to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 13.09.2016

Πολιτική

Αν. Ξανθός: Σύστημα Υγείας οργανωμένο με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων

Παρέμβαση του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού σε ειδική συζήτηση με θέμα «Ενδυναμώνοντας τα ανθρωποκεντρικά συστήματα Υγείας» στο πλαίσιο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης (Κοπεγχάγη)


Η συζήτηση για ένα ολοκληρωμένο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας, στην Ελλάδα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και αποτελεί κεντρική πολιτική στόχευση του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης. Από την ίδρυση του το ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας είχε νοσοκομειοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα, δεν αναπτύχθηκε η  ΠΦΥ, ειδικά στα αστικά κέντρα , και η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη εκχωρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα.  Έτσι   δημιουργήθηκε το ευνοϊκό «περιβάλλον» για τις διαχρονικές  παθογένειες   και στρεβλώσεις του ΕΣΥ, για την   έλλειψη  μηχανισμών ελέγχου, την προκλητή  ζήτηση, σπατάλη, συναλλαγή  με συμφέροντα, διαφθορά, για την αποσπασματική και  ανεπαρκή ιατρική παρακολούθηση των ασθενών  και,  τελικά, για την ανισότιμη  και αναποτελεσματική  φροντίδα  υγείας.    Αυτό το «περιβάλλον» αποτέλεσε το πρόσχημα για την επιβολή οριζόντων περικοπών στις δαπάνες υγείας στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας, για «παθητική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών  υγείας και μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους ασφαλισμένους, για αποκλεισμό των ανασφάλιστων από την υγειονομική φροντίδα και για αποδιοργάνωση του ΕΣΥ.

Σήμερα η κατάσταση στην Υγεία, εξαιτίας της πολιτικής προτεραιότητας που δόθηκε στη δημόσια περίθαλψη,   βελτιώνεται και  σταθεροποιείται παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας του ΕΣΥ , η καθολική πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας είναι εγγυημένη, ο κίνδυνος της «λειτουργικής κατάρρευσης» των δημόσιων δομών έχει οριστικά αποτραπεί και η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής.  

Η  στρατηγική όμως απάντηση στην υγειονομική κρίση, στην καθολική κάλυψη και αξιόπιστη φροντίδα του πληθυσμού και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη άσκηση της ιατρικής, είναι η ΠΦΥ ως πυλώνας ενός ανθρωποκεντρικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί στην  Υγεία, την οποία  με όραμα, σοβαρό σχέδιο, προσεκτικά  βήματα και σε συνεργασία με τον ΠΟΥ Ευρώπης , προωθούμε και υλοποιούμε σταδιακά.

Ο  πυρήνας του νέου μοντέλου είναι η αποκεντρωμένη δημόσια δομή  ΠΦΥ (τοπική μονάδα υγείας), ο οικογενειακός γιατρός και η διεπιστημονική ομάδα υγείας που έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, οι τομεοποιημένες υπηρεσίες και ο κοινοτικός προσανατολισμός τους, η ολιστική φροντίδα υγείας ( από την πρόληψη και τους εμβολιασμούς μέχρι τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων, τη σχολική και επαγγελματική υγιεινή, τη διαχείριση των ασθενών που έχουν ανάγκη πιο εξειδικευμένη φροντίδα, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση).

Επιταχύνουμε και επεκτείνουμε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αξιοποιώντας και πόρους του ΕΣΠΑ, την ανάπτυξη του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για τη διετία 2017-2018 προβλέπεται η δημιουργία 250 νέων δομών σε πάνω από 50 αστικές περιοχές της χώρας, με πρόσληψη περίπου 3200 εργαζομένων ( γιατρών-νοσηλευτών-επισκεπτών υγείας-κοινωνικών λειτουργών κλπ). Η παρέμβαση αυτή αναμένεται να μεταβάλλει πλήρως το αποδιοργανωμένο τοπίο της ΠΦΥ και να προσφέρει καθολική, ισότιμη, δωρεάν  και ποιοτική φροντίδα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που σήμερα τη στερούνται ή καταβάλλουν δυσβάστακτο κόστος.

Πρόκειται στην κυριολεξία για αλλαγή παραδείγματος στο χώρο της Υγείας:

  • από την αρρύθμιστη, αποσπασματική και ανεξέλεγκτη αγορά  στην οργανωμένη και συνεχή φροντίδα με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων.
  • από τη στενά θεραπευτική-επιδιορθωτική λογική του σημερινού συστήματος στην ενίσχυση της πρόληψης, της αγωγής υγείας , και της Δημόσιας Υγείας. 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)