to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 10.12.2016

Πολιτική

#vouli Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017 - Οι κυριότερες τοποθετήσεις

Με 152 «ναι» και 146 «όχι» σε σύνολο 298 ψηφισάντων εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017 από την Ολομέλεια της Βουλής


Ψηφίστηκε με 152 ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ο κρατικός προϋπολογισμός 2017. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΧΑ, ΔΗ.ΣΥ., ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων), καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό (146 ψήφοι). Απουσίαζαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και 'Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), οι οποίοι εξέφρασαν μεν πρόθεση ψήφου διά επιστολής, ωστόσο οι ψήφοι αυτές δεν καταμετρώνται στο αποτέλεσμα. Όπως ανέφεραν κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η απουσία του βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, οφείλεται σε λόγους υγείας.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις του Σαββάτου

Των πολιτικών αρχηγών:

Των υπουργών:

Ενημέρωση και τοποθετήσεις της Παρασκευής 9/12:

Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των πολιτικών της και να κάνει λόγο για σταθερά βήματα εξόδου από την κρίση και την αντιπολίτευση, να εστιάζει τα πυρά της στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση μικροσυνταξιούχων και μείωση του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, συνεχίστηκε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 την Παρασκευή.

Νωρίτερα:

«Πρώτο αναπτυξιακό προϋπολογισμό γενικής αποδοχής μετά από μια 8ετία» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2017 ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, παρατηρώντας ότι μέσω της μείωσης του στόχου του πλεονάσματος απελευθερώνεται δημοσιονομικός χώρος για σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας και βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, ο Δ. Παπαδημητρίου, με αφορμή σχετική παρέμβαση της βουλευτίνας της Ν.Δ., Ντ. Μπακογιάννη, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του για την φορολογία των επιχειρήσεων (διαβάστε αναλυτικά). 

Τις σελίδες του προϋπολογισμού αναγκάστηκε να υποδείξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Ν.Δ. η οποία παρέλειψε να διαβάσει τις αυξήσεις για την Παιδεία και την Υγεία, ΕΦΚΑ και τα νοσοκομεία:

 

«Δεν άκουσα με καθαρό τρόπο -τουλάχιστον από ορισμένες πλευρές- πρώτον, τι λένε τα κόμματα -και έχουμε ακόμα καιρό, γιατί η διαδικασία του Προϋπολογισμού έχει ακόμα καιρό και μάλιστα σε πιο ψηλό επίπεδο- τι λένε οι πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επεκτασιμότητα και την ευνοϊκή ρύθμιση -καταλαβαίνουμε όλοι για τι πράγμα μιλάμε- και δεύτερον, τι λένε για την προσπάθεια της Κυβέρνησης και στο κρίσιμο θέμα των πλεονασμάτων, που μπορεί να λέμε πολλά πράγματα, δεν θα τα κρίνω τώρα, αυτονόητα θα έλεγα, ως διαπιστώσεις σε σχέση με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που μας ζητούνται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρ. Μαντάς

***************

Ο Ευ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τη Βουλή την Πέμπτη για την τελευταία απόφαση του Eurogroup (διαβάστε αναλυτικά):

Τοποθετήσεις υπουργών:

«Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης έγινε η δεξιά τελεία»

«Ρεαλιστικός», «αναπτυξιακός» και «πλεονασματικός» είναι οι όροι που χρησιμοποίησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας ανοίγοντας το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού. «Ο προϋπολογισμός του 2017, παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές και δίνει το μήνυμα ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας μας δεν είναι πλέον ούτε πλασματικοί, ούτε ελλειμματικοί. Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός», ανέφερε ο κ. Μπγιάλας και υπογράμμισε ότι αυτή η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται πλέον και με απολογιστικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και ειδικά του προϋπολογισμού του 2016, όπου έγινε σημαντική υπέρβαση των στόχων, σε αντίθεση προς όλες τις δυσοίωνες και καταστροφικές προβλέψεις που γίνονταν από την αντιπολίτευση, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

«Ο προϋπολογισμός αυτός έχει και κοινωνικό πρόσωπο: Πρώτον, θεσμοθετεί και χρηματοδοτεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για όλη τη χώρα με 760 εκατ. ευρώ για 250 χιλιάδες νοικοκυριά. Δεύτερον, δίνει, επιπλέον, ενίσχυση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού για Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια με 300 εκατ. ευρώ και τρίτον, προστατεύει την πρώτη κατοικία για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με 100 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε αναλυτικά).

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών γενικών και ειδικών εισηγητών, τις επόμενες ημέρες, διαδοχικά λαμβάνουν τον λόγο βουλευτές όλων των κομμάτων, υπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον πρωθυπουργό να κλείνει ουσιαστικά το προσεχές Σάββατο, τη μαραθώνια συζήτηση και να ακολουθεί ονομαστική ψηφοφορία η οποία έχει τον πολιτικό χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

   Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταρτίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Oι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού είναι:

   * Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδός της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

   * Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

   To υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων».

   Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας:

   * Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

   * Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

   * Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

   * Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».

   760 εκατ. ευρώ για επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και 100 εκ. ευρώ για ρυθμίσεις κόκκινων δανείων φτωχών νοικοκυριών

   Η πρόβλεψη πιστώσεων 760 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στο σύνολο των 250.000 νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, η καταβολή 100 εκατ. ευρώ για ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερχρεωμένων φτωχών νοικοκυριών, η αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και οι παρεμβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες δίνουν το στίγμα του Προϋπολογισμού του 2017 στο μέτωπο των δαπανών.

   Συνολικά, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σωρευτικές εξοικονομήσεις δαπανών από παρεμβάσεις και πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σε συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υπουργείων, ύψους 960,4 εκατ. ευρώ.

    Γενικοί εισηγητές έχουν οριστεί οι Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (ΝΔ), Ηλίας Παναγιώταρο (Χρυσή Αυγή), Ιωάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Γεώργιος Αμυράς (Το Ποτάμι), Δημήτριος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Γεώργιος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλγα Γεροβασίλη: Παλεύουμε να βγει όρθια η κοινωνία από την επιτροπεία των δανειστών

08.12.2016 - 20:55

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που παλεύει να βγάλει την κοινωνία όρθια από την επιτροπεία των δανε

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)