to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 09.09.2019

Κοινωνία

#GDtrial: «Τα γυρίζουν» οι χρυσαυγίτες - Αρνούνται κάθε σχέση με την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

Και οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν στο δικαστήριο πως συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά την άγρια επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες «ξαφνικά και χωρίς λόγο» χωρίς να γνωρίζουν απολύτως τίποτε για το τάγμα εφόδου


Με τις απολογίες των κατηγορουμένων για την άγρια επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων το 2012, συνεχίστηκε σήμερα, μετά τις θερινές διακοπές, η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Με την επανέναρξη των συνεδριάσεων της δίκης, ανοίγει ο κύκλος των απολογιών των πέντε κατηγορουμένων για τη βάναυση επίθεση που δέχθηκαν, από ομάδα μελών της οργάνωσης, Αιγύπτιοι αλιεργάτες τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 στο σπίτι που έμεναν στο Ικόνιο Περάματος.

Η δίκη ξεκίνησε με την απολογία του Δ. Αγριογιάννη, με παρόντες όλους τους κατηγορούμενους. Στο ακροατήριο βρίσκονται δύο απ' τα θύματα της επίθεσης, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ και ο Αμπού Χαμέντ, καθώς και η Μάγδα Φύσσα.

  Στο δικαστήριο απολογήθηκαν πριν από την καλοκαιρινή διακοπή των συνεδριάσεων, οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι οποίοι αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή στην υπόθεση με την πλειονότητά τους να δηλώνουν ότι δεν βρέθηκαν ποτέ στον τόπο που ξεψύχησε ο 34χρονος μουσικός μετά τις θανάσιμες μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά. Όλοι τους δε, απέδωσαν το πλήθος των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν το επίμαχο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, είτε σε συνεννοήσεις για δραστηριότητες της Τοπικής της Νίκαιας είτε σε άλλους εντελώς άσχετους λόγους.

   Στην υπόθεση των τεσσάρων ψαράδων κατηγορούμενοι είναι ο θεωρούμενος επικεφαλής της Τοπικής της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα Αναστάσιος Πανταζής και τα μέλη Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ,Δημήτριος Αγριογιάννης, Θωμάς Μαρίας και Μάρκος Ευγενικός. Στην επίθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας, συμμετείχε και μία ανήλικη, η οποία έχει παραπεμφθεί σε δικαστήριο ανηλίκων

   Η βασική κατηγορία αφορά απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία η επίθεση του Τάγματος εφόδου ήταν ιδιαίτερα βίαιη και είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό ενός από τους τέσσερις αλλοδαπούς.

   Σύμφωνα με την κατηγορία, ο «πυρηνάρχης» Αναστάσιος Πανταζής ως επικεφαλής τάγματος εφόδου που είχε συγκροτηθεί από τουλάχιστον 20 άτομα και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοι του «βάσει οργανωμένου σχεδίου» πήγαν στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη στο Ικόνιο Περάματος, προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στα επαγγελματικά οχήματα των τεσσάρων Αιγυπτίων αλιεργατών και επιχείρησαν να εισέλθουν στην οικία τους, σπάζοντας τα ξύλινα παντζούρια και ρίχνοντας το περιεχόμενο ενός πυροσβεστήρα στο δωμάτιο όπου κοιμούνταν 3 εξ αυτών. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στην δικογραφία, πήγαν στην ταράτσα όπου κοιμόταν ο τέταρτος ψαράς, Eμπαράκ Αμπουζίντ του επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά με ιδιαίτερη βιαιότητα «με ξύλα και σιδερένιους λοστούς και τον τραυμάτισαν σοβαρά σε καίρια σημεία του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι και το πρόσωπο, με συνέπεια αυτός να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθειά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτήθηκε, μεταξύ άλλων, και η τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης στον παθόντα».

   Η επίθεση, σύμφωνα με στοιχεία της δικαστικής έρευνας, είχε γίνει λίγες ώρες μετά από δηλώσεις του τότε βουλευτή, νυν ευρωβουλευτή, Ιωάννη Λαγού, σε καφετέρια στο Πέραμα, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως έχουν γίνει δέκτες «παραπόνων που υπάρχουν στην Ιχθυόσκαλα», σχετικά με «τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Λοιπόν εμείς τους λέμε ότι από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

   Ο Αναστάσιος Πανταζής είναι κατηγορούμενος και στην επόμενη υπόθεση που εξετάζει το δικαστήριο και αφορά τη βίαιη οργανωμένη επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Πέραμα.

Αγριογιάννης: «Δεν έχω σχέση με την επίθεση στους αλιεργάτες»

Αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με τη βάναυση επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, απολογήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρώτος από τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση, Δημήτρης Αγριογιάννης.

Ο κατηγορούμενος είπε ότι πολλά από όσα είχε δηλώσει κατά την ανακριτική απολογία του, σχετικά με ενέργειες των συγκατηγορουμένων του για να αποκρύψουν την εμπλοκή τους στην επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων, δεν ειπώθηκαν ποτέ από αυτόν.

Στο δικαστήριο είναι παρόντες δύο από τα τέσσερα θύματα της άγριας επίθεσης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Αγριογιάννης, από τα μεσάνυχτα μέχρι το ξημέρωμα της 12ης Ιουνίου 2012, οπότε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχε επιτεθεί στο σπιτάκι των αλιεργατών στο Ικόνιο, βρισκόταν με την ανήλικη -τότε- συγκατηγορούμενή του στην υπόθεση στην παραλία Περάματος και πως φεύγοντας με το μηχανάκι του «συνάντησε τυχαία» σε ένα μαγαζί τους συγκατηγορουμένους του. Επέμεινε, επίσης, πως ουδείς από όσους συνάντησε φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής, κάτι που είχε αναφέρει στην ανακριτική απολογία του. Αντίθετα, μάλιστα, σήμερα δήλωσε πως οι συγκατηγορούμενοί του, που βρήκε τυχαία στο μαγαζί, «ήταν ντυμένοι καλά» σαν είχαν πάει σε γάμο ή βάφτιση.

Ο Αγριογιάννης απέδωσε «στην ανακρίτρια» τη δυσαρμονία ανάμεσα σε όσα είχε ισχυριστεί τότε, με αυτά που που είπε σήμερα επιμένοντας «δεν τα έχω πει εγώ αυτά» και προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου, η οποία τον ρώτησε: «Αστειεύεστε; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης; Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τι είπατε... ».

Η κ. Λεπενιώτη διάβασε πολλά σημεία της ανακριτικής απολογίας του κατηγορούμενου, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει υπογράψει το συγκεκριμένο δικόγραφο και επέρριψε ευθύνες στην ανακρίτρια. «Να είστε πιο συγκρατημένος λίγο... » ήταν η απάντηση της προέδρου, που άκουγε τον Αγριογιάννη να αναιρεί κρίσιμα σημεία της τότε απολογίας του, όπως ότι στην τυχαία συνάντηση στο μαγαζί είδε τον συγκατηγορούμενό του, «πυρηνάρχη» Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, να φορά μπλούζα της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, κατά τον κ. Αγριογιάννη, ο επικεφαλής της Τοπικής Περάματος «φορούσε ένα πουκάμισο». Όπως είπε, στο επίμαχο μαγαζί συνομίλησε με τον συγκατηγορούμενό του Κώστα Παπαδόπουλο, που τον γνώριζε πολλά χρόνια, ο οποίος του είπε πως το όχημα του Αναστάσιου Πανταζή δεν είχε βενζίνη. Έτσι, συνόδευσε με το δικό του μηχανάκι ακόμη ένα μηχανάκι προς το κοντινό βενζινάδικο, καθώς ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τον δικό του προορισμό, «έτσι για βόλτα», για «να κουβεντιάζουμε από τις μηχανές στον δρόμο».

Κατηγορούμενος: Πήγαμε στο βενζινάδικο, βάλαμε σε ένα μπιτόνι βενζίνη για το αμάξι του Πανταζή. Στην επιστροφή αστυνομικοί μας σταμάτησαν και μου ζήτησαν τα χαρτιά μου. Η μηχανή μου δεν είχε πινακίδα. Με γυρνάνε πίσω για να πάμε στο Τμήμα, και εκεί βλέπω σε ένα περιπολικό τους υπόλοιπους. Ρώτησα τον Παπαδόπουλο τι συμβαίνει και μου είπε «θα σου πω μετά». Αυτά είναι η ιστορία, δεν ξέρω δηλαδή και για ποιο λόγο... Εγώ νόμιζα πως με πήραν για την πινακίδα και ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος για μια υπόθεση που δεν έχω καμία σχέση... Κατάλαβα ότι για να καλύψουν εκείνο το βράδυ κάποιον άλλον, φέρανε εμένα. Εγώ άκουσα για τάγματα εφόδου της ΧΑ αλλά αυτοί που είδα δεν είχαν καμία σχέση με τη ΧΑ, εγώ δεν είδα ποτέ στολές παραλλαγής, δεν είδα ποτέ να πιάστηκαν αυτοί που το έκαναν. Μετά έγινε πολιτικό το θέμα, που ήταν ρατσιστικό. Εμείς στο Πέραμα δεν έχουμε ούτε ακροδεξιούς ούτε ακροαριστερούς, εμείς ζούμε ειρηνικά, εγώ δεν ενδιαφερόμουν για αυτά τότε, εγώ στο γήπεδο πήγαινα μόνο.

Ο κατηγορούμενος επέμεινε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση, ενώ απαντώντας πώς γίνεται να αναγνωρίστηκε από ένα εκ των θυμάτων στο δικαστήριο, είπε: «Επειδή έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα, φυσικά θα έλεγε ότι με αναγνώρισε».

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του δεύτερου κατηγορούμενου Μάρκου Ευγενικού.

Αρνούμενοι κάθε σχέση με την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες απολογήθηκαν άλλοι δύο κατηγορούμενοι

Κινούμενοι στην πλήρη άρνηση οποιασδήποτε εμπλοκής τους στην επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων τον Ιούνιο του 2012 , απολογήθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

   Τόσο ο Μάρκος Ευγενικός όσο και ο τρίτος κατηγορούμενος που απολογήθηκε σήμερα, Θωμάς Μαρίας, δήλωσαν στο δικαστήριο πως συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά την άγρια επίθεση στους αλιεργάτες «ξαφνικά και χωρίς λόγο» χωρίς να γνωρίζουν απολύτως τίποτε για το τάγμα εφόδου που άφησε πίσω του τραυματίες και καταστροφές του σπιτιού και του αυτοκινήτου των θυμάτων.

   Ο Μ.Ευγενικός αν και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τον λόγο που τα θύματα τον αναγνωρίζουν ως έναν από τα μέλη της ομάδας που τους επιτέθηκαν ενώ κοιμόνταν στο σπίτι τους στο Ικόνιο Περάματος, ενώ -όπως και ο πρώτος κατηγορούμενος, Δημήτρης Αγριογιάννης- δήλωσε πως την επίμαχη ώρα βρισκόταν σε ένα 24ωρο καφέ και εν συνεχεία σε κοντινό βενζινάδικο. Ο κατηγορούμενος είπε πως δεν έχει καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή πλην του ότι είναι ψηφοφόρος της και «πήγα σε δύο ομιλίες για να ακούσω τι έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι και πήγα και σε μία διανομή τροφίμων».

    Για τον θεωρούμενο πυρηνάρχη Περάματος και συγκατηγορούμενο του Αναστάσιο Πανταζή, ο Μάρκος Ευγενικός είπε πως όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα αλλά και ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Τοπική Οργάνωση. Αρνήθηκε επίσης ότι το επίμαχο ξημέρωμα φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής.

    Και αυτός ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όσα είχε υποστηρίξει όσον αφορά την ενδυμασία που είχαν την επίμαχη βραδιά.

   Εισαγγελέας: Εδώ στην κατάθεση λέτε ότι «κανα-δυο φορούσαν μαύρες μπλούζες αλλά δε θυμάμαι ποιοι».

   Κατηγορούμενος: Δε θυμάμαι, όχι δε φορούσαν.

   Εισαγγελέας: Αυτό το λέει και ο Αγριογιάννης, ότι τις φορούσατε και τις γυρίσατε ανάποδα, τα οποία τώρα ανασκευάζει.

   Κατηγορούμενος: Δεν είναι αλήθεια αυτά.

   Ο Θωμάς Μαρίας απολογούμενος υποστήριξε ότι η ανακριτική απολογία του δεν είναι αληθινή καθώς, όπως είπε, πιέστηκε να πει «ότι δύο άνδρες φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής... Μου είπε ότι θα πάω σε στρατιωτικές φυλακές γιατί ήμουν φαντάρος...» υποστήριξε με την πρόεδρο να του απαντά: «Χρησιμοποιείτε μια τακτική όλοι. Δεν ξέρω τι έχετε σκεφτεί όλοι σας".

   Ο κατηγορούμενος ωστόσο επέμεινε στην άποψη του περί πιέσεων της ανακρίτριας και μάλιστα κατέληξε στο «Ήμουν νέο παιδί. Δεν ήξερα τι υπέγραφα. Δεν πρέπει να βάζουν παιδιά 20 χρονών να υπογράφουν. Δεν έχει σώας τα φρένας ένα παιδί 20 χρονών».

   Όπως ανέφερε ο Μαρίας ήταν θέμα κακής συγκυρίας η εμπλοκή του στην υπόθεση. «Στην περίπτωσή μας ισχύει το "όποιος νύχτα περπατεί, λάσπες και σκ... πατεί". Κυκλοφορούσα νύχτα και ήμουν εκεί που δεν έπρεπε. Έτυχε να είμαι σε λάθος σημείο, λάθος ώρα».

   Η θέση του για την αναγνώρισή του από τα θύματα είναι πως ήταν φορτισμένοι οι τέσσερις ψαράδες και επομένως όποιον τους έδειχνε η Αστυνομία θα τον αναγνώριζαν: «Πάνω στην αγανάκτηση και στα νεύρα κάποιον θες να κατηγορήσεις. Εμάς έδειξε η Αστυνομία, εμάς βρήκαν. Οποιοσδήποτε και αν ήταν στη θέση μας, θα έλεγαν ότι τους αναγνωρίζουν. Και εγώ να ήμουν το ίδιο θα έκανα. Ήταν αγανακτισμένοι. Έπαθαν ζημιά στα αυτοκίνητά τους, στο σπίτι τους, ένας άνθρωπός τους ήταν σοβαρά χτυπημένος».

   Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)