to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 05.12.2013

Πολιτική

Α. Ξανθός για τον προϋπολογισμό: "Πρωτογενές πλεόνασμα ή πρωτογενείς κοινωνικές ανάγκες;"

Η ομιλία του Ανδρέα Ξανθού στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό


Ποιο είναι το μεγάλο επίτευγμα αυτής της περιόδου, που δικαιολογεί την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και άρα τη συνέχιση του «εθνοσωτήριου» έργου της κυβέρνησης;

Το πρωτογενές πλεόνασμα φυσικά. Mόνο που αυτό το δημοσιονομικό μέγεθος κρύβει πίσω του όχι ανάπτυξη και ευημερία αλλά κοινωνική δυστυχία, οικονομική καταστροφή, χρεωκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ανασφάλεια, αδικία και ανισότητα, κρύβει πρωτογενείς κοινωνικές ανάγκες που δεν καλύπτονται, όπως η περίθαλψη των ανασφάλιστων, η μόρφωση των φτωχών παιδιών, η προστασία των αδύναμων, η φροντίδα των ηλικιωμένων, η αξιοπρέπεια των ανέργων.

Θέλει μεγάλο πλεόνασμα θράσους και κυνισμού για να βαφτίζετε «σωτηρία» και «ευλογία» τη φτωχοποίηση, την εσωτερική στάση πληρωμών και την υπερχρέωση που προκαλεί ασφυξία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, τη διάλυση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σκληρά και άδικα μέτρα που υπηρετούν ένα καλό σκοπό. Γι’ αυτό σταματήστε να «κλαψουρίζετε» πουλώντας κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα σε συσκευασία του ενός, γιατί εκτίθεστε. Η κοινωνία έχει καταλάβει που το πάτε. Η πραγματικότητα, σε αντίθεση με τους δείκτες σας, είναι αμείλικτη. Τη «σωτηρία» της χώρας δεν την πληρώνουν όλοι. Την πληρώνουν τα 2/3 της κοινωνίας που επιβιώνουν οριακά ή κινούνται στη ζώνη της ανέχειας και της αναξιοπρέπειας. Και κυρίως την πληρώνουν τα κοινωνικά αγαθά, τα εργασιακά δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία. Ενώ κερδίζουν εν μέσω κρίσης τα μεγάλα εισοδήματα που εξακολουθούν να έχουν ασυλία και οι πολυεθνικοί όμιλοι που ελέγχουν πλήρως την αγορά και μονοπωλούν τον ολοένα συρρικνούμενο πλούτο της χώρας.

Στο χώρο της Δημόσιας Περίθαλψης και του Κοινωνικού Κράτους, ο προϋπολογισμός είναι αποκαλυπτικός: Το 80% της περικοπής δαπανών αφορά Εργασία, Υγεία και Παιδεία. Η μείωση ακόμα 1,2 δις ευρώ των δημόσιων δαπανών υγείας δρα σωρευτικά και θα προκαλέσει πιθανότατα μη αναστρέψιμες βλάβες σε ένα ήδη λειτουργικά ανάπηρο Δημόσιο Σύστημα που αδυνατεί να ανταποκριθεί στην έκρηξη της ζήτησης λόγω της κρίσης.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι για κάθε καταστροφικό σχέδιο που προωθείτε υπάρχει ένα πρόσχημα:

•    Στην ΠΦΥ, είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης ενός συστήματος με πολλές στρεβλώσεις και παθογένειες. Μόνο που αυτό που κάνετε είναι διάλυση δημόσιων δομών, διαθεσιμότητες-απολύσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, μείωση παροχών προς τους πολίτες, ιδιωτικοποίηση και ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς υγείας. Η «μεταρρύθμιση» σας στην ΠΦΥ είναι «ναρκοθετημένη» εξ’ αρχής από τη μείωση κατά 334 εκ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ, από την περικοπή 539 εκ. ευρώ στις παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους, από τη νέα περικοπή κατά 30% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και από την κραυγαλέα απουσία πρόβλεψης για την περίθαλψη των ανασφάλιστων. Με την επικείμενη συρρίκνωση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, με τις απολύσεις εξειδικευμένων γιατρών που κάλυπταν πραγματικές ανάγκες, με την κατάργηση των Εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, με την εγκατάλειψη και τις ελλείψεις των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο, δεν προωθείται η αναμόρφωση αλλά η κατεδάφιση και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΠΦΥ.

•    Στην Ψυχική Υγεία, το πρόσχημα είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση. Μόνο που οδηγείτε σε βίαιο ακρωτηριασμό τη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων, σε απροετοίμαστο κλείσιμο των ψυχιατρείων χωρίς καμιά μέριμνα για τους ασθενείς και τις υποστηρικτικές δομές που θα τα αντικαταστήσουν.

•    Στο φάρμακο επίσης, το πρόσχημα είναι το party που εσείς εκθρέψατε και συγκαλύψατε για χρόνια. Μόνο που με την αναγκαία μείωση τιμών χωρίς συνοδευτικά μέτρα μείωσης συμμετοχής και κάλυψης των ανασφάλιστων, δεν θα ελαφρυνθεί ο ασθενής που σήμερα δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πάρει τα φάρμακα του.

Και στα 3 αυτά θέματα της επικαιρότητας η δική μας θέση είναι ότι το δίλημμα «είστε υπέρ ή κατά» είναι λάθος. Το  ζήτημα είναι με ποιους όρους. Και οι μνημονιακοί και νεοφιλελεύθεροι όροι σας είναι απολύτως καταστροφικοί. Επιπλέον, δεν έχετε την παραμικρή αξιοπιστία: Ο Υπουργός που κόπτεται για τη δημόσια Υγεία είναι θιασώτης των Ιδιωτικών Συστημάτων που σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζονται ( βλ. ΗΠΑ) από ανισότητες, αποκλεισμό και από χαμηλής ποιότητας και ακριβές υπηρεσίες.

Εμείς θεωρούμε ότι σήμερα στο Σύστημα Υγείας πρέπει να αλλάξουμε το ερώτημα: Από το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα η αγορά υπηρεσιών υγείας και πώς θα μειώσουμε το κόστος, στο πως θα καλύψουμε ισότιμα και αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι ένα «σοκ ανακούφισης» της κοινωνίας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα σταματήσει την κοινωνική καταστροφή και θα αντιμετωπίσει δραστικά την υγειονομική φτώχεια και την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας. Με εγγυημένη και δωρεάν πρόσβαση όλων στις δομές υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση, εισόδημα και νομιμοποιητικά έγγραφα. Με μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρονίως πασχόντων και ανασφάλιστων ανθρώπων. Με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των δημόσιων δομών Υγείας, ιδιαίτερα των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση. Με έμφαση στην ΠΦΥ και την πρόληψη της ασθένειας, με προγράμματα παρέμβασης στους νοσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος.  Με θεσμικές παρεμβάσεις στην παραοικονομία, στους «θύλακες» σπατάλης και διαφθοράς. Με δημοκρατικό προγραμματισμό στις υπηρεσίες υγείας, με κοινωνική λογοδοσία, με περισσότερη δημοκρατία και όχι αυταρχισμό στη Διοίκηση των νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργασμένο σχέδιο για τη δημόσια περίθαλψη και με τη στήριξη των υγιών δυνάμενων του Συστήματος Υγείας και με σύμμαχο την κοινωνία, θα τα καταφέρει.

Γιατί εμείς, σε αντίθεση με εσάς που έχετε ως «πυξίδα» τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τις νεοφιλελεύθερες εμμονές και τα ιδιωτικά συμφέροντα, ξέρουμε με ποιούς είμαστε, με ποιους πρέπει να τα βάλουμε, σε ποιους θα στηριχτούμε για να διασφαλίσουμε την επιβίωση και την ανασυγκρότηση της δημόσιας περίθαλψης. Γιατί έχουμε την προγραμματική επάρκεια, το πολιτικό σθένος, και το ηθικό πλεονέκτημα να δημιουργήσουμε κοινωνικές συμμαχίες απαραίτητες σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων σε αξιοπρεπή περίθαλψη θα είναι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Μιας κυβέρνησης που θα όχι μόνο θα σταματήσει την καταστροφή αλλά θα κινητοποιήσει την κοινωνία και θα κάνει ριζικούς μετασχηματισμούς παντού, στην οικονομία, στη φορολογία, στη Δημόσια Διοίκηση, στο Κοινωνικό  Κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα. Μιας κυβέρνησης που θα μπορέσει να αναδιαπαιδαγωγήσει την κοινωνία και να την «απεξαρτήσει» από την ευνοιοκρατία, το ρουσφέτι, τη διαφθορά, την ανομία, την απαξίωση της παραγωγικής εργασίας, τον «δανεικό» καταναλωτισμό.

Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στις υγιείς , έντιμες και παραγωγικές δυνάμεις αυτής της χώρας. Είμαστε με την κοινωνία που δοκιμάζεται, αγωνίζεται και προσφέρει αλληλεγγύη. Εσείς δεν έχετε εμπιστοσύνη στο λαό, φοβάστε την οργή του, τρέμετε την απέχθεια του προς το ανυπόληπτο σύστημα εξουσίας που εκπροσωπείτε, τη δυσφορία του για τον υποκριτικό αντι-λαϊκισμό σας, για την κοροϊδία, τα ψέματα και τον κυνισμό σας.

Αυτή η κοινωνική απόγνωση και αγανάκτηση, αυτή η κοινωνική πόλωση που εντείνεται καθημερινά, είναι που επικαθορίζει και την πολιτική πόλωση. Η οποία δεν είναι όπως νομίζετε τεχνητή και υποκινούμενη, αλλά πραγματική . Εδράζεται στην υπόκωφη βουή της κοινωνίας και σύντομα θα οδηγήσει στην δημοκρατική ανατροπή και την εναλλακτική διακυβέρνηση της Αριστεράς.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)