to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 29.06.2016

Πολιτική

Α. Ξανθός: Κλείνει ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας

Κλείνει ο κύκλος της παρατεταμένης υποχρηματοδότησης, της εγκατάλειψης και της αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης με εργαζόμενους του Ιπποκρατείου.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Αυτό που εμείς ισχυριζόμαστε είναι ότι έκλεισε ο κύκλος της παρατεταμένης υποχρηματοδότησης, εγκατάλειψης και αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών . Προφανώς δεν μπορούμε να επανέλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα, όμως κάνουμε πολύ συστηματικές προσπάθειες να καλύψουμε τα πιο επείγοντα κενά, να αποκαταστήσουμε λίγο την εύρυθμη λειτουργία και τον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά και φάρμακα, να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό τους αξιοποιώντας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρώπης και να ενισχύσουμε χρηματοδοτικά σε βάθος τριετίας το δημόσιο σύστημα υγείας». .

Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι σε λίγο καιρό θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο μεσοπρόθεσμο, στο οποίο θα αποτυπώνεται η σταδιακή ενίσχυση με περισσότερους πόρους, και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι γίνονται παρεμβάσεις εξυγίανσης στο σύστημα προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει θέμα πώς λειτουργεί όλο το σύστημα προμηθειών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία. Παρά το ότι έχουν συμπιεστεί οι προϋπολογισμοί, υπάρχουν περιθώρια πιο ορθολογικής διαχείρισης αυτών των περιορισμένων πόρων που υπάρχουν, και φυσικά προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τα νοσοκομεία- κορμός, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο σύστημα υγείας, όταν έχουν και περιφερειακή εμβέλεια. Ένα τέτοιο είναι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, το οποίο έχει πολύ σημαντικά τμήματα, είναι Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, έχει πολύ ανεπτυγμένες χειρουργικές κλινικές, έχει εξειδικευμένες μονάδες που πρέπει να στηριχθούν», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Θα λειτουργήσει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Ιπποκράτειου

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμη ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Ιπποκράτειου, και ότι θα ανοίξει Ψυχιατρική Κλινική στο ίδιο νοσοκομείο, στο χώρο των δύο Δερματολογικών Κλινικών, οι οποίες θα μεταφερθούν στο παλιό νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη ψυχική υγεία και ότι επίκειται σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι.

Θα καλυφθούν τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές

Αναφερόμενος στα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι θα απορροφηθεί ποσό ενός δισεκατομμύριου από την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου συστήματος υγείας και θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα 1,2 δισεκατομμύρια που χρωστάει σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας στους προμηθευτές .

«Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2016 να καλύψουμε το 1 δισεκατομμύριο. Ήδη, με αυτή την παρέμβαση έχουμε συμφωνήσει να καλύψουμε τα 68 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρωστάει το “Παπαγεωργίου” στους προμηθευτές του, άμεσα, και θα υπάρξει ένα κλίμα πιο σταθερής και εύρυθμης χρηματοδότησης αυτού του νοσοκομείου, χωρίς την πίεση των προμηθευτών και χωρίς άγχος ότι δεν μπορεί να προσφέρει τις εξαιρετικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει. Εμείς θέλουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη, το υπουργείο Υγείας να έχει δαπανήσει περίπου 700 εκατομμύρια από το ένα δισεκατομμύριο, καλύπτοντας εντάλματα και πληρωμές σε προμηθευτές και φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτό θα είναι μια πολύ σημαντική χρηματοδοτική ένεση στο σύστημα υγείας,. Το έχουμε προωθήσει και θα δώσουμε κατευθύνσεις στους νέους διοικητές» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Προσλήψεις μονίμων στα νοσοκομεία για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια

Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι αυτήν την περίοδο, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αρχίζουν να τοποθετούνται μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και για πρώτη φορά από το 2011 και μετά, προκηρύσσονται θέσεις 760 γιατρών ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Επτά από αυτές αφορούν το ΨΝΘ και 12 το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει ένας σχεδιασμός, υπάρχει πολιτική βούληση, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες, αλλά δυστυχώς δίνουμε μεγάλη μάχη με το χρόνο και τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. Ο πρώτος διαγωνισμός, η προκήρυξη 4Κ και 5Κ, προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο και αυτές τις μέρες με πολύ μεγάλη πίεση και κινητοποίηση καταφέρνουμε να διοριστούν οι πρώτοι 985 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Ακολουθεί η δεύτερη δέσμη που είναι 1.700 άτομα, πλην ιατρικού προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, και ολοκληρώνουμε τις προσλήψεις, αυτή την περίοδο, 500 ατόμων στις ΜΕΘ (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές). Έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο για πρόσληψη επικουρικών. Έχουμε προσλάβει 1.180 το τελευταίο οκτάμηνο κι έχουμε ενεργοποιήσει πάνω από 300 από παλιές κρίσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ που αυτή την περίοδο τοποθετούνται σιγά-σιγά» δήλωσε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη συγκροτημένη παρέμβαση για ενίσχυση του ΕΣΥ από την αρχή της κρίσης.

Αλυσοδέθηκε εργαζόμενος στο «Άγιος Δημήτριος» σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την επίσκεψη του κ. Ξανθού στο Ιπποκράτειο, εργαζόμενος, συνδικαλιστής στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος αλυσοδέθηκε μπροστά στην πύλη του Ιπποκράτειου κάνοντας καταγγελίες για τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του κ. Ξανθού με τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ότι οι οργανικές θέσεις προσωπικού, πλην ιατρικού, στο Ιπποκράτειο είναι 1.853 και υπηρετούν 1.151, ότι στους νοσηλευτές οι ελλείψεις φτάνουν στο 40,5% , στους τραυματιοφορείς στο 72% και στο παραϊατρικό προσωπικό στο 30%.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Μπίτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί κατά 50% από το 2011, ενώ έχει αυξηθεί κατά 30-35% ο αριθμός των ασθενών που απευθύνονται στο νοσοκομείο.

«Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι τεράστιες. Δουλεύουμε με επικινδυνότητα. Το τμήμα ακαταλόγιστων με 55 ασθενείς, απόγευμα και νύχτα δουλεύουν ένας άνδρας και μία γυναίκα. Η χρηματοδότηση γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ χρωστάμε ήδη τον προϋπολογισμό του 2016», πρόσθεσε ο κ Μπίτσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)