to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 21.04.2017

Πολιτική

Ανδ. Ξανθός: Από το δεύτερο εξάμηνο του '17 οι ΤΟΜΥ, πάνω από 3.000 οι προσλήψεις

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα είχε εγκαταλειφθεί, είχαν αποδιοργανωθεί οι δημόσιες δομές. Κάνουμε όμως μια προσπάθεια αυτή την περίοδο, να στηρίξουμε και τις υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ - ιδιαίτερα τα εργαστήριά τους - αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες που μπορούν να προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Άρα, παράλληλα με στήριξη σημερινών δομών, αναπτύσσουμε τις νέες δομές, τις πιο αποκεντρωμένες, που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της ολιστικής φροντίδας και της πρόληψης»


Ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του Ιουνίου και το δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές, οι λεγόμενες ΤΟΜΥ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, θα υπάρξει μια διασπορά 239 τέτοιων δομών πανελλαδικά - και στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης φυσικά, και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

«Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε κυρίως τους νέους γιατρούς, ότι είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους συναδέλφους, οι οποίοι σήμερα, δυστυχώς, μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό. Είναι ένα στοίχημα λοιπόν να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, να δώσουμε όσο είναι δυνατόν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα. Έχουμε πει ότι το αρχικό μισθολογικό επίπεδο θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή του επιμελητή Α, ακριβώς για να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους νέους γιατρούς να επιλέξουν αυτή την κατεύθυνση. Οι δομές αυτές θα στελεχωθούν με τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. Φυσικά θα υπάρχουν και νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κι επισκέπτες υγείας και η προσπάθειά μας είναι να ενισχύσουμε την προληπτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, την εξωστρέφεια του ΕΣΥ, την παρέμβασή του στην κοινότητα, την αγωγή υγείας στα σχολεία - δράσεις που στοχεύουν στη συνολική προαγωγή της υγείας των πολιτών και όχι απλώς στην περίθαλψη», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Το σχέδιο για την κάλυψη των δομών αυτών προβλέπει 3.050 προσλήψεις, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στον Μάιο και η χρηματοδότηση θα είναι από ευρωπαϊκούς πόρους και έχει εξασφαλιστεί για την πρώτη τετραετία. «Στην αρχή, η χρηματοδότηση θα είναι από ειδικό τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια από τα ΠΕΠ των Περιφερειών. Υπάρχει ένας καλός σχεδιασμός, και το πλάνο είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε με το πέρας του προγράμματος να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους, της λειτουργίας αυτού του νέου συστήματος. Θεωρούμε ότι είναι μια παρέμβαση-τομή στη λειτουργία του ΕΣΥ, το οποίο ήταν αμιγώς νοσοκομειοκεντρικό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πρωτοβάθμια φροντίδα είχε εγκαταλειφθεί δυστυχώς και ιδιαίτερα μετά το 2014 που υπήρξε ο νόμος 4238, ο οποίος ουσιαστικά εξώθησε πάνω από 3.000 γιατρούς μαζικά σε έξοδο από το δημόσιο σύστημα υγείας - είχαν αποδιοργανωθεί οι δημόσιες δομές. Κάνουμε όμως μια προσπάθεια αυτή την περίοδο, να στηρίξουμε και τις υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ - ιδιαίτερα τα εργαστήριά τους - αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες που μπορούν να προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Άρα, παράλληλα με στήριξη σημερινών δομών, αναπτύσσουμε τις νέες δομές, τις πιο αποκεντρωμένες, που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της ολιστικής φροντίδας και της πρόληψης», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ο στόλος του ΕΚΑΒ ενισχύεται και πρόσθεσε ότι χτες υπογράφηκε συμφωνία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την οποία θα ανανεωθεί κατά 22% ο γερασμένος στόλος των ασθενοφόρων. Σημείωσε ακόμη, ότι πέρσι το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε με 90 καινούργια ασθενοφόρα, ύστερα από μία 7ετία μπλοκαρισμένων διαγωνισμών, και ότι προσλήφθηκαν 187 διασώστες-πληρωμάτα ασθενοφόρων -μόνιμο προσωπικό. Φέτος έχουν προκηρυχθεί πάνω από 100 και βρίσκονται στη φάση των κρίσεων.

«Ενισχύουμε σταδιακά και το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού, για να αναπτυχθεί ένα σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας με μία διασπορά σε όλη τη χώρα ώστε να μην έχουμε προβλήματα και η ανταπόκριση στα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά να είναι η συντομότερη δυνατή. Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή την περίοδο έχουμε εξασφαλίσει, για παράδειγμα, από την Περιφέρεια Αττικής μία σημαντική ενίσχυση 40 εκατομμυρίων ευρώ, που θα στηρίξουν εξοπλισμό και υποδομές στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Πάντα έχουμε μια διαρκή επικοινωνία και πρόσκληση προς τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, στον βαθμό που υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι να επενδυθούν και να βοηθηθεί το ΕΣΥ. Ενδεχομένως καμιά φορά πολλά πράγματα κολλάνε στη συνήθη γραφειοκρατία την υπηρεσιακή. Θα το δούμε αυτό και θα το προωθήσουμε σε συνεννόηση με διοίκηση του ΕΚΑΒ», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στην οποία επισημαίνεται η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, λόγω κουρέματος των χρεών του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ξανθός είπε: «Μάλλον χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση οι ερωτώντες βουλευτές. Το Παπαγεωργίου βρίσκεται για πρώτη φορά σε ένα καθεστώς μεγάλης δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πέρσι δώσαμε 68 εκατομμύρια. ευρώ, αποπληρώθηκαν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Έχει δώσει επίσης ο ΕΟΠΥΥ 71 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα χρήματα δεν έχουν δοθεί την τελευταία δεκαετία νομίζω. Αυτές τις ημέρες υπογράψαμε τη δυνατότητα ενίσχυσης του νοσοκομείου με 29 επικουρικούς γιατρούς. Ξέρουμε πολύ καλά τον ειδικό ρόλο και τον σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο που παίζει αυτό το νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και είναι βούλησή μας να το στηρίξουμε και με την επαρκή χρηματοδότηση που είναι αναγκαία, αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται, παρ' ότι είναι μια ειδική κατηγορία νοσοκομείου. Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό κλίμα και σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Μάλλον ήταν ατυχής η συγκεκριμένη ερώτηση των βουλευτών».

 

Η επίσκεψη στο Ιπποκράτειο

Το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης (ΝΑΔΝΘ), στο οποίο επαναλειτουργεί από τις 4 Απριλίου η Δερματολογική Κλινική του ΑΠΘ και το Δερματολογικό Τμήμα του ΕΣΥ, επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Να σημειωθεί ότι στο χώρο του Ιπποκρατείου, όπου είχαν μεταφερθεί οι δερματολογικές κλινικές που "επέστρεψαν" πλέον στο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, θα λειτουργήσει ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων 15 κλινών, το φθινόπωρο του 2017.

«Είναι ένα εξαιρετικό κέντρο αναφοράς για πολύ ειδικά νοσήματα, που προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής», τόνισε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας πως «αυτό είναι ένα σήμα ότι το σύστημα Υγείας, όχι απλώς σταθεροποιεί τη λειτουργία του, αλλά σιγά - σιγά ανακτά δομές που είχαν εγκαταλειφθεί, αναβαθμίζει την ποιότητα της φροντίδας, αυξάνει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε περισσότερες ανάγκες των πολιτών».

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε από κοντά την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του εδώ και μερικά χρόνια (σ.σ. από το 2013). Επαναφέρθηκαν οι δύο δερματολογικές κλινικές από το Ιπποκράτειο σ' αυτόν το χώρο, ο οποίος είναι πολύ πιο άνετος. Προσφέρει τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς νοσηλείας στους πολίτες που είχαν ανάγκη», υπογράμμισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, την εργαστηριακή υποστήριξη, αλλά και τις πολύ εξειδικευμένες θεραπευτικές πράξεις και παρεμβάσεις, όπως η φωτοδυναμική θεραπεία.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στη λειτουργία - παράλληλα με το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων - και της μονάδας του ΠΕΔΥ, μιας αξιοπρεπούς, όπως τόνισε, μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επαρκή στελέχωση από τις βασικές ειδικότητες. «Κι αυτή παίζει σημαντικό ρόλο και υπάρχει και μία καλή συνεργασία», επισήμανε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι «το μήνυμα είναι ό,τι μπορούν όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας να συνεργάζονται και να έχουν ως στόχο την καλύτερη περίθαλψη και την καλύτερη φροντίδα του πολίτη».

 Το μεγάλο αίτημα σήμερα είναι «να έχουμε ένα λειτουργικό και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό χρειάζεται η κοινωνία, μια κοινωνία η οποία έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια με τα μέτρα λιτότητας και ζητάει τουλάχιστον στο επίπεδο της δημόσιας περίθαλψης να υπάρξει μια μετρήσιμη και αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση, η οποία είναι πολύ μεγάλη και πολλές φορές δυσκολεύει στρώματα της κοινωνίας που είναι οικονομικά αδύναμα».

Αναφερόμενος στην παρέμβαση της κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους πολίτες, ο κ. Ξανθός εξήγησε: «Έχουμε διασφαλίσει ότι η καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι εγγυημένη, υπάρχει ισότιμη μεταχείριση με όλους τους ασφαλισμένους και το μεγάλο στοίχημα είναι σταδιακά να ενισχύουμε, κυρίως με προσλήψεις μόνιμου αλλά και επικουρικού προσωπικού, τις δημόσιες δομές και να μπορούμε πραγματικά, σε μια δύσκολη περίοδο, με δημοσιονομικούς περιορισμούς, να δίνουμε την προτεραιότητα που χρειάζεται στη δημόσια περίθαλψη».

«Οι υποσχέσεις για πρόσβαση ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και στήριξη της δημόσιας περίθαλψης τηρήθηκαν»

Τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά υπήρχαν λόγω της παθογένειας του συστήματος, της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματά τους.

«Δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι δυο υποσχέσεις που δόθηκαν, δηλαδή η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, τηρήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ ανέφεραν ότι η κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και ο αυξημένος φόρτος εργασίας. Εκθέτοντας τα προβλήματα του νοσοκομείου μίλησαν για τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για τον απαρχαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τις ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών, για τα μηχανήματα που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρησή τους, για τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, για τα ραντεβού που κλείνονται για μετά από έξι μήνες και για την αδυναμία νοσηλευτών να εξυπηρετούν τους ασθενείς στις εφημερίες καθώς αναλογεί ένας νοσηλευτής σε 50 άτομα. Οι εργαζόμενοι μίλησαν ακόμη για την ανεπάρκεια φύλαξης του νοσοκομείου και για κλοπές που γίνονται.

Ο κ. Ξανθός, απαντώντας στους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, είπε ότι παρατάθηκαν και συνεχίζουν να παρατείνονται οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών και ότι για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν θέσεις μόνιμου προσωπικού. Επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά σιγά - σιγά, ενώ τόνισε ότι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν τους διορισμούς.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε «επειδή για μας πρωτεύουσα σημασία έχει το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, γι'αυτό δεν ερχόμαστε εδώ μόνο για να δούμε τα κτίρια και τις υποδομές, αλλά ερχόμαστε για να δούμε, να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους γιατρούς, με το υπόλοιπο προσωπικό, που πραγματικά κρατάνε όρθιο το σύστημα υγείας. Αυτοί, που σε περίοδο δυσκολίας πολύ μεγάλης και στενότητας δημοσιονομικής, κράτησαν σε πολύ υψηλό βαθμό τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Αυτή είναι μία συνεισφορά εξαιρετική που η Πολιτεία οφείλει να τη σέβεται να την επαινεί και να προσπαθεί να είναι όσο γίνεται πιο εντάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την περίοδο να υπάρχει μια κανονικότητα στις αμοιβές και στο υπερωριακό έργο, το οποίο καταβάλλεται. Υπάρχουν βεβαίως επιμέρους προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να τα περιορίζουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης των δημόσιων νοσοκομείων το τελευταίο διάστημα με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πολλών χρόνων.

«Πιστεύουμε ότι τη φετινή χρονιά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα μπορέσουν να σταματήσουν να παράγουν πια ληξιπρόθεσμα χρέη. Αυτό δημιουργεί συνθήκες κανονικότητας στον εφοδιασμό τους και στην επάρκεια φαρμάκων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. Είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση αυτή και θεωρώ ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, που είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)