to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 27.07.2022

Πολιτική

Α. Ξανθός για ΒΟΑΚ: Η εγκεκριμένη χάραξη «ακρωτηριάζει» την οικονομική και κοινωνική ζωή Δυτικά και Ανατολικά του Ρεθύμνου

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το έργο του ΒΟΑΚ (Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης) από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ.


Στην παρέμβαση του ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι ο ΒΟΑΚ είναι μια ντροπιαστική εκκρεμότητα δεκαετιών για την Κρήτη και το πολιτικό σύστημα της χώρας και ότι για πρώτη φορά, στη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν συγκεκριμένα βήματα με βάση τη στρατηγική ενός ενιαίου έργου αλλά με 3 διαφορετικά μοντέλα χρηματοδότησης (παραχώρηση, ΣΔΙΤ, δημόσιο έργο), σε αντίθεση με τη γραμμή της «ενιαίας δημοπράτησης» που αρχικά στήριζε και στην πορεία εγκατέλειψε η ΝΔ. Αυτή η στρατηγική επέτρεψε τη βιώσιμη επανεκκίνηση ενός έργου που είχε «βαλτώσει» τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Α. Ξανθός αναφέρθηκε όμως και στο ειδικό πρόβλημα που υπάρχει με την χάραξη που τελικά εγκρίθηκε από το Υπουργείο για τις περιοχές του Δυτικού (Καβρός-Επισκοπή) και Ανατολικού Ρεθύμνου (Αδελιανός-Πηγιανός κάμπος, Σταυρωμένος, Σκαλέτα). Η κυβέρνηση έκανε μια προσχηματική διαβούλευση για την προτιμητέα χάραξη, αγνόησε τις βελτιωτικές προτάσεις του ΤΕΕ, του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δήμου Ρεθύμνου για «νοτιότερη χάραξη» και, με την τελική της επιλογή, οδηγεί στον «ακρωτηριασμό» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε δύο ζωτικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη περιοχές του Ρεθύμνου.

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι με τέτοιες αδιαφανείς και αυθαίρετες αποφάσεις δεν μπορεί να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, που είναι εντελώς απαραίτητη για αναπτυξιακά έργα εθνικής εμβέλειας όπως ο ΒΟΑΚ. Προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν προβλήματα και αντιδράσεις και ζήτησε, έστω και την τελευταία στιγμή, την επανεξέταση των λύσεων και την υιοθέτηση των αναγκαίων διορθωτικών παρεμβάσεων που έχουν αναδείξει οι τοπικές κοινωνίες και οι επιστημονικοί-αυτοδιοικητικοί φορείς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)