to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 31.10.2017

Πολιτική

Α. Ξανθός: Αυτό που αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ είναι ότι γίνεται πιο δημοκρατική η διοίκησή του

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα, αλλά και σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο ΕΟΠΥΥ χάνει την αυτοτέλεια του με το πρόσφατατο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει θέματα του οργανισμού, έδωσε ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής.


Σημειώνεται ότι το υπουργείο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν επηρεάζεται από το Προεδρικό Διάταγμα για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Υγείας καθώς η Διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του.
 
«Πολύς  λόγος για το τίποτα», απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας μάλιστα ότι μετά από τις εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο και στη διοίκηση και στο Σωματείο των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει καμία αναπαραγωγή πλέον αυτής της συζήτησης. 
 
«Εσείς μόνο υιοθετήσατε αυτολεξεί ορισμένα δημοσιεύματα, τα οποία μιλούν για ακρωτηριασμούς, για απαξίωση, για υποβάθμιση, για αλλαγή της φύσης του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και για κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας», κατηγόρησε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης ο υπουργός.  
 
Και τόνισε: «Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Η συγκρότηση και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι αρμοδιότητές του έχουν καθοριστεί με το νόμο 3918/11, αυτός δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα κόμμα , ή  μάλλον αλλάξαμε ορισμένα πράγματα.  Δηλαδή κάναμε πιο δημοκρατική τη διοίκησή του.  Και προβλέψαμε την εκπροσώπηση ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. του εκπροσώπου των εργαζομένων, του αιρετού εκπροσώπου των εργαζομένων του φορέα κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα».
 
«Στον φορέα θυμίζω ότι εκπροσωπούνται όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, εκπροσωπούνται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκπροσωπούνται οι συνταξιούχοι, εκπροσωπούνται οι ασθενείς από την Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία, εκπροσωπείται η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις κλπ», συμπλήρωσε επίσης ο κ. Ξανθός.
.
Και ξεκαθάρισε: «Αυτό το οποίο κάναμε, με το προεδρικό διάταγμα 121 είναι να φτιάξουμε τον Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας.  Που προφανώς ρυθμίζει και τις σχέσεις του Υπουργείου με τους εποπτευόμενους φορείς του. Και ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτοτελής αλλά εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Υγείας».
 
«Οι τρεις κρίσιμες και βασικές αρμοδιότητες του Υπουργείου σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ , που ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού, η έγκριση του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας, του ΕΚΠΥ, και η έγκριση του οργανισμού του ΕΟΠΥΥ υπήρχαν και στο προηγούμενο προεδρικό διάταγμα.  Δεν άλλαξε τίποτα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας. 
 
«Αυτό που προστέθηκε είναι ορισμένες αρμοδιότητες που κακώς κατά την άποψή μας δεν υπήρχαν και στην προηγούμενη εκδοχή του οργανισμού του Υπουργείου όπως για παράδειγμα τα επιτρεπόμενα  όρια δαπανών από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους , τα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων, οι κατηγορίες των παροχών που πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ κλπ. τα οποία φαντάζομαι και εσείς να συμφωνείτε ότι δεν μπορεί να είναι παρά στοιχείο μιας συνολικής πολιτικής υγείας και δεν μπορεί αυτόνομα όπως λέτε ο ΕΟΠΥΥ να κάνει πολιτική υγείας», κατέληξε.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)