to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 11.09.2020

Οικονομία

«Ξεκάθαρη η απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στις αναδιαρθρώσεις εταιρειών»

«Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και όσα μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, δεν απαλλάσσουν τις εταιρείες από την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν και να συμβουλεύονται τους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές τους υποχρεώσεις»


Ξεκάθαρη απάντηση πως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και όσα μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, δεν απαλλάσσουν τις  εταιρείες από την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν και να συμβουλεύονται τους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές τους υποχρεώσεις, έδωσε ο Επίτροπος Κοινωνικής Απασχόλησης, Νίκολας Σμιτ, σε επιστολή 33 ευρωβουλευτών απόπέντε Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew και ΕΛΚ- αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις διαδικασίες αναδιαρθρώσεων των εταιρειών.

Την επιστολή συνυπέγραφαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης.

Στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος αφού επισημαίνει το ισχύον νομικό πλαίσιο της ΕΕ και τον κεντρικό ρόλο των κρατών μελών στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενημέρωση και τη διαβούλευση, δεσμεύεται να υπογραμμίσει στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όλων των κρατών μελών τη σημασία να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την κρίση του COVID-19 καθώς καινα τους επιστήσει την προσοχή για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν μεταφέρει στο εθνικό τους Δίκαιο.

Αναφερόμενοι σε μια σειρά από πρακτικές καταπάτησης της ισχύουσας νομοθεσίας και παραβίασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων οι 33 ευρωβουλευτές στην επιστολή τους προς τον Επίτροπο, Νίκολας Σμιτ, τόνιζαν πως «είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της υφιστάμενης νομοθεσίας για τη συμμετοχή των εργαζομένων και η πλήρης εφαρμογή των δικαιωμάτων ενημέρωσης, διαβούλευσης και συμμετοχής των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλιστούν κοινωνικά βιώσιμες και δίκαιες διαδικασίες αναδιάρθρωσης που βασίζονται στον σεβασμό των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» και καλούσαν την Κομισιόν να αναλάβει δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης, Νίκολας Σμιτ (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αξιότιμοι Ευρωβουλευτές,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή που εστάλη στις 22 Ιουλίου 2020 αναφορικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εν εξελίξει διαδικασίες αναδιαρθρώσεων των εταιρειών στο πλαίσιο της κρίσης του COVID-19. Στην επιστολή σας καλούσατε την Επιτροπή να αναλάβει δράση για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή, όπως ορίζεται στο Δίκαιο της ΕΕ.

Το δικαίωμα ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που ορίζεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η ΕΕ συμπληρώνει τις δραστηριότητες των κρατών μελών σε αυτόν τον τομέα και, όπως υπογραμμίζετε κι εσείς στην επιστολή σας αρκετές οδηγίες της Ένωσης ορίζουν ένα μίνιμουμ απαιτήσεων για τη συμμετοχή των εργαζομένων σε θέματα που σχετίζονται με την ενημέρωση και τη διαβούλευση σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Οι οδηγίες αυτές αποσκοπούν στη διασφάλιση της συμμετοχής των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των εταιρειών, ιδίως όταν η απόφαση αφορά τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας και απασχόλησης των εργαζομένων.

Ο σεβασμός επομένως αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας, ιδίως σε μια τόσο έντονη κρίση όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε: Αναδιοργανώσεις επιχειρήσεων, κλείσιμο εταιρειών, συγχωνεύσεις, συρρίκνωση προσωπικού, εξωτερικές αναθέσεις και μετεγκαταστάσεις, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για τις θέσεις εργασίας και τον βιοπορισμό των εργαζομένων.

Στην επιστολή σας επισημαίνετε ότι οι διοικήσεις επιχειρήσεων συχνά δεν σέβονται την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία και μας ζητάτε να επιστήσουμε την προσοχή στα κράτη μέλη, τις εταιρείες και τις διοικήσεις για την υποχρέωση που έχουν να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, καθώς και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ενημέρωση.

Είναι σαφές ότι το νομικό πλαίσιο της ΕΕ που αναφέρετε στην επιστολή σας αναφορικά με την ενημέρωση και τη διαβούλευση των εργαζομένων, εξακολουθεί να ισχύει πλήρως και σε αυτές τις εξαιρετικές περιόδους. Στο νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπονται παρεκκλίσεις στις οποίες θα μπορούσε να γίνει κάποια επίκληση για να αντιμετωπιστεί η κρίση του COVID-19. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και όσα μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, δεν απαλλάσσουν τις  εταιρείες από την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν και να συμβουλεύονται τους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές τους υποχρεώσεις.

Οι οδηγίες απευθύνονται στα κράτη μέλη, τα οποία πρέπει να τις μεταφέρουν στο εθνικό τους Δίκαιο. Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Κομισιόν διασφαλίζει την εφαρμογή από τα κράτη μέλη του Δικαίου της ΕΕ.

Όπως γνωρίζετε, η Κομισιόν δεν έχει καμία νομική εξουσία παρέμβασης σε συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν σχέδια αναδιάρθρωσης ή σε συζητήσεις μεταξύ διοικήσεων και εκπροσώπων εργαζομένων. Όταν τα κράτη μέλη έχουν μεταφέρει μία οδηγία στο εθνικό τους Δίκαιο, η επιβολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους που απορρέουν από τις οδηγίες είναι πρωτίστως θέμα των κρατών μελών και των εθνικών, διοικητικών ή δικαστικών αρχών τους (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ή των περιφερειακών διαμεσολαβητών) ή μέσω της διαιτησίας και διαδικασιών συνδιαλλαγής, εάν υπάρχουν. Επομένως όταν μια εταιρεία δεν συμμορφώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό με τις εθνικές διατάξεις που εφαρμόζουν το Δίκαιο της ΕΕ, εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές, ιδίως στα δικαστήρια, να διασφαλίσουν ότι ο εργοδότης εφαρμόζει σωστά και αποτελεσματικά την εθνική νομοθεσία έχοντας υπόψη τις περιστάσεις κάθε μεμονωμένης περίπτωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τον κεντρικό ρόλο των κρατών μελών στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενημέρωση και τη διαβούλευση, σκοπεύω να θέσω, υπογραμμίζοντας αυτά τα ερωτήματα τις επόμενες εβδομάδες στους αρμόδιους υπουργούς εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων όλων των κρατών μελών και να τους επιστήσω την προσοχή για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν μεταφέρει στο εθνικό τους Δίκαιο, καθώς και για τη σημασία διασφάλισης και διατήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη νομοθεσία κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την κρίση του COVID-19.

Με εκτίμηση,

Νίκολας Σμιτ

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των 33 ευρωβουλευτών (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Θέμα: Σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης

Αξιότιμε Επίτροπε Σμιτ,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης που λαμβάνουν χώρα.

Στο πλαίσιο της κρίσης του COVID-19, ένας αυξανόμενος αριθμός διαδικασιών αναδιαρθρώσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο μαθαίνουμε πως οι εταιρείες δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες και δεν συμμορφώνονται με τους υφιστάμενους κανονισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Οι παραβιάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Το άνοιγμα των διαδικασιών ενημέρωσης και διαβούλευσης ή την εκκίνηση των διαδικασιών, μόνο μετά τη λήψη ή την εφαρμογή της απόφασης. Την αύξηση της διάστασης των προβλεπόμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης χωρίς ενημέρωση ή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Την χρήση της κρίσης του COVID-19 για να ακυρωθεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όταν υπάρχουν διαδικασίες αναδιάρθρωσης, οι οποίες θα πρέπει να ενεργοποιούν διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Τον περιορισμό μόνο σε ορισμένα θέματα του ρόλου των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργασίας στην ενημέρωση και τη διαβούλευση και όχι σε όλα τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Διάφορες οδηγίες (Directive 98/59/EC, 2001/23/EC, 2001/86/EC, 2002/14/EC, 2004/25/EC, 2009/38/EC) σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθορίζουν τις ακριβείς υποχρεώσεις σχετικά με την ενημέρωση και τη διαβούλευση στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης. Αυτές οι οδηγίες και οι υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές πρέπει να τηρούνται πλήρως και από τις εταιρείες στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει σήμερα.

Όπως σωστά έχετε αναφέρει στις τελευταίες ομιλίες σας, «μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μόνο εάν το κάνουμε μαζί». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της υφιστάμενης νομοθεσίας για τη συμμετοχή των εργαζομένων και η πλήρης εφαρμογή των δικαιωμάτων ενημέρωσης, διαβούλευσης και συμμετοχής των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλιστούν κοινωνικά βιώσιμες και δίκαιες διαδικασίες αναδιάρθρωσης που βασίζονται στον σεβασμό των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, σε αυτή τη δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της κρίσης του COVID-19 στην εταιρεία, τις θέσεις εργασίας, τις συνθήκες εργασίας καθώς και για τυχόν προβλεπόμενες αποφάσεις ή διαδικασίες αναδιάρθρωσης – εάν υπάρχουν. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο και πόρους -συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε εμπειρογνώμονες- για να αξιολογήσουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις σχετικά με αποφάσεις που έχουν αρνητικές, κοινωνικές συνέπειες -όπως η αναστολή λειτουργίας, οι απολύσεις κ.λπ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πρέπει να έχουν την ευκαιρία μιας πραγματικής διαβούλευσης με τη διοίκηση σχετικά με τις αποφάσεις και τυχόν πιθανές εναλλακτικές λύσεις, πριν ληφθούν οποιεσδήποτε επιλογές.

Θα πρέπει να επιβάλλονται αποτρεπτικές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα δικαιώματα στην ενημέρωση, τη διαβούλευση και την συμμετοχή όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επίσης επείγουσα ανάγκη η εφαρμογή μέσω μιας Οδηγίας της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων της ΕΕ για τα δικαιώματα ενημέρωσης και διαβούλευσης για τους εργαζόμενους και τους δημοσίους υπαλλήλους σε κεντρικές, κυβερνητικές διοικήσεις.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει επείγουσες και αποφασιστικές δράσεις έναντι των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών εταιρειών, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τηρούνται τα δικαιώματα ενημέρωσης, διαβούλευσης και συμμετοχής των εργαζομένων και ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης. Αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια ανακοίνωση στην οποία θα γίνεται σαφής αναφορά στις υποχρεώσεις της διοίκησης που απορρέουν από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει σε αυτόν τον κεντρικό τομέα.

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

BrandoBenifei, Ιταλία – S&D, DimitriosPapadimoulis, Ελλάδα -GUE/NGL, CindyFranssen, Βέλγιο – EPP, DietmarKöster, Γερμανία – S&D, TanjaFajon, Σλοβενία - S&D, NikolajVillumsen, Δανία - GUE/NGL,MargaridaMarques, Πορτογαλία - S&D, SandroGozi, Γαλλία – Renew, MarianneVind, Δανία -S&D, MarisaMatias, Πορτογαλία -GUE/NGL,MarcBotenga, Βέλγιο - GUE/NGL,BettinaVollath, Αυστρία-S&D, CorneliaErnst, Γερμανία - GUE/NGL,SylvieBrunet,Γαλλία – Renew, MilanBrglez, Σλοβενία - S&D, MarcAngel, Λουξεμβούργο- S&D,PetraDeSutter, Βέλγιο – Greens/EFA, AgnesJongerius, Ολλανδία- S&D, EstrellaDurá Ferrandis, Ισπανία- S&D, SvenGiegold, Γερμανία – Greens/EFA, PierfrancescoMajorino, Ιταλία – S&D, ElisabettaGualmini, Ιταλία – S&D,DanielaRondinelli, Ιταλία – ΝΑ,KatrinLangensiepen, Γερμανία – Greens/EFA, KláraDobrev, Ουγγαρία - S&D,LeïlaChaibi, Γαλλία- GUE/NGL, MariaWalsh, Ιρλανδία– EPP,EvelynRegner, Αυστρία - S&D, José Gusmão, Πορτογαλία -GUE/NGL, AlexisGeorgoulis, Ελλάδα -GUE/NGL, HeléneFritzon, Σουηδία- S&D,JohanDanielsson, Σουηδία- S&D, AlíciaHoms, Ισπανία- S&D

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)