to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 13.04.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Αν. Ξανθός: Γελάει ο κόσμος με τους αντιπερισπασμούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα σκάνδαλα στην Υγεία

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συνδιοργάνωσαν επί δύο δεκαετίες το πάρτι σπατάλης και μαύρου χρήματος στην Υγεία προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα με ένα δελτίο τιμών που καθυστέρησε λόγω της διαπραγμάτευσης και με τους θανάτους της γρίπης που παγκοσμίως ήταν αυξημένοι λόγω του λοιμογόνου στελέχους του ιού, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη.


«Προφανώς δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε ... αυτό που έχει σημασία είναι ο πολιτικός συμβολισμός. Είναι απολύτως υποκριτική η προσέγγιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των δύο εταίρων που συνδιοργάνωσαν το πάρτι της τελευταίας 20ετίας, με την έκρηξη κόστους και ασύδοτης λειτουργίας στην Υγεία, να εμφανίζονται τώρα να λένε "όλα στο φως", προσβάλλει τη νοημοσύνη του πολίτη», είπε ο κ. Ξανθός.
 
«Πρόκειται για αντιπερισπασμό ... πήραμε την πρωτοβουλία και ξεκινάει η πολιτική διαδικασία στη Βουλή για σκάνδαλα που έχουν έρθει στο φως και υπαρκτά πορίσματα και δικογραδίες ... αυτό προφανώς γίνεται επειδή υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία, που έχει την πολιτική βούληση επειδή δεν ήταν στοιχείο αυτού του πάρτι», όπως σημείωσε.

Η διαπραγμάτευση καθυστέρησε το δελτίο τιμών
 
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «προσπαθούν να αναδείξουν ένα θέμα με το δελτίο τιμών φαρμάκων, αυτοί που υπερτιμολογούσαν επί δεκαετίες, μας εγκαλούν γιατί καθυστερήσαμε λίγους μήνες, είναι φοβερό ... αυτοί που επί δεκαετίες τιμολογούσαν αδιαφανώς τα φάρμακα στο υπουργείο Εμπορίου χωρίς καμία τεκμηριωμένη διασταύρωση στοιχείων, σε απόλυτη συναλλαγή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μας εγκαλούν για ένα δελτίο που εκδόθηκε με απόλυτη διαφάνεια, μετά από δημόσια διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και αφού κατατέθηκαν ενστάσεις ... έχουμε εκδόσει τρία δελτία τιμών και κανένας δεν είπε ότι υπάρχει πρόβλημα ... έχουμε δώσει δείγματα γραφής και τα ξέρει ο κόσμος της Υγείας, αλλά δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί τι συμβαίνει ο απλός πολίτης».
 
Διευκρίνισε μάλιστα ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρχε μία έλλειψη κανονικότητας στη χώρα, δεν είχε κλείσει η συμφωνία και υπήρχε αντικειμενική δυσκολία να προχωρήσει η τιμολόγηση, καθώς ο τρόπος ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Τελικά, άλλαξε ο τρόπος τιμολόγησης και μετά τη συμφωνία η σχετική απόφαση ελήφθη άμεσα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση ... μόλις αναλάβαμε προωθήθηκε η διαδικασία και εκδόθηκε το δελτίο τιμών το Δεκέμβριο του 2015».

Γελάει ο επιστημονικός κόσμος με το ΠΑΣΟΚ
 
Ο κ. Ξανθός καυτηρίασε επίσης την στάση του ΠΑΣΟΚ, που «έσπευσε να πει ότι οι θάνατοι από γρίπη είναι στοιχείο προς διερεύνηση ... είναι ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα, γελάει ο επιστημονικός κόσμος».
 
Όπως είπε,. «τα θύματα της γρίπης ήταν αυξημένα σε όλο τον κόσμο επειδή το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού ήταν λοιμογόνο, ενώ τα περισσότερα δεν είχαν εμβολιαστεί και κατέληξαν κατά 90% ενώ ήδη νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ... Φέτος που έχουν υποδιπλασιαστεί οι θάνατοι από γρίπη δεν βγαίνουμε να πανηγυρίσουμε, ακριβώς επειδή είναι διαφορετικό στέλεχος του ιού».
 
Παράλληλα, στο επίπεδο της πρόληψης, «αυξήθηκε κατά 50% η εμβολιαστική κάλυψη και τριπλασιάστηκε το ποσοστό των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία».
 
«Από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιοι τα καταλαβαίνουν αυτά, αλλά στο βωμό της πολιτικής χυδαιότητας αξιοποιούνται πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο», είπε ο υπουργός Υγείας.

Εξάλλου, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στα μισθολογικά κίνητρα που προσφέρονται για να ενταχθούν γιατροί στις νέες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την ώρα που 17.000-18.000 έχουν φύγει από τη χώρα την τελευταία εξαετία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)