to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 21.07.2022

Πολιτική

Ξανθόπουλος προς Βούλτεψη: Δεν έχετε αντιληφθεί τι σημαίνει κράτος δικαίου

"Είχαμε μια σαφή καταδίκη για παραβιάσεις άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου " τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. "Είναι μια ντροπή κι ένα άγος για τη χώρα μας" είπε για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.


Ηχηρή απάντηση στην υφυπουργό Μεταναστατευτικής πολιτικής Σ. Βούλτεψη για όσα είχε ισχυρισθεί σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, έδωσε μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Θ. Ξανθόπουλος.

«Δεν έχετε αντιληφθεί τι σημαίνει κράτος δικαίου. Δεν ανταγωνιζόμαστε για τον αριθμό των νεκρών», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Είχαμε σαφή καταδίκη, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της απόφασης για παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καθώς διαπίστωσε ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν διεξαγάγει διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα για να ρίξουν φως στις συνθήκες υπό τις οποίες είχε βυθιστεί το σκάφος ούτε είχαν προσφέρει όλα όσα μπορούσαν για να παρέχουν προστασία στους αιτούντες άσυλο και στους συγγενείς τους. Καταδικαστήκαμε επίσης για παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης), επειδή οι 12 αιτούντες που επέβαιναν στο σκάφος υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των σωματικών ερευνών στις οποίες υποβλήθηκαν κατά την άφιξή τους στο Φαρμακονήσι. Όλα αυτά αποτελούν μομφή κατά της χώρας μας και πλήγμα στο κράτος δικαίου», κατέληξε

«Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως με το κράτος δικαίου. Και είναι ενδεικτικό της προχειρότητας του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι ότι προ μηνός ψηφίσαμε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και σήμερα την ξανατροποποιείτε», συνέχισε ο κ. Ξανθόπουλος, αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Όσον αφορά την τροπολογία που συμπεριλαμβάνει τον Συνήγορο του Πολίτη σε διοικητική επιτροπή έκδοσης αποφάσεων, σημειωσε ότι υπάρχει σαφής αντινομία αφού ο Συνήγορος αποτελεί ανεξάρτητη Αρχή με συνταγματική κατοχύρωση και με τον τρόπο αυτό αφοπλίζεται η αρμοδιότητά του να ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις της διοίκησης

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)