to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αν. Ξανθός: Στόχος η χρηστή διοίκηση στο χώρο της υγείας, τέλος στο πάρτυ συμφερόντων (βίντεο)

Όλος ο υγειονομικός χώρος ξέρει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένας «μηχανισμός αδιαφανούς διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού» τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην εκπομπή των Λυριτζή-Οικονόμου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ


«Για την περίοδο (2012 - 2014) που ελέγχθηκε από το Ειδικό Σώμα Επιθεωρητών αποδίδονται ευθύνες διαχείρισης σοβαρές εγκαλούνται πρόσωπα της διοίκησης, εγκαλούνται ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν προκύπτει θέμα πολιτικής ευθύνης για τις κυβερνήσεις οι οποίες τις διόρισαν;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προσθέτοντας «ότι είναι κρίσιμο ζήτημα για το υπουργείο «να εδραιώσουμε ένα κλίμα χρηστής διοίκησης στο σύστημα υγείας, όλοι ξέρουν ότι σε αυτό το χώρο υπήρχε ένα πάρτυ, πολλαπλά συμφέροντα, αδιαφανείς συναλλαγές, σπατάλη, προκλητή ζήτηση και εκμετάλλευση του αρρώστου».

«Δεν έχουμε λόγο να προσφέρουμε πολιτική ασυλία σε αυτές τις σκιές του παρελθόντος», συμπλήρωσε ο υπουργός ενώ, όπως είπε το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει ήδη διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα.

«Το πολιτικό ενδιαφέρον στην υπόθεση με το ΚΕΕΛΠΝΟ έγκειται στο ότι είχαμε έναν οργανισμό εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας ο οποίος δεν είχε ποτέ την έξωθεν καλή μαρτυρία. Όλος ο υγειονομικός χώρος ξέρει ότι ήταν ένας «μηχανισμός αδιαφανούς διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού». Όπως πρόσθεσε μάλιστα, υπήρξαν και στο παρελθόν εντολές ελέγχου, αλλά ποτέ δεν προχώρησαν.

Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια με το φάρμακο

Δεν θα επιτρέψουμε να παιχτούν παιχνίδια με το φάρμακο ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο υπουργός υγείας σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, στο ΣΚΑΙ.

Κεντρική πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Με δυσκολία και με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης επετεύχθη να μην υπάρξει επίπτωση σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη. Ενώ όπως υποστήριξε 200 εκ. ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για φάρμακα.

Ανέφερε ότι μετά από μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση η χρονιά αυτή θα είναι καλύτερη για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και όπως είπε θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης στα νοσοκομεία σε σχέση με τα κονδύλια μίλησε ο υπουργός.

Τέλος, άφησε αιχμές για διοικητές που δεν αξιοποίησαν το κονδύλι για φάρμακα πρώτης ανάγκης αλλά για άλλες δαπάνες. «Υπήρξαν ανοιχτά φαινόμενα διοικητών που δημιούργησαν πρόβλημα, στα όρια παρέμβασης του εισαγγελέα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρώτη φορά συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης των διοικητών και στέλεχος της αντιπολίτευσης

Για πρώτη φορά έχουμε παραμονή διοικητών στα νοσοκομεία 11 μήνες, μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Στο παρελθόν αυτή η αλλαγή γινόταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ενώ «ποτέ δεν έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα η αλλαγή των διοικήσεων των νοσοκομείων». Η προηγούμενη επιτροπή είχε δώσει στον υπουργό τα ονόματα των διοικητών με αλφαβητική σειρά, χωρίς καμία αξιολόγηση τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Υπήρξε μια διαδικασία αξιολόγησης πάνω σε 10 συγκεκριμένους στόχους από τις διοικήσεις των ΥΠΕ με βάση του τριετές συμβολαίου που είχαν υπογράψει. Οι διοικήσεις ων ΥΠΕ μας έστειλαν τις βαθμολογήσεις των διοικητών με βάση τους στόχους. Μετά υπήρξε η διαδικασία της προφορικής συνέντευξης. Δεν ήταν υποχρεωτική από το νόμο, η προφορική συνέντευξη , η κυβέρνηση το έθεσε επιπλέον ώστε να μην κριθούν μόνο από ένα βιογραφικό και στοιχεία. Διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι συνεντεύξεις κράτησαν δύο λεπτά, όπως κατηγορείται, αντίθετα κράτησαν 15 λεπτά.

Στην πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν έμπειροι επιστήμονες και όχι πολιτικά στελέχη, δύο άνθρωποι με θεσμική εκπροσώπηση του ΑΣΕΠ και επιπλέον συμμετείχε και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι δεν δικαιούνται αποζημίωσης οι διοικητές που θα φύγουν και είναι «προκλητικό» να απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)