to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 15.07.2016

Πολιτική

Α. Ξανθός: Εξομαλύνεται η αποπληρωμή των οφειλών των φαρμακευτικών εταιρειών

Την πρόθεση του υπουργείου Υγείας για την εξομάλυνση της αποπληρωμής των οφειλών στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση που είχε με μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.


Η συνάντηση έγινε με αφορμή την επιτακτική ανάγκη για σχεδιασμό και εφαρμογή ενός βιώσιμου πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής, προς όφελος των ασθενών, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση με παρόντες τον προέδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, και τον αντιπροέδρο του ΕΟΦ, Ηλία Γιαννόγλου, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα και στις αναγκαίες αλλαγές που θα πρέπει γίνουν στην πολιτική φαρμάκου στο επόμενο διάστημα, με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλαισίου φαρμακευτικής φροντίδας, κυρίως μέσω του ελέγχου του όγκου της ζήτησης και του εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης.

Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, αρχικά επισημάνθηκαν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον συνδυασμό αφενός της έλλειψης ρευστότητας και αφετέρου των εξωπραγματικών -όπως χαρακτηρίστηκαν- υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και clawback) που οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ξανθός επιβεβαίωσε την πρόθεση του υπουργείου για την εξομάλυνση της αποπληρωμής των οφειλών στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον επισημάνθηκε το πρόβλημα των εξαιρετικά χαμηλών φαρμακευτικών προϋπολογισμών τόσο για τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για τα νοσοκομεία, ενώ συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν την τιμολόγηση και ιδιαίτερα τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τις μειώσεις στις τιμές των παλαιών φθηνών φαρμάκων, τη συνταγογράφηση, την ασφαλιστική αποζημίωση και τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων με στόχο την εξοικονόμηση και την απελευθέρωση πόρων που θα επιτρέψουν την αποζημίωση των νεότερων καινοτόμων φαρμακευτικών θεραπειών.

Ακόμη, επισημάνθηκε η υποχρέωση της μείωσης του clawback τουλάχιστον κατά 30% για το 2017, ενώ αναφορά έγινε και στην ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον κονδυλίων για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των προσφύγων, που αναμένεται να χορηγηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, κ. Ξανθός διαβεβαίωσε για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει το θέμα της δημοσιοποίησης των παροχών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τους γιατρούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)