to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 07.02.2017

Πολιτική

Α. Ξανθός: Προτεραιότητα η πρόσβαση στα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος

Η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής, είναι κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 2ο συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας.


Όπως τόνισε, αυτό που καταγράφεται επίσημα τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι οι τιμές των νέων φαρμάκων αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που είναι οικονομικά απρόσιτα για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες.

 

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για καθορισμό δίκαιης τιμής στα καινοτόμα φάρμακα και τόνισε ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν αποτελούν παραδείγματα γνήσιας καινοτομίας, αλλά είναι συχνά προϊόντα που ακολουθούν το πρότυπο ήδη καθιερωμένου προϊόντος ή έχουν υποβληθεί σε μικροτροποποιήσεις, η δε έγκρισή τους χορηγείται, κυρίως μέσω συμπληρωματικών επεκτάσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

 

«Το φάρμακο είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος, όπου η οικονομία της αγοράς έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να λειτουργήσει με όρους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος» επισήμανε και ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα.

Τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου εθνικού συστήματος Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, στο πλαίσιο του οποίου θα είναι δυνατή η αξιολόγηση των φαρμάκων προστιθεμένης αξίας σε σύγκριση με τη βέλτιστη διαθέσιμη εναλλακτική, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο καινοτομίας και η ανάλυση κόστους-οφέλους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας ενός μεταβατικού σταδίου το οποίο ελπίζουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και παράλληλα προχωρούμε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του ανεξάρτητου οργανισμού ΗΤΑ, ο οποίος ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2017» ανέφερε.

Σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο ο Α. Ξανθός έκανε λόγο για εμβάθυνση της διευρωπαϊκής συνεργασίας και διακρατική συνεργασία στο θέμα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ).

«Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα δεν διασφάλισαν ούτε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο, ούτε τη βιωσιμότητα του δημοσίου Συστήματος Υγείας. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, ενός νέου ισχυρού κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα στην Πολιτεία, στην κοινωνία και στους φορείς της αγοράς φαρμάκου» τόνισε και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και θεωρούμε πως με την ώριμη και ειλικρινή συνεργασία όλων των μερών της αλυσίδας του φαρμάκου θα τα καταφέρουμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)