to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 06.07.2016

Πολιτική

Α. Ξανθός: Σταμάτησε η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης, απαξίωσης και αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης των προηγούμενων χρόνων

“Στέλνουμε σήμα ότι σταμάτησε η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης”, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας σε συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ.


Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια μνημονίου, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την υγεία, ολοκληρώθηκαν παλαιότερες κρίσεις για προσλήψεις γιατρών και προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με στόχο τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σε συνάντηση που είχαν σήμερα προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

 

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, έκαναν εκτεταμένη αναφορά στο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών, επισημαίνοντας ότι οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενώ παράλληλα έχουν ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν φτάσει στα όρια του burn- out.

 

Επίσης, τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, η ανάγκη επίσπευσης των κρίσεων για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός των νοσοκομείων αλλά και οι επιθέσεις που δέχονται συχνά γιατροί και προσωπικό, οι οποίες χρήζουν νομικής υποστήριξης.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για βιώσιμη έξοδο από την κρίση προς όφελος των αδύναμων και των πληγέντων από τα μέτρα της λιτότητας. «Για να πετύχει αυτή η πολιτική, πρέπει να υπάρξει συστράτευση των πιο έντιμων, των πιο αξιόπιστων και των πιο έγκυρων επιστημονικά δυνάμεων που έχει το σύστημα υγείας, έτσι ώστε σταδιακά να βελτιωθεί η καθημερινότητα και να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών στον κόσμο που τις έχει ανάγκη», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

 

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε λεπτομερώς στα οικονομικά μεγέθη και την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, τονίζοντας ότι αυξήθηκε το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από τα 297 εκ. ευρώ στα 335 εκ. ευρώ και εξασφαλίσθηκε 1,5 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί ως οικονομικό κίνητρο για μηνιαίο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε 311 γιατρούς που υπηρετούν, ή θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία ψήφισης του παράλληλου προγράμματος.

Ο κ. Ξανθός, τους τόνισε, επίσης, ότι επειδή προέρχεται από το ΕΣΥ, γνωρίζει πολύ καλά ότι το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία είναι κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο - τόσο σε εργασιακό, όσο και σε μισθολογικό επίπεδο - και γι' αυτό θα πρέπει να δοθεί το σήμα ότι σταμάτησε η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης, απαξίωσης και αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης των προηγούμενων χρόνων.

 

Ακόμη ενημέρωσε την Ομοσπονδία για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, το νομοσχέδιο για τις προμήθειες που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα προχωρήσει μέσα στο φθινόπωρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)