to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 20.04.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Αν. Ξανθός: 3.500 μόνιμες προσλήψεις, αύξηση χρηματοδότησης και εξυγίανση του δημόσιου συστήματος Υγείας (Βίντεο)

Με μόνιμες προσλήψεις, εξυγίανση και αύξηση της χρηματοδότησης η κυβέρνηση προχωρά σης ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας τόνισε ο υπουργός υγείας στην ΕΡΤ, Ανδρέας Ξάνθος.


Ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε στην αισθητή αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης κατά 350 εκ. ευρώ για την δημόσια υγεία και στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για σταδιακή κάλυψης των κενών του συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας.

"3.500 μόνιμων εργαζομένων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού" που έχουν δρομολογηθεί προσθέτοντας ότι «ήδη οι πρώτοι 980 αναλαμβάνουν υπηρεσία» ενώ έχουν προχωρήσει και 1.000 προσλήψεις επικουρικών γιατρών για το 2015 – 2016. «Εδώ και 6 χρόνια πρώτη φορά γίνεται τόσο μαζική ένεση ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα υγείας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά προσπαθήσαμε να βάλουμε κανόνες σε μια προκήρυξη που έγινε μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είναι φορέας εποπτευόμενος του υπουργείου και έχει ευελιξία στις προσλήψεις λόγω του ρόλου του».  "Είναι χώρος που χρειάζεται θεσμική και διοικητική εξυγίανση και αυτό κάνουμε" εξήγησε ο υπουργός υγείας απαντώντας στην κριτική που δέχεται για την προκήρυξη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι η διοίκηση, ο γενικός διευθυντής έχουν παραπεμφθεί για κακουργηματικές πράξεις. Υπάρχουν βουλεύματα του συμβουλίου Εφετών, παραπομπές από την Εισαγγελία διαφθοράς. «Όλος ο κόσμος της υγείας γνωρίζει ότι είναι ένας φορέας με αναξιόπιστο παρελθόν και ότι είχε χρησιμοποιηθεί ως πεδίο πελατειακών παρεμβάσεων, ευνοιοκρατίας και συναλλαγής με συμφέροντα». «Εγκαλούμαστε γιατί θέλουμε να βάλουμε ένα πλαίσιο αξιοπιστίας» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος επέμεινε ότι υπήρξαν λάθη στο πίνακα που είχε στείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ και κάλεσε τέλος όποιον ενδιαφερόμενο να το διαπιστώσει με αντιπαράθεση των στοιχείων. Σε αυτή την προκήρυξη ΜΕΘ μπήκαν για πρώτη φορά συγκεκριμένα κριτήρια ΑΣΕΠ, υπήρξε πίνακας με μοριοδότηση κριτηρίων, σχεδιασμός της κατανομής των θέσεων, προσωρινοί πίνακες και διαδικασία ενστάσεων.

"Διορθώθηκαν τα λάθη που υπήρχαν στους πίνακες" δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολλάκης.

«Δεν θα ανεχθούμε συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων στα νοσοκομεία»

Κατήγγειλε τις συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων και τόνισε ότι καμία ανοχή δεν υπάρχει από το υπουργείο σε τέτοιες συμβάσεις ιδιωτών. «Δεν έχουν την κάλυψη του νοσοκομείου αυτές οι πρακτικές θα υλοποιήσουμε τη ρύθμιση που έχουμε στείλει στις διοικήσεις, ώστε να μπει τάξη στο τοπίο των λειτουργιών».

«Οι διοικήσεις των νοσοκομείων οφείλουν να προχωρήσουν στις αλλαγές, ή και στην καταγγελία συμβάσεων που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι υπάρχει «ένα εξαιρετικό βιομηχανικού τύπου χώρο πλυντηρίου, ιματισμού το νοσοκομείο Αττικό, μπορεί να καλύψει τα μισά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και επί χρόνια δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου» εκχωρώντας  τις λειτουργίες αυτές σε ιδιώτες. Δεσμεύτηκε ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι θα προτιμηθούν στις προσλήψεις που θα γίνουν.

Μίλησε επίσης για την αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών και υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο, ένα μεγάλο μέρος της δόσης που θα έρθει μετά την αξιολόγηση να πάει στις οφειλές της δημόσιας υγείας στους προμηθευτές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της αγοράς.

Αναφερόμενος τέλος στο προσφυγικό ο κ. Ξάνθος υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί υγειονομική βόμβα το προσφυγικό» ωστόσο χρειάζεται και υπάρχει μηχανισμός επιτήρησης των λοιμώξεων και μηχανισμός alert σε ενδεχόμενο κρούσμα καθώς και σχέδιο καθολικού εμβολιασμού του παιδικού πληθυσμού». Ενώ όπως είπε, έχει υπάρξει συνεννόηση με την Ε.Ε. για χρηματοδότηση σε ένα αίτημα καθολικής υγειονομικής παρουσίας σε όλους τους οργανωμένους χώρους που θα υπάρξουν αφού σταθεροποιηθεί ο αριθμός των προσφύγων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)