to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 02.02.2021

Πολιτική

Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για άρση του καθεστώτος της πατέντας

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες από κοινού με άλλες χώρες που έχουν μικρή διαπραγματευτική δυνατότητα», τονίζει ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Α. Ξανθός σε ραδιοφωνική συνέντευξή του


Στον ραδιοφωνικό σταθμό real fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός. Ο πρώην Υπουργός Υγείας ανάφερε:

«Η εικόνα είναι δύσκολη. Υπήρξε μία υποχώρηση των κρουσμάτων και της πίεσης στο σύστημα υγείας λίγο μετά τις γιορτές, αλλά αυτή η εικόνα δείχνει να αντιστρέφεται εν μέσω και της χαλάρωσης του lockdown.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία διεθνώς με την εμφάνιση των νέων μεταλλαγμένων στελεχών, που είναι πολύ πιο μεταδοτικά. Αν και δεν έχει τεκμηριωθεί κατά πόσο προκαλούν πιο σοβαρή νόσηση, ενώ για την ώρα υπάρχει η διαβεβαίωση ότι οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα υφιστάμενα εμβόλια.

Ωστόσο η εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι πάρα πολύ αργή, με την Κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτός ο ρυθμός οφείλεται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις εταιρείες. Τι κάνει όμως η Κυβέρνηση για αυτό;

Είναι σημαντικό ότι έγινε η κεντρική διαπραγμάτευση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις φαρμακοβιομηχανίες, οι συμφωνίες ωστόσο που τα αναλυτικά στοιχεία τους τώρα βγαίνουν στη δημοσιότητα, δεν είχαν ενσωματώσει προβλέψεις για περισσότερες δόσεις στην πρώτη κρίσιμη φάση

Και να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι κρίσιμο μόνο να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φαρμακοβιομηχανιών.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι η άρση του καθεστώτος της πατέντας. Είναι η μόνη σοβαρή προοπτική για να εξασφαλιστεί η προμήθεια των εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που πρόσβαση στα εμβόλια έχει μόνο το 1/3 των χωρών του πλανήτη. Είναι αρνητικά εντυπωσιακό ότι το 16% του παγκόσμιο πληθυσμού έχει εξασφαλίσει το 60% των εμβολίων. Όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ηθικής αποτυχίας, καθώς αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν μπορεί να είναι κανείς ασφαλής.

Και βέβαια από μόνο του το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει την πανδημία, καθώς χρειάζεται καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση, αξιόπιστη ιχνηλάτηση, στοχευμένη πρόληψη, ενίσχυση του ΕΣΥ και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες. Και αλίμονο αν το εμβόλιο και οι θεραπείες μπαίνουν αντιπαραθετικά στη δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όποιες θεραπείες τεκμηριώνεται μέσα από κλινικές μελέτες ότι είναι αξιόπιστες πρέπει να είναι προσβάσιμες στη χώρα μας. Πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα η ελληνική Πολιτεία και σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα το εμβολιασμού είναι κομβικό. Αυτό είναι το πεδίο που η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες από κοινού με άλλες χώρες που έχουν μικρή διαπραγματευτική δυνατότητα. Εμάς μας συμφέρει ως χώρα να ενισχυθεί η κεντρική διαπραγματευτική γραμμή της ΕΕ και η υπέρβαση της πατέντας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η προμήθεια των εμβολίων.

Η κυβέρνηση ωστόσο κινείται σε άλλη κατεύθυνση. Παίρνει πρωτοβουλίες εντελώς άκαιρα προς την κατεύθυνση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Δεν μπορούμε να συζητάμε για προνομιακή μεταχείριση των εμβολιασμένων όταν έχει εμβολιαστεί μόλις το 2% του πληθυσμού και όταν δεν έχει αποδειχθεί ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν.

Η γρήγορη ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια στοιχειώδη κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ότι στη διακοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκρίθηκε ψήφισμα για την άρση της πατέντας με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά με στήριξη και από βουλευτές ακόμη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)