to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 21.03.2021

Πολιτική

Αν. Ξανθός: Η ατομική ευθύνη με το self-testing δεν είναι λύση

Τώρα συνταγογράφηση των τεστ και στοχευμένοι έλεγχοι


«Την ώρα που η πανδημία είναι εκτός  ελέγχου και το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει λειτουργικά στο Λεκανοπέδιο , η κυβέρνηση δια του κ. Σκέρτσου ( και όχι δια του Υπουργού Υγείας) εξαγγέλλει δωρεάν αυτοεξέταση των πολιτών για κορονοϊό»,δηλώνει ο Ανδρεάς Ξανθός.

«Αναγνωρίζει δηλαδή έμμεσα ότι είχαν δίκιο όσοι ( μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ) εντόπιζαν ως κρίσιμο έλλειμα στη διαχείριση της πανδημίας την  ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση στην κοινότητα και τους περιορισμένους διαγνωστικούς ελέγχους  στο γενικό πληθυσμό και στις «εστίες υπερμετάδοσης» του  ιού ( χώροι εργασίας , καταστήματα , κλειστές δομές, σχολεία, ΜΜΜ κλπ) . Μόνο που η «λύση» που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό  το μείζον πρόβλημα ούτε συμβάλλει στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς .  Και ο λόγος είναι απλός : δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης που την εισηγήθηκε κάποιο επιστημονικό όργανο ή αρμόδιος κρατικός  φορέας ( Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων , ΕΟΔΥ ) για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της φάσης , αλλά για πολιτική επιλογή του Μαξίμου να αντιστρέψει επικοινωνιακά το δυσμενές κοινωνικό κλίμα με δήθεν  δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε test , στη γραμμή όμως της ατομικής ευθύνης και όχι της οργανωμένης παρέμβασης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας . 

Προκύπτουν όμως και πολλά άλλα θέματα ουσίας από αυτή την επιλογή :

1 . Η αξιοπιστία των self-test , ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς . Είναι άγνωστη η ευαισθησία τους , σίγουρα είναι πολύ μικρότερη από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%  , και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος . Είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλο διεθνή φορέα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας ;

2.  Η ενημέρωση  των πολιτών για τη σωστή χρήση τους

3. Η πρόβλεψη εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ

4. Η διαφάνεια στην  προμήθεια των self-test και η διαδικασία   χορήγησης τους μέσω των φαρμακείων

Με άλλα λόγια , είναι προφανές ότι τα self – test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας , μπορούν σίγουρα να έχουν ένα επικουρικό ρόλο αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών  μοριακών και rapid  τεστ , μετά από συνταγογράφηση  και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ . Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση της covid-19 και - σε συνδυασμό με την άμεση επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων ης χώρας -  η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)