to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:23 | 31.08.2022

Πολιτική

Ξεκάθαρο μήνυμα Κ. Καραμανλή προς το Μαξίμου: «Να ξεκαθαριστεί ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη»

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εκθέτει τον Κ. Μητσοτάκη ζητώντας κάθαρση αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τονίζοντας ότι «αυτή επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως» όλες οι πλευρές της υπόθεσης - Πανικόβλητη αντίδραση με «διαρροές» από το Μαξίμου


Ηχηρή παρέμβαση, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, με την οποία θέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο στόχαστρο, πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης για τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια της Κρήτης.

Αναφέροντας ότι ο Γ. Κεφαλογιάννης είχε «την ασυμβίβαστη προσήλωση στα θέματα διαφάνειας», άρχισε το σφυροκόπημα προς την κυβέρνηση για το σκάνδαλο που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα, ειδικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! » τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Και συνέχισε στο ίδιο ύφος, εκθέτοντας ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας:  «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια  δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που  διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Για το τέλος επιφύλαξε η μαντινάδα - καρφί:

«Αντί επιλόγου:
« Άλλο το να ΄σαι αετός
και άλλο να τον κάνεις.
Άλλο το να θωρείς κορφές
και  άλλο να τις φτάνεις».

Πανοκόβλητη αντίδραση Μαξίμου: «Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε πλήρεις απαντήσεις»

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια και τις αναφορές του στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Όπως τονίζουν αρχικά, «Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι' αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια, αναφέρονται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας: «Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών Αρχών».

Ευάγγελος Αντώναρος: Ο Καραμανλής έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Μητσοτάκη

Ο Κώστας Καραμανλής με τη σημερινή ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση του στα Ανώγεια, κατά τη γνώμη μου, αποδοκίμασε απερίφραστα και πέρα από οιαδήποτε αμφισβήτηση την τακτική του κουκουλώματος και το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δυσώδες θέμα των παρακολουθήσεων και του έδειξε την πόρτα της εξόδου», δήλωσε μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 και στον Ανδρέα Πετρόπουλο ο Ευάγγελος Αντώναρος (31/8/22).

Ο ίδιος, όπως τόνισε, μετά την «απαίτηση Καραμανλή να πέσει άπλετο φως» στην υπόθεση, εξέφρασε την γνώμη ότι «ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να σταθεί άλλο ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι υποκλοπές δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατές με τη Δημοκρατία, ούτε με την ιστορία της παράταξης της οποίας ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε μακροβιότερος πρόεδρος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)