to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ξεφτιλίζοντας τους τεχνοκράτες

Μόνο του άφησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υπερασπιστεί την κατάπτυστη τροπολογία στη Βουλή, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, σχετικά με τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.


 Λίγες μέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είχε δεσμευτεί ότι δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει στην αλλαγή στην οποία εντέλει προχώρησε προκειμένου να διορίσει τον Παναγιώτη Κοντολέοντα στη συγκεκριμένη θέση.  

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ δήθεν σύγχρονο, απαλλαγμένο από τις “αγκυλώσεις του παρελθόντος”. Αυστηρά προσηλωμένος στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού αλά Θάτσερ (there is no alternative), δόγμα που αντιμετωπίζει την πολιτική με τον τρόπο του business as usual, ο Κυρ. Μητσοτάκης επένδυσε πολλά στην “τεχνοκρατική” ταυτότητα. Ξεκινώντας από τη δική του εικόνα, επιχείρησε να δείξει πως δεν είναι απλώς ένας απόγονος ενός από τα μεγαλύτερα πολιτικά τζάκια της χώρας, αλλά πως είναι ένας πολιτικός με “καλές σπουδές στο εξωτερικό” και με σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της ΝΔ, προκειμένου να ελέγξει το εσωκομματικό πεδίο αλλά και να το μπολιάσει περαιτέρω με το δόγμα business as usual, άρχισε να φτιάχνει τον προσωπικό του στρατό στελεχώνοντας τον με πρόσωπα από την πιάτσα της αγοράς και από διανοούμενους που αν και ήταν στρατευμένοι στο “εκσυγχρονιστικό” μπλοκ, δεν είχαν θητεύσει σε κόμματα.

Την ίδια σύλληψη ακολούθησε και στον σχηματισμό κυβέρνησης, δίνοντας αρκετά υπουργεία σε εξωκομματικούς παράγοντες που αρμόζουν στο παραπάνω προφίλ. Ένας από αυτούς είναι και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τον οποίο διόρισε σε θέση υπουργού Επικρατείας με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Γ. Γεραπετρίτης, λοιπόν, ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε την περασμένη Παρασκευή να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά: Απόντος του πρωθυπουργού, ήταν εκείνος που υπερασπίστηκε πως ο επικεφαλής της ΕΥΠ δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει πτυχίο. Άχαρο καθήκον για κάποιον που πολιτεύεται με βασικό προσόν την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να λογαριάζει από τέτοιες λεπτές ευαισθησίες. Politics as usual.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)