to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:59 | 16.09.2016

Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Πρόοδος στη διαπραγμάτευση - Ανοιχτά τα ζήτημα του «ακατάσχετου λογαριασμού» & του «παγώματος» των εισφορών

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν χτες από την Αθήνα και τα όποια ανοικτά ζητήματα στα ορόσημα «θα συζητηθούν και θα επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο». Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Euro Working Group και της 10ης Οκτωβρίου (συνεδρίαση Eurogroup), για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στη βάση υλοποίησης των ορόσημων.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών:

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ε. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν, εκτός από την αποστολή του ΔΝΤ που θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4, που δεν αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Τις επόμενες ημέρες και πριν από τη συνεδρίαση του EWG θα έχουν «τακτοποιηθεί» τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης.

Υπήρξε πολλή μεγάλη πρόοδος σε όλα τα θέματα. Ορισμένα τεχνικά ζητήματα που απομένουν (αφορούν στο Ταμείο, την εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές), θα επιλυθούν τις επόμενες ημέρες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού.

...........

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο για όσα ορόσημα - ουρά της πρώτης αξιολόγησης- χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Κατά τη συνάντηση έγινε σύνοψη των διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας, και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας, «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ' ό,τι ήμουν τη Δευτέρα, καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

Σύμφωνα επίσης με το εν λόγω στέλεχος, στο θέμα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες, ενώ υπήρξε μεγάλη πρόοδος στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές («πλαστικό χρήμα»).

Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να μην προχωρήσει τελικά ο «ακατάσχετος λογαριασμός» και η νομοθετική ρύθμιση να συνοδεύεται από μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση «πλαστικού χρήματος» και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος, υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση, αλλά και οι δυο πλευρές φέρονται να είναι πολύ κοντά. 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα, Παρασκευή, από την Αθήνα και τα όποια ανοικτά ζητήματα στα ορόσημα θα συζητηθούν και θα επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Euro Working Group και της 10ης Οκτωβρίου (συνεδρίαση Eurogroup), για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στη βάση υλοποίησης των ορόσημων.


 

Το υπ. Παιδείας διαψεύδει ότι οι θεσμοί πίεσαν για απόσυρση του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση

Όπως διευκρινίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου: «Τα γνωστά συμφέροντα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, διακινούν στα ΜΜΕ την "πληροφορία", ότι, οι εκπρόσωποι των Θεσμών κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, απαίτησαν την απόσυρση των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ουδέν αναληθέστερον.  Οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και για τα άλλα θέματα των ιδιωτικών σχολείων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστούν  κανονικά».



 

Υπ. Εργασίας: Απολύτως ανακριβή όσα γράφονται για αντίδραση των θεσμών στο «πάγωμα» εισφορών

Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει σημερινά ρεπορτάζ που παρουσιάζουν τους εκπροσώπους των θεσμών να «φρενάρουν» ή και να απορρίπτουν τις κυβερνητικές προτάσεις για το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017. «Είναι απολύτως ανακριβή» αναφέρει. «Τα εν λόγω μέτρα, μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν σφαιρικότερη και αποτελεσματικότερη προστασία, θα συνδυασθούν με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους των πολυοφειλετών σε ασφαλιστικά ταμεία. Η σχετική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα με τηλεδιασκέψεις» τονίζεται στην ενημέρωση από το υπουργείο.


 
 

Οι συναντήσεις της Πέμπτης

Εξερχόμενος την Πέμπτη από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. 

Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου.

Τέλος, για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο Υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς για τον τρόπο αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων

Ως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει αφενός, το μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών όλων των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες , τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και αφετέρου αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο νομοσχέδιο αλλά βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

Ακόμα, το ίδιο στέλεχος είπε ότι αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση για ανασκόπηση των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Μάλιστα στο υπουργείο Δικαιοσύνης λειτουργεί ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του νόμου 4336 (πτωχευτικό).

Με βάση όσα συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των θεσμών η επιτροπή θα ολοκληρώσει το νομοσχέδιο το οποίο θα σταλεί στους θεσμούς για να συζητηθεί διεξοδικά όταν έρθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές.

Για τις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές οφειλές η εισήγηση προς τις επιτροπές θα γίνεται από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές.

Επίσης στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης. Επίσης θα προβλέπεται η δημιουργία μιας σειράς νέων οργάνων όπως ο διαχειριστής αφερεγγυότητας που θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα ο σύνδικος, δηλαδή ο εκκαθαριστής των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης.

 

***

Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης, η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος παρουσιάστηκαν αναλυτικά, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν από την ελληνική πλευρά τα εξής:

- Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις, και

- Η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό «βηματισμό» και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.




 

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν ήταν αρνητικοί για το "πάγωμα" οφειλών οι θεσμοί

Τα δύο μείζονα ζήτηματα, που αφορούν την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, όπως ζητούν και οι φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κ.ά., καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παγώματος» ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, μέχρι τις 31/12/2016 και της δυνατότητας να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα οι οφειλέτες, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν, από 1/1/2017, μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους, βρέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, οι θεσμοί ζήτησαν «να δουν συγκεκριμένα νούμερα, καθώς και τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτών των θεμάτων». Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία θα τους σταλούν τις προσεχείς ημέρες και θα συζητηθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για το αγγελιόσημο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Όπως είπε, αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, για να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει το σύνολο των ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και να έχει προετοιμάσει σε βασικά σημεία της τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει από τα μέσα Οκτωβρίου.


 

Οι συναντήσεις της Τετάρτης

Το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο συζήτησε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας που μετείχε στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε μία τέτοια εξέλιξη κρίνοντας πως δημιουργείται πρόβλημα καθώς θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Com) για κάτι τέτοιο. Πάντως, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται ότι εξετάζουν θετικά το σχέδιο να διαχειριστεί το ΕΤΕΑΝ περισσότερους πόρους και προγράμματα.

«Διερευνητική και διαδικαστική συζήτηση» για τα εργασιακά

«Ήταν μία διερευνητική και διαδικαστική συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τους θεσμούς για τα εργασιακά. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, βάση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Είναι τόσο ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ, όπου κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς, όπως είναι αυτό της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η οποιαδήποτε ουσιαστική, δεσμευτική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, όπως σημείωσε, η επόμενη συνάντηση που θα αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου. (εδώ οι σχετικές δηλώσεις του στο Reuters και το αναλυτικό ρεπορτάζ).

Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

H επισκόπηση των δημοσίων δαπανών με σκοπό την εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης χτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά την συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών για τον σχεδιασμό και την πορεία των πρωτογενών δαπανών, με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.

Για τους φορολογικούς ελέγχους

Μεταξύ των θεμάτων που συζητάει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς είναι και οι φορολογικοί έλεγχοι και οι στόχοι των εσόδων ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα των δύο νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Για τα δύο νομοσχέδια η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τα καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή. Ωστόσο, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και αντιρρήσεις από την πλευρά των θεσμών. Αυτά αφορούν τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες τον οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου μέσω αυτού να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με τα POS. Επίσης και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πάντως εφικτή την συμφωνία και την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων το συντομότερο τη Βουλή. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)