενημερωτικό δελτίο του FBI.

Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής αστυνομίας δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως δεν ανήκει πλέον στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό του μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο στρατηγός ε.α. εξήγησε ότι ο λόγος που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση αυτή είναι πως πολλά στελέχη του κόμματος στο Κογκρέσο στηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Γι’ αυτό δεν μπορώ πλέον να αποκαλώ τον εαυτό μου Ρεπουμπλικάνο», είπε ο Πάουελ. «Είμαι απλώς ένας πολίτης που έχει ψηφίσει τους Ρεπουμπλικάνους ή τους Δημοκρατικούς».

«Αυτή τη στιγμή, παρακολουθώ τι γίνεται στη χώρα μου, δεν με απασχολούν τα κόμματα», πρόσθεσε.

Ο Πάουελ καταφέρθηκε εναντίον των Ρεπουμπλικάνων που δεν ύψωσαν το ανάστημά τους στον Τραμπ επιλέγοντας να προωθήσουν τις πολιτικές τους καριέρες και έκρινε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται ανθρώπους που «να λένε την αλήθεια».

Ο Πάουελ ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)