to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 28.01.2020

Πολιτική

Στην Ολομέλεια το επίδομα γέννησης - Νομοθετεί διακρίσεις με βάση την καταγωγή η ΝΔ

Υπερδιπλασιάζεται αυθαίρετα η απαιτούμενη διάρκεια παραμονής για τους πολίτες τρίτων χωρών ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων: πάει στα 12 χρόνια, από τα πέντε, που ήταν ως τώρα - Η κυβέρνηση διαφημίζει το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ ως «ουσιαστικό, αποτελεσματικό μέτρο για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης» (!) - Θεανώ Φωτίου: Αποκλείονται χιλιάδες δικαιούχοι - Τιμωρητικά, αντιπαιδαγωγικά και αντιεκπαιδευτικά κριτήρια - Νομοθετείται διάκριση ανάλογα με την καταγωγή


 Προς ψήφιση τίθεται σήμερα, Τρίτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις». Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, αναφέρει πως «αιχμή του νομοσχεδίου είναι η χορήγηση επιδόματος γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ», ενώ προσθέτει ότι «η θέσπιση του επιδόματος γέννησης εντάσσεται ως ουσιαστικό, αποτελεσματικό μέτρο για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης». Λες και αρκεί ένα επίδομα, και δεν χρειάζεται ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων κοινωνικής προστασίας για να αναχαιτιστεί το πολυεπίπεδο φαινόμενο της δημογραφικής συρρίκνωσης.

Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων ευρώ η κάθε μία. Ως προϋποθέσεις χορήγησης του προβλέπονται εισόδημα έως 40.000 ευρώ, η υποβολή φορολογικής δήλωσης και, για πολίτες τρίτων κρατών, η δωδεκαετής διαμονή στη χώρα. Σημειώνεται ότι το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Με το νομοσχέδιο, συνδέεται ακόμα, για πρώτη φορά, η χορήγηση επιδομάτων με την «επαρκή φοίτηση» του παιδιού στο σχολείο. Συγκεκριμένα, εισάγεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων παιδιού και στέγασης η «επαρκής και τεκμηριωμένη» φοίτηση του εξαρτώμενου τέκνου κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2020-2021.

Για το επίδομα γέννησης, η δαπάνη για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ ενώ για κάθε επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Δυσχεραίνει τη χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες

Στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται, υπερδιπλασιάζεται η απαιτούμενη διάρκεια παραμονής ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, στα 12 χρόνια, για τους πολίτες τρίτων χωρών - από τα πέντε, που ήταν ως τώρα. Η δωδεκαετία κρίνεται - αυθαίρετα - από το υπουργείο «διάστημα ικανό για την ανάπτυξη βιοτικού δεσμού με τη χώρα».

Τέλος, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, θεσπίζεται ενιαία μέρας πληρωμής των επιδομάτων η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Θ. Φωτίου: Με προκάλυμμα το επίδομα γέννησης, η ΝΔ στερεί από χιλιάδες δικαιούχους τρία άλλα βασικά επιδόματα

«Το νομοσχέδιο, με προκάλυμμα το επίδομα γέννησης, στην ουσία υπονομεύει την προσπάθεια για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, αφού στερεί από χιλιάδες δικαιούχους τρία βασικά επιδόματα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος: το ΚΕΑ, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού που σχεδίασε και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι περικοπές που κρύβονται στις λοιπές διατάξεις που επιχειρεί η Ν.Δ. να περάσουν ανώδυνα», τόνισε η Θεανώ Φωτίου μιλώντας το πρωί της Τρίτης 28/1 στην Ολομέλεια (διαβάστε αναλυτικά).

Η κυβέρνηση θέλει να το εμφανίσει το νομοσχέδιο "επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις" ως "κοινωνικό" και στις διατάξεις του κρύβει μια άκρως διχαστική και αντικοινωνική πολιτική, επισημαίνει παράλληλα η Θεανώ Φωτίου σε άρθρο της στην «Εποχή».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)