to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 29.01.2020

Πολιτική

Ξέχασε να διαβάσει τον μισό Κώδικα Δεοντολογίας της Κομισιόν: Η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλυψε τον Μ. Σχοινά

Για να καλύψει η πρόεδρος τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μαργ. Σχοινά στο Συνέδριο της ΝΔ, αποσιωπά και παραβλέπει το άρθρο 9 που αναφέρει ότι «τα μέλη (της Κομισιόν) οφείλουν να απέχουν από δημόσιες δηλώσεις ή παρεμβάσεις για λογαριασμό οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος ή οργάνωσης κοινωνικών εταίρων των οποίων είναι μέλη!».


Απάντηση στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής μεροληψίας του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, στο Συνέδριο της ΝΔ έδωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν με μια αναμενόμενα μονομερή απάντηση δίνει κάλυψη στον Αντιπρόεδρό της, αναφέροντας ότι η ομιλία του Μαργαρίτη Σχοινά στο συνέδριο της ΝΔ «δεν πρέπει να εκληφθεί ως παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική πολιτική ζωή, αλλά ως προσωπική άποψη που καλύπτεται από το άρθρο 9, παράγραφος 3, δεύτερο εδάφιο του Κώδικα Δεοντολογίας».

Η μονομερής απάντηση της Προέδρου της Κομισιόν προβαίνει σε επιλεκτική επίκληση διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, σκόπιμα αποσιωπά και παραλείπει να αναφέρει ότι τα μέλη της Κομισιόν μπορούν να είναι μέλη εθνικών πολιτικών κομμάτων και ότι έχουν το δικαίωμα της προσωπικής τους άποψης, ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 3, εδάφιο πρώτο του Κώδικα που η ίδια επικαλείται, «τα μέλη οφείλουν να απέχουν από δημόσιες δηλώσεις ή παρεμβάσεις για λογαριασμό οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος ή οργάνωσης κοινωνικών εταίρων των οποίων είναι μέλη, εκτός από την περίπτωση που θέτουν υποψηφιότητα σε εκλογές/συμμετέχουν σε προεκλογική εκστρατεία σύμφωνα με την παράγραφο 2».

Υπενθυμίζεται ότικατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, την 1η Δεκεμβρίου 2019, την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Μ. Σχοινάς καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο Μ. Σχοινάς, αφού έπλεξε το εγκώμιο της παράταξής του, έκανε λόγο για «5ετή επέλαση των λαϊκιστών» και ανέφερε ότι η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ τέθηκε σε κίνδυνο «εξαιτίας κάποιων μαθητευόμενων μάγων ,που θέλησαν να κτίσουν καριέρες στις πλάτες των Ελλήνων, και μάλιστα των πιο αδύναμων Ελλήνων, που υποτίθεται ότι εξέφραζαν».

Συνέχισε δε και με σχετική ανάρτηση, στην οποία ανέφερε ότι με τη ΝΔ στην κυβέρνηση «η Ελλάδα ξαναβρίσκει τον δρόμο της σοβαρότητας, της σταθερότητας, του ευρωπαϊκού ορθού λόγου και της χρηστής διακυβέρνησης».

Δημ. Παπαδημούλης: «Διαπιστώνω ότι ο κ. Σχοινάς, μετά την καταγγελία μας, είναι πλέον προσεκτικότερος στις δημόσιες παρεμβάσεις του όταν αναφέρεται στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας»

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση:

«Διαπιστώνω ότι, παρά την αναμενόμενα μονομερή απάντηση της Προέδρου της Κομισιόν για το ατόπημα του Έλληνα Αντιπροέδρου της Κομισιόν, η καταγγελία μας ήταν αναγκαία. Ο κ. Σχοινάς είναι πλέον προσεκτικότερος στις δημόσιες παρεμβάσεις του, όταν αναφέρεται στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας».

Ο Κώδικας Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής βρίσκεται εδώ: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018D0221(02)&from=EN

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση προτεραιότητας με αίτημα γραπτής απάντησης P-004141/2019/rev.1 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis
Θέμα: Δηλώσεις πολιτικής μεροληψίας από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά

Την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σχοινάς παρευρέθηκε ως ομιλητής στο κομματικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Κατά την ομιλία του1 , προέβη σε σαφείς δηλώσεις υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος, ενώ καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον της προηγούμενης Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ τέθηκε σε κίνδυνο «εξαιτίας κάποιων μαθητευόμενων μάγων που θέλησαν να κτίσουν καριέρες στις πλάτες των Ελλήνων, και μάλιστα των πιο αδύναμων Ελλήνων, που υποτίθεται ότι εξέφραζαν». Συνέχισε δε, κάνοντας λόγο για «5ετή επέλαση των λαϊκιστών».

Μάλιστα, με σχετική ανάρτησή του, δήλωσε ότι, προφανώς με την παρούσα κυβέρνηση και όχι με την προηγούμενη, «Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τον δρόμο της σοβαρότητας, της σταθερότητας, του ευρωπαϊκού ορθού λόγου και της χρηστής διακυβέρνησης»2.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Πώς αξιολογεί τις ανωτέρω δηλώσεις του, με τις οποίες παρεμβαίνει ανοιχτά στην εσωτερική κομματική αντιπαράθεση της Ελλάδας, σε αντίθεση προς τη βασική υποχρέωση της Επιτροπής συνολικά, και του κάθε Επιτρόπου ατομικά, για πολιτική ουδετερότητα και αμεροληψία3;

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αποκατάσταση και μελλοντική εξασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας τόσο του Αντιπροέδρου κ.Σχοινά όσο και του συνόλου των μελών της Επιτροπής;

1https://nd.gr/omilia-toy-antiproedroy-tis-eyropaikis-epitropis-k-margariti-shoina-sto-13o-synedrio-tis-neas
2https://mobile.twitter.com/MargSchinas/status/1201116130393444352
3Άρθρα 17 ΣΕΕ, 245 ΣΛΕΕ και 10 Συνθήκης Συγχώνευσης.

Απάντηση της προέδρου von der Leyen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (15.1.2020)

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 του κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής1, τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν στην εθνική πολιτική ζωή ως μέλη εθνικών πολιτικών κομμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν υπονομεύει τη διαθεσιμότητά τους για υπηρεσία στην Επιτροπή και την προτεραιότητα που δίνεται στα καθήκοντα που έχουν απέναντι στην Επιτροπή έναντι της κομματικής τους δέσμευσης.

Η ομιλία του αντιπροέδρου κ. Σχοινά στο συνέδριο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής, πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της προαναφερθείσας διάταξης. Δεν πρέπει να εκληφθεί ως παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική πολιτική ζωή, αλλά ως προσωπική άποψη που καλύπτεται από το άρθρο 9 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο του Κώδικα Δεοντολογίας.

1ΕΕ C 65 της 21.2.2018, σ. 7.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)